Burse şi preţuriSubvenţii APIA 2019

Dacian Cioloş se teme de explozia preţului la grâu şi cere Ucrainei să nu suspende exporturile

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Ciolos, a solicitat Ucrainei să evite luarea unor măsuri care ar putea să determine majorarea preţului la grâu pe piaţa internaţională.

Cioloş a intervenit după ce ministrul Agriculturii din Ucraina şi-a exprimat intenţia de a suspenda exporturile de grâu începând cu data de 15 noiembrie.

Imediat după ce în presă au apărut aceste informaţii, preţul grâului a şi crescut la bursa de la Chicago, stimulat de decizia Ucrainei, dar şi de problemele legate de calitatea recoltei din Argentina.

«Sunt profund decepţionat de acest anunţ. Acesta se va adăuga tensiunilor inutile de pe pieţele agricole internaţionale. Cel mai mult vor suferi statele cele mai sărace», a declarat Dacian Ciolos, într-un comunicat dat publicătiţii în data de 24 octombrie.

Comisarul recunoaşte legimitatea intenţiei guvernului de la Kiev de a asigura aprovizionarea pieţei locale şi «cere Ucrainei să evite luarea unor măsuri care să aibă ca efect majorarea preţurilor la nivel mondial şi să perturbe fluxurile comerciale clasice».

Ucraina este al doilea mare producător de cereale din regiunea Mării Negre, după Rusia. În acest an, Ucraina a exportat deja peste 6,5 milioane de tone de cereale. În octombrie nivelul exporturilor va depăşi 2 milioane de tone, potrivit estimărilor din piaţă. În ce priveşte grâul, prognozele spcialiştilor indicau atingerea unor livrări la extern de circa 5 milioane tone în 2012.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!