• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tragedie la o stână. Oile au căzut secerate pe pășune

  Angelica Lefter -

  Mortalitate subită în rândul ovinelor de la o stână din județul Mureș. Oile au căzut pe capete, iar autoritățile au constatat că acestea sufereau de o infecție cu anarobioză toxigenă și erau infestate masiv cu parazitul fasciola hepatică.

  În după amiaza zilei de duminică, 3 martie, un cetățean a alertat autoritățile că pe o pășune se află mai multe ovine decedate. În urma sesizării, Poliția Locală Sângeorgiu de Mureș însoțită de medicul veterinar de circumscripție s-au deplasat pe Dealul Tiribici, la stâna de oi, unde au constatat prezența unui număr însemnat de ovine decedate. Se pare că vina aparține crescătorului de oi, care nu le-a vaccinat la timp.

  Citiți și: Coșmarul unei familii de fermieri: Le-au murit toate oile de la un tratament luat de la farmacie

  Epidemie la o stână, mai multe oi găsite decedate pe pășune

  Zeci de oi de la o stână au murit pe capete

  Anunțul că ar fi vorba despre o ”epidemie” în rândul ovinelor de la stână a fost făcut chiar de primarul din Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș.

  ”S-a depistat o epidemie la o parte din oile de pe pășunea Pițigoilor din Sângeorgiu de Mureș. Aceasta nu prezintă pericol pentru animalele din gospodării și nici pentru oameni!” a anunțat edilul Sófalvi Szabolcs.

  La fața locului au ajuns imediat reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, ai Inspectoratului de Politie Județean Mureș și de la Biroul de Protecția Animalelor din cadrul IPJ Mureș, însoțiți de reprezentanți ai Primăriei Sângeorgiu de Mureș.

  ”A fost solicitată prezența la fața locului a reprezentanților DSVSA (Direcția sanitar-veterinară) Mureș și Inspectoratul de Politie Județean Mureș (IPJ) Reprezentanții DSVSA Mures și Biroul de Protecția Animalelor din cadrul IPJ Mureș, însoțiți de reprezentanți ai Primăriei Sângeorgiu de Mureș au efectuat un control la locația amintită ocazie cu care au constatat existența unui număr mare de cadavre animale (ovine), iar din prelevarea de probe (buletinul de analiză realizat de DSVSA) reieșind că, decesul a survenit ca urmare a unei infecții cu anarobioză toxigenă și a unei infestări masive cu parazitul fasciola hepatică. Această infecție se datorează lipsei vaccinării periodice profilactice a animalelor de către proprietarul oilor”, a mai precizat edilul.

  Citiți și: Un fermier a trecut cu tractorul peste turma de oi care păștea în cultura sa de grâu

  Animalele decedate la stână vor fi incinerate (foto: Facebook/Sófalvi Szabolcs)

  Animalele moarte vor fi incinerate, iar proprietarul sancționat pentru neglijență

  La nivelul administrației locale a fost constituit Comitetul Local pentru Situații de Urgență și s-a hotărât ca animalele decedate să fie incinerate. Totodată, proprietarul oilor va fi sancționat pentru neglijarea animalelor.

  ”În paralel, la nivelul Primăriei comunei a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență în care s-a stabilit notificarea urgentă a Consiliului Județean Mureș (pentru ridicarea urgentă a cadavrelor de animale) precum și informarea Instituției Prefectului Județului Mureș, ISU Mureș, Garda de Mediu Mures, Apele Romane Mureș. Firma specializată pentru ridicarea cadavrelor animale sosește în această după-masă pentru a le transporta la locurile speciale de incinerare. Proprietarul animalelor va fi sancționat de organele abilitate pentru neglijarea vaccinării animalelor și pentru lipsa anunțării autorităților competente!”, se arată în mesajul primarului Sófalvi Szabolcs.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  Analiști: Prețul rapiței ar putea ajunge din nou la peste 500 euro/tonă Prețul grâului românesc a sărit de 1.100 de lei tona. Traderii își fac ”rezerve” Nicolae Ciucă, la Agriplanta: ”Am avut 24-26 de stupi, mă ocupam de ei. Albina simte omul”