• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lecția învățată de ministrul Barbu din protestele agricultorilor. Măsură pentru informarea fermierilor

    Oana Timar -

    Protestele fermierilor l-au făcut pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, să realizeze că nu este suficient să iei decizii, este important ca beneficiarii acestora să le și cunoască.

    Invitat astăzi, luni – 5 februarie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a recunoscut că a primit o lecție dură din partea fermierilor care au protestat. Șeful de la Agricultură s-a arătat cel mai supărat este de faptul că o mare parte dintre măsurile cerute de agricultori erau deja prevăzute în bugetul de stat pe anul în curs, însă numeroși fermieri nu cunoșteau acest aspect.

    ”Trebuie să comunicăm mai mult. Discuția am avut-o și în cadrul Ministerului Agriculturii, prin ședințele care le-am ținut atât cu secretarii de stat, cât și cu direcțiile agricole, APIA din teritoriu și AFIR. Comunicarea cred că este succesul către fermierii români, pentru că, așa cum știți, în întâlnirile pe care le-am avut atât cu protestatarii de la Afumați, prin care ne-am asumat anumite procese verbale, cât și cu fermierii din formele asociative, la fel cu care am încheiat un proces verbal, lucrurile prevăzute în acestea, unele dintre ele erau prinse în bugetul Ministerului Agriculturii, unele erau deja o transparență decizională”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, recunoscând, însă că acest decizii nu erau cunoscute de un număr important de fermieri.

    Ministrul Barbu s-a arătat mâhnit de faptul că a aflat că o parte dintre crescătorii de animale nu au accesat grantul pentru vaca de lapte, achitat anul trecut. ”Din discuțiile pe care le-am avut cu anumiți protestatari de la Afumați, atunci când am dat grantul pentru vaca de lapte în anul 2023, tot un sprijin pe Ucraina, o parte dintre ei nu au depus acest grand pentru că nu au, știu sau n-au fost informați. Lucrul acesta am adus în atenția și Direcțiilor Agricole și instituțiilor din subordinea Ministerului Agriculturii, APIA, AFIR”, a spus Florin Barbu.

    ”Am învățat o lecție. Așa este, trebuie să comunicăm mai mult, trebuie să transmitem mesajele clare către fermieri”, a punctat Barbu.

    Citiți și: Barbu: Când a început războiul din Ucraina, grâul era la 1,8 lei/kg, după reglarea lucrurilor, a scăzut la 0,9 lei/kg

    Serviciu MADR de informare directă a fermierilor

    Ministrul Agriculturii a arătat că pentru o mai bună comunicare cu fermierii, a luat decizia de înființa un sistem prin care MADR să transmită direct mesaje de informare către potențialii beneficiari ai acestora.

    ”Voi încerca să facem și un număr care va transmite mesaje săptămânal către fermierii români”, a spus Barbu, precizând că sistemul automatizat de informare va funcționa instituțional, respectând GDPR, pe baza numerelor de telefon înregistrate la APIA și AFIR, pentru exploatațiile agricole, ca număr de contact. Pe calea acesta, producătorii agricoli vor primi alerte inclusiv privind datele și orele la care se deschid anumite sesiuni de proiecte, termene de depunere pentru cererile la măsurile de sprijin etc.

    ”Vreau ca toți fermierii români să fie foarte bine informați, (….) să știe exact și tot timpul să fi informați și să aibă pârghiile necesare pentru a-și depune (actele, cererile – n.r)”, a spus Florin Barbu în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!