• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viitorul agriculturii e aici: Cartoful care poate fi irigat cu apă sărată

    agrointeligenta.ro -

    Aproape 98% din apa existentă pe Terra este apă sărată, stocată mai ales în bazinele mărilor și oceanelor și care, ca o ironie a sorții, nu poate fi folosită în agricultură. De fapt, doar 1% din apa de pe Terra este apă dulce, iar din această cantitate, circa 70% este direcționată către activitățile agricole, mai ales cultura plantelor. Nu e de mirare atunci că una dintre prioritățile cercetătorilor este de a dezvolta soiuri de cereale, de legume sau de fructe care se pot dezvolta folosind apa sărată.

    De la concept la implementare, drumul este lung și abia recent, testările începute încă din anii 1970 au dat primul rezultat. Este vorba despre o varietate de cartof care crește chiar și udat cu soluție de sare, ceea ce îi face încrezători pe oamenii de știință că, în curând, mai multe culture agricole vor putea fi irigate cu apă direct din ocean sau din mare.

    Cartoful care crește cu apă sărată este un proiect finanțat printr-un program american de inovații care deja a investit 500.000 de euro pentru ca ideea să devină realitate. Programul de cercetare a fost dezvoltat de un om de știință – dr. Argen de Vos, și de un fermier olandez – Marc van Rijsselberghe, amenajând o fermă experimental în insula Texel, din nordul Olandei. De altfel, agricultorul care s-a implicat este un bun cunoscător al soiurilor de cartofi și a ales zona respectivă unde chiar și solul are un conținut ridicat de sare. ”Ce am descoperit la analiza cartofului tolerand la sare este că deși o asimilează, la schimb compensează cu mai mult zahăr în conținut”, a declarat dr. Argen de Vos citat de publicația Modern Farmer.

    În urma publicării datelor despre cartoful tolerant la apa marină, agricultorii americani au rămas rezervați cu privire la acest progres. Un motiv ar fi că apa folosită pentru irigarea culturilor agricole din Texel a fost reprezentată de o soluție cu sare și nu direct cu apă de mare sau de ocean – care are cu totul alte proprietăți.
    Totuși, ideea pornită de cartoful olandez nu poate decât să se dezvolte. Prioritatea cercetătorilor rămân culturile agricole importante pentru omenire – porumb, grâu sau cartofi, care stau la baza alimentației unui număr uriaș de oameni. Dacă se va reuși ca aceste plante să poată fi crescute și cu apă marină, atunci o parte din viitoarea criză alimentară își va găsi rezolvare.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi!

    Ultimele știri

    Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă