• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rușii rămân fără banane după ce Putin ce a sistat importurile din Ecuador

    Angelica Lefter -

    Rușii rămân fără banane, după ce președintele Vladimir Putin a interzis importurile din Ecuador. Autoritățile de la Kremlin îndeamnă populația să-și cultive propriile banane. Deși, oficial, importurile au fost sistate din cauza unor dăunători care s-ar fi găsit în fructe, în realitate Ecuadorul ar fi trimis arme sovietice către Ucraina cu ajutorul Statelor Unite ale Americii.

    Rușii au fost sfătuiți de oficialii de la protecția consumatorului să cultive singuri banane întrucât se așteaptă ca în scurt timp fructele să dispară de pe piața rusească, după ce președintele Vladimir Putin a interzis importurile de banane din Ecuador, potrivit Newsweek, citat de Digi24.ro.

    Citiți și: Veștile din Rusia și Ucraina au crescut prețul cerealelor

    Putin a interzis importul de banane din Ecuador (foto: digi24.ro)

    În aproximativ 30 de zile, bananele vor dispărea de pe piața rusească a fructelor

    Oleg Kniazlov, șeful centrului de expertiză industrială al Rosselhoznadzor, organizația pentru protecția consumatorului din Rusia, a declarat pentru presa locală că se așteaptă ca, într-o lună de zile, bananele din comerț să dispară. Kniazlov i-a sfătuit pe ruși să înceapă să cultive banane în țară. Declarația lui Kniazlov vine după ce Putin a suspendat pe 2 februarie importurile de banane provenite de la cinci companii din Ecuador, spunând că decizia a fost luată după ce s-au găsit dăunători în fructele livrate în Rusia.

    Cu doar câteva săptămâni înainte, guvernul ecuadorian a acceptat o ofertă a Statelor Unite prin care echipamentul militar sovietic va fi dat la schimb pentru arme moderne americane în valoare de 200 de milioane de dolari.

    SUA au spus că echipamentul sovietic din Ecuador va fi trimis în Ucraina pentru a sprijini armata Kievului în lupta contra Rusiei.

    Decizia a fost criticată aspru de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a spus că Ecuadorul a luat o ”decizie nesăbuită făcută în urma unor presiuni serioase din partea părților străine interesate”.

    ”Dacă vorbim despre ”fier vechi”, așa cum este numit în Ecuador, este improbabil ca Washingtonul să le ofere echipament modern la schimb cu o valoare destul de impresionantă”, a spus Zaharova.

    Citiți și: Rusia a reușit să vândă încă 300.000 de tone de grâu în Egipt

    Importurile de banane din Ecuador ar putea fi înlocuite cu cele din India

    Rusia importă 90% din banane din Ecuador, potrivit presei locale. RIA Novosti a raportat că interdicția ar putea produce pierderi de până la 754 de milioane de dolari pe an pentru Ecuador. Lipsa bananelor de pe piața rusească se va simți abia peste o lună pentru că unele dintre livrări efectuate înainte de intrarea în vigoare a interdicției nu au ajuns încă în Rusia. Kniazov a spus că există planuri de a înlocui importurile din Ecuador cu cele din India, dar că există dificultăți logisitice în acest sens.

    Oficialul rus a mai spus că lipsa bananelor ar putea fi compensată cu fructe crescute în Rusia și a dat ca exemplu experimentele reușite de aclimatizare a plantelor tropicale desfășurate în regiunea Krasnodar.

    Mai mult, în afară de banane, Rusia se confruntă și cu lipsa ouălor, care a dus la o creștere mare a prețurilor pentru care Putin și-a cerut scuze în conferința de presă susținută la finalul anului trecut.

    ”Îmi cer scuze pentru această problemă, promit că situația va fi remediată în viitorul apropiat”, a spus Putin pe 14 decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!