10 sfaturi pentru îngrijirea păsărilor de curte pe timp de iarnă
agrointeligenta.ro -Creșterea păsărilor de curte, în special a găinilor ouătoare și a puilor de carne este o activitate obișnuită pentru familiile care locuiesc în mediul rural. Pe timp de iarnă, provocările sunt însă mai mari, fiind nevoie ca gospodarii să acorde o atenție sporită orătăniilor care, la fel ca și restul animalelor din fermă, suferă de frigul extrem.
1.Nu inslalați sisteme de încălzire în cotețe. Păsările se cuibăresc una în alta pentru a se încălzi, însă au nevoie și de ventilație, așa că nu închideți închideți toate orificiile de aerisire ale adăpostului pentru găini. Grijă însă să nu se formeze curent în interiorul cotețului!
2.Verificați mereu ca păsările să aibă mâncare la dispoziție pentru că digestia este activitatea internă care le generează căldură în organism. Totuși, nu lăsați prea multă hrană afară petnru că, din cauza frigului, concentratul își pierde din proprietăți și se umezește.
3.Hrăniți-le mai bine și dați-le porumb seara. Boabele se vor digera pe timpul nopții, activitate internă ce va genera căldură în organismul găinilor. Mai mult, acestea se vor odihni mai bine, acesta fiind un mic răsfăț pe care îl puteți oferi ne-zburătoarelor în sezonul rece.
4.Verificați sursele de apă. Din cauza gerului, apa îngheață repede, astfel că păsările ar putea rămâne fără sursă de hidratare, iar acest lucru le va afecta producția de ouă chiar și în lunile următoare. Așezați vasele într-un loc ferit, unde să nu fie ninse sau în bătaia vântului rece, însă nu le puneți în coteț. O soluție ideală des folosită în SUA sunt vasele de apă pentru păsări care vin cu încălzitor încorporat.
5.Lăsați-le păsărilor de curte libertatea de a alege să stea afară sau în coteț. Găinile sunt obișnuite din anotimpurile mai calde să își facă singure programul, așa că nu vă chinuiți să le convingeți să se adăpostească. Dacă vor dori să stea în curte, în zapadă, faceți-le această plăcere care nu va avea repercursiuni asupra sănătății lor.
6.Construiți-le un aranjament de iarnă. Dacă doriți ca păsările dumneavoastră de curte să se bucure de puținul soare din sezonul rece, le puteți amenaja un mini-solar acoperit cu plastic transparent. Acest adăpost le va plăcea de minune când afară va fi rece și ele vor avea acolo câteva grade în plus.
7.Curățați zăpada. Păsările de curte nu iubesc omătul și se feresc să calce direct pe stratul nins, așa că este recomandat să curățați spațiul lor de zăpadă și să așezați pe jos paie sau fân pe care orătăniile să pășească în siguranță.
8. Umezeala e inamicul numărul 1 al păsărilor de curte pe timp de iarnă. Astfel, fie că este vorba despre stropii de apă ce sar când pasărea bea apă, de aburii ce se formează pe penaj prin condens când găina iese din coteț sau chiar de găinaț, gospodarii trebuie să aibă mare grijă în această perioadă întrucât găinile sunt sensibile la degerături. Astfel, interiorul cotețului trebuie mereu curățat și aerisit pentru a preveni acumularea de umezeală – nivelul optim este de până la 70%. Din același motiv revenim cu sfatul de a nu pune apa păsărilor în interior. Tot în scopul evitării degerăturilor și pentru păstrarea igienei păsărilor se poate opta pentru un strat de nisip în coteț – se curăță ușor, se usucă repede și ajută și păsările să se încălzească.
9. Asigurați distracția păsărilor de curte. Pe timp de iarnă, găinile nu sunt încurajate să iasă afară, așa că pentru a le ține ocupate, puteți agăța o căpățână de varză în coteț. Păsările se vor distra de minune ciocănind în frunzele fragede și vor avea și o gustarea…verde.
10.Colectați mai des ouăle găinilor. Din cauza frigului, acestea riscă să înghețe.