• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)

  Angelica Lefter -

  Reprezentanți ai asociațiilor agricole, cei din sectorul agroalimentar și reprezentanții asociațiilor de mediu s-au reunit în cadrul unei întâlniri prezidate de europarlamentarul român, Dacian Cioloș. Discuțiile au vizat perioada grea prin care trece agricultura românească, dar și găsirea unor soluții de viitor.

  Într-un mesaj pe contul său de Facebook, europarlamentarul REPER, Dacian Cioloș, a menționat că întâlnirea de astăzi, vineri – 23 februarie, de la București. dintre reprezentanții sectoarelor agricol, agroalimentar și ai asociațiilor de mediu vine în continuarea unei conferințe, Orizont 2030, organizată anul trecut.

  Citește și: Dacian Cioloș propune un set de măsuri pentru rezolvarea crizei cerealelor cauzată de importurile din Ucraina

  Dacian Cioloș va înainta CE şi PE un set de propuneri referitoare la politica agricolă 

  Întâlnire între europarlamentarul Dacian Cioloș și reprezentanții asociațiilor din sectoarele agricol, alimentar și de mediu

  Europarlamentarul Dacian Cioloș a mai precizat că concluziile și propunerile întâlnirii vor sta baza discuțiilor pe care le va purta cu Comisia Europeană, ca parte a Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE.

  ”Mi se spune des că România nu contează la nivel european, că Franța și Germania decid totul și altele asemenea. Adevărul este că România lovește sub importanța ei în Uniunea Europeană, inclusiv în agricultură. Avem nevoie de mai multă coordonare și de poziții mai puternice și mai susținute ale României la nivelul UE.
  Tocmai de aceea, am organizat azi o masă rotundă cu reprezentanți ai asociațiilor agricole, ai sectorului agroalimentar, dar și ai asociațiilor de mediu. Am discutat despre perioada dificilă prin care trece agricultura românească, despre viitor și mai ales despre soluții. Întâlnirea de azi vine în continuarea conferinței ”Orizont 2030” pe care am organizat-o la Cincșor anul trecut, cu câteva zeci de participanți. Concluziile și propunerile de azi vor sta baza discuțiilor pe care le voi purta cu Comisia Europeană, ca parte a Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE”, a transmis Dacian Cioloș, pe pagina sa de socializare.

  Dacian Cioloș va înainta CE şi PE un set de propuneri referitoare la politica agricolă

  În urma întâlnirii, europarlamentarul Dacian Cioloș a susținut o conferință de presă, unde a reiterat faptul că va înainta Comisiei Europene şi Parlamentului European un set de propuneri referitoare la politica agricolă, cea din domeniul mediului şi schimbărilor climatice cu impact pe agricultură.

  ”Am discutat un set de propuneri pe care eu ca şi europarlamentar să le înaintez şi să le susţin la nivel european legat de viitorul politicii agricole europene, a politicii în domeniul mediului şi a schimbărilor climatice care au un impact pe agricultură şi în domeniul alimentar. Aţi văzut cu toţii în ultimele săptămâni agricultori ieşiţi în stradă în mod spontan, în mai multe state membre, cu revendicări şi legate de dificultăţile imediate, pe termen scurt, datorate situaţiei economice, datorate măsurilor de mediu pe care Uniunea Europeană le elaborează în momentul de faţă. Dar toate aceste probleme au soluţii, unele dintre ele pe termen scurt, însă marea majoritate vor trebui să se regăsească într-o dezbatere publică la nivel european despre cum regândim politica publică europeană, nu doar pe domeniul agriculturii, Politica Agricolă Comună, dar şi pe domeniul alimentar şi pe domeniul mediului înconjurător şi a schimbărilor climatice şi politica comercială şi cum punem în coerenţă aceste politici, pentru că dacă ele nu sunt în coerenţă creează aceste distorsiuni care nu permit agricultorilor să-şi facă treaba”, a declarat Cioloş în conferința de presă, citat de Agerpres.

  Problema în agricultura din Uniunea Europeană este una mult mai profundă, fiind una de motivare a tinerilor de a intra în producţia agricolă şi a de a accesa această meserie, una de demnitate a agricultorilor, care produc cu costuri foarte ridicate la preţuri variabile şi de multe ori foarte scăzute, cu cerinţe din ce în ce mai multe din partea societăţii legate de buna gestiune a resurselor naturale şi schimbărilor climatice, a mai specificat fostul comisar european.

  ”Şi atunci am considerat că e nevoie de o discuţie mai amplă, mai aprofundată nu doar pe termen scurt legat de agricultură, alimentaţie şi mediu şi cred că România, ca stat membru al Uniunii Europene, deja de mulţi ani de zile ar trebui să fie în măsură să facă şi propuneri despre cum ar trebui să arate modelul de subvenţii sau modelul de sprijin financiar la nivel european, despre cum ar trebui abordată problema negocierilor comerciale cu produse agricole care intră în Uniunea Europeană sau care sunt exportate, despre cum ar trebui să abordăm problematica legislaţiei în domeniul mediului, să fie ea una normativă restrictivă, care să impună condiţii sau să fie o legislaţie stimulativă, care să stimuleze şi să determine agricultorii să vină cu anumite practici agricole benefice şi pentru mediu şi pentru care să poată să fie şi remuneraţi”, a precizat europarlamentarul.

  Citește și: Dacian Cioloş le dă fermierilor români o veste bună și o veste proastă

  Remunerarea agricultorilor ar trebui regândită la nivel european

  Dacian Cioloș consideră că ar trebui regândită şi remunerarea agricultorilor, dacă se va merge în continuare cu un model unde mare parte din veniturile agricultorilor depind de subvenţii, care depind de norme administrative şi de birocraţie sau se va găsi un model prin care agriculturii să fie remuneraţi mai bine şi mai transparent pentru activitatea pe care o fac, nu doar pentru produsele alimentare, dar şi pentru produsele agricole non-alimentare, pentru producţia de bunuri de mediu şi pentru producţia de energie şi aşa mai departe.

  ”Despre toate lucrurile acestea am discutat astăzi cu reprezentanţi ai agricultorilor pe baza unui document cu idei şi cu propuneri pe care eu l-am înaintat, document pe care l-am elaborat în urma unei conferinţe mai largi cu câteva zeci de agricultori pe care am organizat-o anul trecut în vară. Şi pentru că în momentul de faţă, în săptămânile următoare, Comisia Europeană a lansat o dezbatere publică legat de viitorul agriculturii, sectorului agro-alimentar şi mediului în Uniunea Europeană, intenţia mea este să utilizez informaţiile, ideile, propunerile, observaţiile pe care le-am auzit astăzi, să le înaintez Comisiei Europene, dar să le folosesc şi în discuţiile şi dezbaterile pe care noi le avem în Parlamentul European”, a adăugat eurodeputatul.

  Comisia Europeană va veni cu un document despre cum va arăta politica agricolă din 2027 înainte

  Totodată, a precizat că documentul este unul mai complex care abordează mai multe domenii, problematică legată de producţia agricolă de organizarea a pieţelor şi de mediu şi problematică legate de politica comercială şi legate de mediu, resurse naturale şi de organizarea pieţelor locale, a produselor locale, dezvoltarea rurală.

  ”Deci este un document pe care eu, ca şi europarlamentar, îl voi folosi în ideile şi propunerile pe care le voi face pentru amendamente la anumite propuneri legislative care sunt acum pe masă şi negociate în Parlament, dar le voi înainta şi ca atare Comisiei Europene care a lansat această dezbatere publică şi care va veni apoi cu un document mai complet de propuneri despre cum va arăta politica agricolă europeană din 2027 încolo”, a explicat europarlamentarul român.

  Întrebat dacă din acest document poate deriva şi o iniţiativă legislativă în Parlamentul naţional, eurodeputatul a confirmat, adăugând că sunt multe idei care pot fi preluate şi de către Executiv.

  ”Sunt multe idei de aici care pot fi preluate ca atare de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Mediului, de alte ministere în decizii executive, în felul în care gestionează relaţia cu agricultorii. Unele pot face şi obiectul unei iniţiative legislative şi la nivel naţional. Eu de altfel voi avea discuţii şi cu colegi parlamentari din Parlamentul naţional pe acest subiect. Obiectivul meu a fost şi, în calitate de fost ministru al Agriculturii, de fost comisar european pentru agricultură, să am şi această discuţie de fond, nu doar discuţii foarte precise şi ţintite pe anumite probleme care apar şi cărora vrem să le găsim soluţii imediate, pentru că la anumite probleme nu putem avea soluţii imediate dacă nu gândim coerent diferitele măsuri şi decizii pe care le luăm la nivel politic”, a mai spus europarlamentarul REPER, Dacin Cioloș, în cadrul conferinței de presă.


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu