• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANM: Rezerva de apă în cultura de grâu, apropiată de optim în cea mai mare parte a ţării

  Oana Timar -

  Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol,

  Conform prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 28 februarie – 5 martie 2024 conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute pe suprafeţe extinse din Moldova, local în nordul, centrul şi estul Munteniei, dar şi în sudul şi estul Transilvaniei, seceta pedologică fiind moderată.

  „În general, temperaturile medii diurne din aer vor favoriza desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele nordice şi centrale, ritmurile vegetative vor evolua uşor mai lent. Totodată, în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, izolat se va înregistra repausul biologic. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), iar culturile întârziate fenologic se vor afla la răsărire şi apariţia frunzei a treia (30-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge creşterea rozetei de frunze (6-11 frunze), pe toate suprafeţele cultivate. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv”, spun agrometeorologii, conform Agerpres.

  Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic în cea mai mare parte a plantaţiilor. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile timpurii de sâmburoase. Ca urmare, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi, etc.) se vor efectua pe ansamblu normal, în majoritatea zonelor de cultură.

  Citiți și: Viscol în martie și aprilie? Ce anunță meteorologii pentru următoarele săptămâni

  Iarna blândă afectează culturile

  ANM a evaluat şi condiţiile de iernare ale speciilor de toamnă, analizând indicele termic specific perioadei 1 decembrie 2023 – 26 februarie 2024, respectiv cuantumul temperaturilor minime negative din aer, ce caracterizează anotimpul rece prin asprimea iernii.

  „O iarnă blândă (0-10 „unităţi de ger”) se înregistrează în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi a Olteniei, local în estul, vestul, nordul şi sudul Moldovei. Local în nordul, estul, sudul şi centrul Moldovei, izolat, estul Transilvaniei, nord-vestul şi nordul Olteniei şi Munteniei se constată caracterul de iarnă normală (11-30 „unităţi de ger”).

  Local în sudul Transilvaniei şi estul Moldovei, se observă caracterul de iarnă aspră (31-50 „unităţi de ger”) şi foarte aspră (51-71 „unităţi de ger’” local în sud-estul şi estul Transilvaniei”, explică meteorologii ANM.

  Plantele nu au acumulat resursele termice pozitive
  Specialiştii ANM au publicat şi indicele de împrimăvărare, care reprezintă potenţialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetaţie, în intervalul 1 februarie-10 aprilie, şi însumează temperaturile medii pozitive ale aerului.

  La încheierea perioadei de vernalizare (iernare), pentru reintrarea în vegetaţie a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creştere şi dezvoltare.

  „La această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (100-200 „unităţi de căldură”), pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Transilvania şi Moldova, local în nordul, vestul şi centrul Munteniei, estul Crişanei, nordul Olteniei, estul, nord-estul şi centrul Dobrogei, izolat sud-estul Banatului, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetaţiei. În cea mai mare parte a Banatului, Olteniei, Dobrogei, Munteniei şi Crişanei, local în sudul şi sud-estul Moldovei, izolat nord-vestul Transilvaniei, se semnalează o împrimăvărare moderată (201-250 ”unităţi de căldură”)”, potrivit ANM.

  Citiți și: Sistemul naţional antigrindină va fi extins. Matca și Dăbuleni vor intra pe lista zonelor protejate

  Iarnă blândă
  Iarnă blândă

  Vreme mai caldă decât în mod normal

  Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, pe suprafeţe agricole extinse ale ţării.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 – 16 grade Celsius, mai ridicate cu 1 – 10 grade Celsius în raport cu mediile climatologice, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 9 şi 21 de grade Celsius, la scara întregii ţări, iar cea minimă se va încadra între -4 şi 11 grade în aproape toate regiunile.

  Meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.


  Te-ar mai putea interesa

  Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț