Cât de rentabilă poate fi o plantație de chia în România
agrointeligenta.ro -Cultura de chia (Salvia hispanica) le face cu ochiul fermierilor români după ce semințele negre au început să fie tot mai căutate în supermarketuri și se vând bine în ciuda prețului exorbitant care ajunge la 20 de euro/kilogram.
Nu știm să existe încă la noi o plantație de chia, dar această plantă înrudită cu menta este demnă de luat în seamă de proprietarii de mici suprafețe agricole care se încumetă să încerce culturi agricole noi.
Despre cum se cultivă chia am reușit să aflăm de pe site-urile străine, unde adepții alimentației raw vegane s-au pus pe treabă de ani buni, reușind să obțină producții bune pe suprafețe mici, să își asigure propriul consum, dar și să comercializeze semințele de chia. Cel mai bine merge chia ecologică, având în vedere că această cultură este oricum destinată celor care au adoptat un stil de viață sănătos, cu o atenție sporită față de utilizarea excesivă afertilizatorilor chimici.
Semințele de chia pot fi procurate de la magazinele de specialitate sau direct din supermarket, pentru că acestea se ambalează pentru comercializare în stare naturală, fără procesare dacă este vorba de chia organică. Pasul următor este să decideți unde vreți să cultivați chia: în interior – în ghivece sua lădițe, sau în grădină. Este riscant să demarați lucrările la o suprafață mare până când nu vă familiarizați cu această plantă, cu nevoile sale. Ar trebui să știți despre cultura de chia că iubește apa și urăște buruienile.
Fiind foarte mici, nu este nevoie ca semințele de chia să fie însămânțare adânc. Ele se pot răsfira pe pământul bine mărunțit și umed și în circa o săptămână veți vedea că deja a răsărit. Această proprietate a plantelor de chia este intens ”explotată” în industria cadourilor, unde semințele ”se implantează” pe creștetul diferitelor păpuși. Udate zilnic, aceastora le crește păr…natural.
Revenind la cum se cultivă chia, aflăm că plantele nu sunt deloc pretențioase, se dezvoltă rapid (ating înălțimi de 1,75 m), iar în afară de semințe, frunzele se usucă și sunt folosite la prepararea ceaiurilor – existând astfel o a doua posibilitate de valorificare a producției.
Recoltarea semințelor de chia
Cea mai mare provocare la chia este să recoltezi semințele la timp. Cultivatorii americani se plâng că dacă ai ratat momentul ideal, acestea se scutură și astfel se pierde o bună parte din producție. Din acest motiv, este bine să fiți mereu cu ochii pe florescențe imediat ce ele apar. Unii producători de chia preferă chiar să culeagă florile atunci când acestea mai prezintă câteva petale, apoi sunt lăsate să se usuce bine pe o pânză curată, în pungi deschise de hârtie sau direct pe hârie sau ziar. Nu se recomandă niciodată atârnarea florilor pentru uscare, pentru că se vor pierde semințele „înmagazinate” în ele. Dacă plantele sunt bine aerisite, nu ar trebui să aveți probleme cu dezvoltarea semințelor.
Semințele se pot scoate din florile uscate prin frecarea între palme, prin presare sau scuturarea lor. Este într-adevăr o muncă destul de migăloasă, mai ales dacă vreți să obțineți maximum de semințe dintr-o plantă de chia.
Ideală pentru agricultura ecologică
La nivel global, chia – plantă despre care se știe că făcea parte din alimentația zilnică a aztecilor, se cultivă astăzi pe suprafețe importante mai ales în Mexic, Bolivia, Argentina, Ecuador, Nicaragua, Guatemala și Australia – țară care are cea mai mare producție mondială de chia. În sistem intensiv, se știe despre această cultură agricolă că evoluează bine în soluri nepretențioase, de la soluri argiloase până la soluri nisipoase, că nu are nevoie de fertilizanți și că nu prezintă dăunători specifici – ceea ce o face ideală pentru agricultura ecologică.
Ca și exemple privind ciclul de cultivare, acesta este de circa 100-150 de zile în Bolivia, Argentina sau Ecuador, putând fi exploatată cu succes în cele mai diverse condiții. Recent, mai multe varietăți au început să fie cultivate pe scară largă și în SUA, în state precum Kentucky.
Ce producții se obțin de pe un hectar de chia
La un hectar cultivat cu chia se obțin recolte care variază între 450 de kg/ha și 1.250 kg/ha, dacă plantația este una înființată în scop comercial. Pe suprafețe restrânse în Ecuador s-au obținu recolte de 2.300 de kg/hectar. Se apreciază că un climat mai uscat conduce la obținerea unor semințe mai sărace în ulei, dar mai bogate în proteine.
Pentru un hectar de plantație de chia este nevoie de circa 6 kilograme de semințe, care se plantează pe rânduri distanțate la circa 70-80 de centimetri. Cu alte cuvinte, rentabilitatea unei plantații de chia este ridicată, chiar și în condițiile unei producții minime, de 450 kilograme/hectar se pot obține 9.000 de euro profit din vânzarea semințelor la un preț mediu în magazinele naturiste din România.
Oportunități uriașe pentru semințele de chia
Dacă până recent, chia era cunoscută și consumată pe scară largă doar în Mexic și SUA, recent, cam din 2009, această plantă – semințele sale a fost recunoscută ca aliment și în UE. Din acel moment, beneficiile consumului de chia au început să fie promovate tot mai mult. Astfel, aceste semințe nu doar că au început să facă parte din alimentația sănătoasă, dar au devenit preferatele celor care țin diete pentru că semințele de chia sunt bogate în fibre, potolesc foamea și oferă organismului proteine și acizi grași de calitate.
Ca și modalități de consum, semințele de chia pot fi direct mestecate. Se preferă însă o lingură sau două puse într-un pahar de suc natural de portocale sau în iaurt. Semințele își trag apă, se măresc și își iau un înveliș gelatinos. Se pot prepara clătite cu chia, budinci sau se pot consuma dimineață presărate pe cereale. Se comercialializează inclusiv pâine cu semințe de chia sau batoane energizante cu acestea.
Semințele de chia conțin:
De 5 ori mai mult calciu decât laptele
De 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele
De 3 ori mai mult fier decât spanacul
De 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe, seminţe sau nu
De 2 ori mai mult potasiu decât o banană
Info: csid.ro
Foto: longtimemother.hubpages.com