• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Terracalco – soluția dovedită pentru un sol sănătos și o producție superioară!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Solul. Începutul este cel mai important. Mai precis, structura solului influenţează fertilitatea, un factor decizional în ceea ce priveşte productivitatea solului respectiv. Practic, solul nostru ar trebui să arate ca un compost. Acolo trebuie să ajungem!

    Un sol bine structurat reprezintă un sol în care porozitatea acestuia este aproximativ egală cu 50% din masa lui. Din aceşti 50%, 30-35% o reprezintă apă iar 15-20% sunt reprezentate de aer. În acest sol, avem condiţii optime pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor: regimul aero-hidric, termic, nutritiv, mineralizare şi humificare.

    Cu alte cuvinte, într-un sol cu o structură granulară, apa se infiltrează uşor, păstrarea ei făcându-se de asemenea uşor, între agregate (pe toată coloana lui). În cazul acestui sol structurat, apă ajunge în pânză freatică, umple spaţiile dintre particulele de sol, împiedicând astfel pierderile prin evaporare, deoarece apa devine strâns legată între acestea. Iar prin capilaritate, apa va urca, hrănind astfel plantele noastre. Un astfel de sol va păstra apă mai mult timp, va rezista mai bine la secetă!

    Un sol structurat (structură granulară) ar trebui să reprezinte un deziderat obligatoriu în tehnologia oricărei culturi. Fie că vorbim de porumb, soia, lucernă, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, rapiţă, cereale, sorg, culturi legumicole, pomi fructiferi, floricole, sere, solarii, toate acestea au în comun nevoia unui sol în care sistemul radicular penetrează uşor, valorificând un volum mult mai mare de sol, rezultând astfel un proces de aprovizionare cu apă şi elemente nutritive, net superior unui sol cu o structură compactă.

    Apoi, în acest sol structurat, activitatea microorganismelor este intensă în favoarea descompunerii rapide a resturilor vegetale, rezultând în final humus, adică exact ce s-a diminuat în cazul majorităţii solurilor din România şi nu numai. Dacă înainte de 1991 discutam de soluri fertile, 9-10% humus, astăzi când găsim 3-4%, este o extraordinar.

    Un alt motiv este faptul că solul structurat se lucrează foarte uşor. Gândiţi-vă la întoarcerea brazdei sau la lucrarea de scarificat, când solul ridicat, practic se sfarmă – faţă de solul compact, în care brăzda sau conglomeratele de sol rămân intacte, la prelucrarea mecanică. Aici, şi numai aici, putem discuta de sisteme de lucrări minim invazive ale solului (no-till, min till, strip-till), ce nu ar trebui să fie luate în discuţie pe soluri grele, argiloase.

    Citiți și: Terracalco, produsul-cheie pentru o cultură de primăvară reușită. Schema de aplicare la fiecare cultură în parte

    Ce înseamnă sol structurat? Foarte simplu:

    Am demonstrat în toţi aceşti ani, că putem să transformăm orice sol greu, argilos, compact, într-un sol cu o structură uşoară, bucurându-ne astfel de toate avantajele sale. Aşa că , indiferent de gradul de dificultate, putem transforma cel mai greu sol pe care il aveti in cel mai productiv! Avem soluţia!

    Ce înseamnă un sol compact, sol nepotrivit pentru NO-TILL

    Spaţiile dintre particulele de sol sunt pline. Practic, nu avem procese de floculare, ci doar de coagulare. Astfel, apa rezultată în urma precipitaţiilor ajunge în stratul superficial, eliminându-se astfel aerul dintre particule, rezultând o îmbibare. Tocmai din acest motiv, vedem, de exemplu cerealele (grâul, orzul) la sfârşitul perioadei de iarnă – începutul primăverii, colorate în galben chiar maroniu, în loc de verde. Fenomenul se explică prin prezenţa apei care umple stratul superficial 0-20 cm, rezultă îmbibarea acestuia şi apoi băltirea. Practic, particulele de sol fac o soluţie comună cu apa, nu avem aer, nu avem activitate microbiană, nu avem hrană în sol. Când apare încălzirea, stratul superficial se usucă, microorganismele încep să activeze, dar nu avem apă. Şi astfel, procesele de hrănire sunt încetinite la minim. Aceste soluri se lucrează greu, pierd materie organică de la un sezon la altul, au argilă >30% şi fermierii nu pot controla procesele tehnologice de intrare în sol (adică nu poţi ştii când poţi face lucrări). Practicarea sistemelor de lucru NO-TILL pe aceste soluri nu ar trebui făcută deoarece rezultatele vor fi dezastruoase! Întâi le îmbunătăţim apoi treptat putem reduce sisteme minime de lucrări ale solului.

    Mai jos o poză ce ilustrează exact diferenţa între o structură granulară şi una compactă în cadrul aceleiaşi sole:

    Diferenţa dintre cele 2 o reprezintă folosirea TerraCalco®, care a “transformat” structura solului

    Din punct de vedere chimic, nevoia de Terracalco este ilustrată cel mai bine de valoarea pH-ului solului. Dacă este acid (sub 6.8), elementele nutritive nu sunt accesibile plantelor, ele sunt blocate.

    Buckman&Brady ne arată cât pierdem din îngrăşămintele pe care le aplicăm în funcţie de pH ului solului:

    Cât se pierde din îngrăşămintele pe care le aplicăm în funcţie de pH ului solului

    Cu alte cuvinte, avem un pH de 5.3, plătim 100 kg azot substanţă activă, pe care îl introducem în sol, dar plantele noastre (fie că discutăm de porumb, soia, floare, cereale, răpită, cartof etc) absorb doar 43 kg – restul fie se volatilizează, fie ajunge în pânză freatică. Deci plătim degeaba o sumă deloc neglijabilă.

    La fosfor este şi mai rău. Dacă avem un pH de 5.2, din 100 kg substanţă activă, plantele utilizează doar 34 kg, restul transformându-se în forme neasimilabile pentru plante. Vorbim din nou de bani pierduți.

    De asemenea, USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite) recomandă ajustarea pH-ului spre neutru pentru o producţie maximă:

    Pentru o producție maximă USDA recomandă ajustarea pH-ului spre neutru

    TerraCalco® ne ajută să modificăm pH ului solului spre neutru într-un interval de timp scurt, cu rezultate vizibile imediat si cel mai important, stabilitate. Un exemplu concret, fără TERRACALCO® vs cu TERRACALCO 95®, aplicat înainte de semănat, în Teleorman (poze făcute in martie):

    Exemplu concret, fără TERRACALCO® vs cu TERRACALCO 95®

    Aplicăm la porumb, floarea soarelui, soia?

    În primul rând, aplicăm pentru a îmbunătăţi proprietăţile fizice ale solului, adică exact ceea ce vorbeam mai sus. Apoi aplicăm TerraCalco® pentru a utiliza fiecare gram de îngrăşământ chimic aplicat la hectar, dar şi pentru a debloca rezervele de fertilizanţi, blocate în sol. De asemenea, aplicăm pentru a crea un mediu propice vieţii microbiene şi vieţuitoarelor din sol.

    Vorbind pe înţelesul tuturor, dacă ar fi să facem o paralelă între solul pe care îl lucrăm, plin de elemente nutritive blocate şi cămara noastră plină de conserve închise, putem spune că TerraCalco® este asemenea desfăcătorului de conserve:

    Dacă ar fi să facem o paralelă între solul pe care îl lucrăm, plin de elemente nutritive blocate şi cămara noastră plină de conserve închise, putem spune că TerraCalco® este asemenea desfăcătorului de conserve

    Mai departe, trebuie să nu uităm de consumul specific al culturilor de primăvară. Să nu uităm Calciul ca și element fertilizant. Astfel avem:

    După cercet. Prof. Dr. Rusu Mihai, USAMV Cluj Napoca

    Consumul de calciu al porumbului, de exemplu, pentru o tonă de boabe, este egal cu consumul de fosfor. De asemenea, la soia, consumul de calciu este mult mai mare decât consumul de fosfor şi egal cu consumul de potasiu.

    La sfeclă de zahăr, consumul de calciu este mult mai mare faţă de cel de fosfor, pentru fiecare tonă de rădăcini. La cartof, consumul de calciu este aproape dublu faţă de cel de fosfor, iar la floarea soarelui consumul de calciu este net superior celui de fosfor, pentru fiecare tonă de seminţe rezultată.

    Şi exemplele pot continua, atât în cultura mare, cât şi pentru culturi horticole(legume, pomi fructiferi și viță de vie).

    Cu alte cuvinte, să nu mai neglijăm cerinţele de calciu ale plantei de cultură, iar aici, cu siguranţă TerraCalco® este cel mai potrivit.

    Pe lângă aceste aspecte, la soia, mazăre şi leguminoase trebuie TerraCalco® pentru a contracara acţiunea lor (în timpul proceselor de fixare a azotului atmosferic) de eliberare a unui ion de hidrogen (ion care acidifică solul).

    Mai precis, fixarea azotului este un factor natural de acidificare a solului (Kochian et al., 2004; Gupta et al., 2013; Bose et al., 2015)

    Soluţia pentru un pH neutru într-un timp record? TerraCalco®

    În cultura porumbului şi floarea-soarelui, în afară de structurarea solului pe care o aduce TerraCalco® (maximizând astfel explorarea de către sistemul radicular a unui volum mai mare de sol), acesta face posibilă şi nutriţia optimă a plantelor, deblocând elementele nutritive. Astfel că între parcelele unde am aplicat Terracalco şi cele unde nu am aplicat, vor fi diferenţe considerabile de talie şi colorit, astfel rezultând o folosire accentuate a elementelor nutritive.

    Nu de foarte puţine ori, suntem însă întrebaţi: pot să aplic TerraCalco la lucernă? Dar la cartof? Dar la porumb? La soia?La culturile horticole?

    Răspunsul este simplu: DA. TerraCalco® se aplică direct pe arătură sau pe mirişte. Este în primul rând un produs pentru sol.

    Aplicare Terracalco

    TerraCalco – cum, când, unde, cât aplicăm

    TERRACALCO® se aplică înainte de o lucrare a solului (superficiala- cu combinatorul, cu discul, freză, etc sau de bază – scarificat, arăt), apoi se încorporează. Poate fi împrăştiat cu MA-ul sau maşina de împrăştiat fertilizanţi pe 12-24 sau 36 m (în funcţie de maşină). Ideal ar fi sa il putem incorpora cat de putin, cativa centimetri. Daca nu il incorporam, macar sa il aplicam inainte de o ploaie buna. Dar ideal ar fi sa il introducem in sol.

    Dozajul diferă în funcţie de cartarea agrochimică – Între 250 kg/ha şi maxim 2 to/ha. Îl aplicăm pentru rezolvarea problemelor de structurare a solului, pentru rezolvarea problemelor legate de pH, pentru deblocarea îngrășămintelor din sol, pentru îndepărtarea excesului de Na+ etc.

    În principiu, prin aplicarea unei tone putem să creştem pH ul cu aproximativ 1.5 puncte (dar pentru siguranţă şi profesionalism avem nevoie de o cartare, care să include şi o valoare a acidităţii hidrolitice)

    Odată înţelese beneficiile, următoarea întrebare adresată invariabil este:

    De ce TerraCalco® şi nu alt produs?

    Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat) este de 98%, adica aproape dublu fata de orice alt produs existent.

    Apoi:

    De reținut!

    Toţi fermierii care au folosit, folosesc şi vor folosi TerraCalco sunt o garanţie în acest sens. Au observat o modificare în bine într-o perioadă foarte scurtă de timp. Majoritatea spun că solul se lucrează mai uşor, total diferit ca înainte, alţii ne spun că le-a scăzut consumul de motorină cu 20 %, alţii ne transmit că solul prinde viaţă observând râme şi comparându-l cu un compost. De asemenea, toti observă o creştere a productiei si a calitatii acesteia !

    Ca şi concluzie, Terracalco 95 este:

    – Cea mai rapidă şi mai eficace soluţie de îmbunătăţire a solului (PNA ~185);
    – Granulat, uşor de aplicat cu orice maşină de împrăştiat îngrăşăminte chiar şi la 36 m (setări disponibile pentru Amazone şi Rauch);
    – Doză mică pe unitatea de suprafaţă, calculată profesionist de reprezentanţii noştri teritoriali;
    – Acţionează imediat după aplicare efectele sale fiind vizibile şi de durată;
    – Nu conţine CO2 și este fabricat în România!
    – Ambalaj refolosibil.

    Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge

    Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Echipa noastră de experţi vă va vizita pentru a vedea care sunt problemele cu care vă confruntați, vor face o analiza de sol gratuită și recomandările necesare pentru rezultate optime.

    Pentru detalii suplimentare, contactaţi:

    Dr. Ing. Bogdan Costea – Market Manager Agriculture Europe – 0757929157

    Ing. Florin Turturea  – Team Manager Agricultura Romania – 0742 247 858

    Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia – 0722 163 562

    Ing. Florentin Rusu– Tehnical Sales – Moldova – 0728 857 124

    Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales – Transilvania  – 0723 517 054

    Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales – Banat & Crișana – 0726 359 362

    Email: agricultura@carmeuse.ro

    www.carmeuse-agricultura.ro

    www.terracalco.ro

    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină

    Ultimele știri

    Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an Apa de orez – beneficii. Preparare și utilizare la legume și pomi Soții Nicoleta și Dan Vasile au renunțat la viața corporatistă pentru propria pepinieră de flori