• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04

    Oana Timar -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat astăzi, luni – 19 ianuarie, o întâlnire de lucru în urma unei adrese transmise săptămâna trecută de Alianța pentru Agricultură și Cooperare în vederea stabilirii modului în care se va aplica derogarea la GAEC 8 și noile condiții la ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil.

    Conform unei informări transmise către membrii de către organizațiile ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF), derogarea pentru GAEC 8 a fost notificată Comisiei Europene în cursul zilei de astăzi.

    ”MADR a propus pentru anul 2024 acordarea derogării optând pentru varianta individuală sau cumulată a celor 3 opțiuni prevăzute în derogarea la GAEC 8 și propunerea de modificare a Ecoschemei PD-04.

    La cultura secundară/intermediară nu va fi nevoie de dovadă sămânță certificată sau respectarea normei de semănat pentru cultura principală, dar trebuie să fie o cultură distinctă de cultura recoltată sau cultura următoare. Atunci când vorbim de 4% fără PPP ne referim că sunt interzise produsele de protecția plantelor autorizate conform listei ANF. Se pot folosi produse care conform definiției nu se încadrează in categoria PPP – produse de protectia plantelor.

    Așadar, pentru GAEC 8, procentul de 4% poate să fie cumulat din următoarele opțiuni, fie la alegere din una, fie un mix:
    – Elemente neproductive, inclusiv pârloagă;
    – Culturi fixatoare de azot fără tratament cu PPP;
    – Cultura secundară fără PPP și fără factor de ponderare.

    Pentru ecoschemă, România va propune +1% peste ambiția din GAEC 8, așadar 5% va fi suficient pentru ca ecoshema să fie accesată.

    Minimum 85% din terenul la nivel de exploatație va rămâne acoperit în perioada 15.06-15.10 ale fiecărui an.

    La întrebarea ce facem pentru la anul pe GAEC 8, domnul ministru a spus că la punctul diverse din cadrul AGRIFISH 26.02.2024 va solicita modificarea Regulamentului pentru ca zona/terenul neproductiv(pârloaga) să fie la nivel de țară pe baza suprafeței arabile solicitate la plata de bază BISS la APIA și nu la nivel de exploatație, așa cum este acum. Luând în calcul terenurile aflate în zona de protecție sanitară – cei 10m lățime de ambele părți ale canalelor de irigații, desecare și drenaj și drumurilor de exploatație, etc raportată la suprafața arabilă pentru care se solicită sprijin la APIA. Exemplu, doar ANIF are 800.000 ha teren cadastrat în zonele de protecție care după suprapunerea bazelor de date și discuții între IT APIA și ANIF, ar trebui să se acopere minimul de 240.000 ha necesare (dacă s-ar aplica 4% din 6 milioane de hectare solicitate la APIA)”, se arată în informare.

    Cu privire la GAEC 7, AAC a informat că ”se va merge în continuare pe varianta de exceptare permisă pentru maximum 3 ani, cu cultură intermediară.

    La insistențele noastre se are în vedere și MADR va propune modificarea PNS și a Regulamentului pentru ca rotația culturilor să nu fie obligatorie la 100%, ci la 50-70% din suprafață, exceptând suprafețele acoperite cu loturi semincere și prezentând o listă cu culturile care se autosuportă la cultivarea pentru o perioadă mai mare de 1 an pe același amplasament.

    La solicitarea AAC în rândul statelor din grupul de la Vișegrad, avem confirmarea că Bulgaria va solicita la diverse, derogarea la GAEC 6 și 7 și România împreună cu alte state o va susține în AGRIFISH.

    Am insistat la MADR pentru corelarea modificărilor intervenite urmare a derogării pe GAEC 8, Ecoschemă cu restul măsurilor, inclusiv sprijinului cuplat.

    La modificarea OMADR 80/2023 până la sfârșitul săptămânii ar trebui să aibe loc o discuție aplicată a MADR cu organizațiile profesionale pe propunerile de modificare a ordinului. Similar va avea loc o intâlnire tehnică pe propunerile de modificare a OMADR nr. 843/2023 pentru a reduce semnificativ sancțiunile raportate strict la suprafața/efectiv animale care pot să nu îndeplinească cerințele asumate prin cererea de plată APIA și informarea în regim de urgență a fermierilor.

    La solicitarea organizațiilor, după Consiliul AGRIFISH din 26.02.2024, MADR va invita organizațiile profesionale la următoarea întâlnire pentru a prezenta concluziile discuțiilor și ce a obținut din ce a solicitat. Probabil va fi cumulată cu discuțiile pe OMADR nr 843/2023. Se vor opera modificări inclusiv la amploarea sancțiunii”, se mai arată în informare.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till