• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale

    Roxana Dobre -

    Sprijin pentru fermierii care înregistrează pierderi de venit din cauza prețului mic la cereale. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că după rectificarea bugetară din acest an producătorii agricoli ar putea primi o alocare de la Guvern pentru compensarea acestor pierderi.

    Ministrul Florin Barbu admite că fermierii din sectorul vegetal sunt cei mai nemulțumiți mai ales din cauza prețului mic la cereale. Șeful la Agricultură a venit însă în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de ieri, luni – 18 martie, cu o veste bună pentru fermierii care au avut pierderi de venit și care ar putea primi un nou ajutor din vara care urmează.

    Citiți și: Ajutor pentru achiziția de juninci și scroafe, din iulie. Banii – 70% din fonduri europene

    Florin Barbu: După rectificarea bugetară venim cu un ajutor pentru pierderea de venit

    Ministrul Agriculturii a subliniat că cea mai mare nemulțumire se înregistrează în prezent în rândul fermierilor din sectorul vegetal, mai ales din cauza prețurilor mici la cereale. Florin Barbu a spus că prețurile la bursă au scăzut și cu 40-50 de euro pe tonă după ce Rusia a pus pe piață peste 20 de milioane de tone de grâu la un preț de dumping de 138 euro pe tonă.

    ”Sigur, cea mai mare nemulțumire a fermierului este în sectorul vegetal, pentru că știm prețurile cerealelor, știm problemele cu care se confruntă producătorii. Este o problemă pe bursa mondială a cerealelor pentru că prețurile sunt în scădere. Acum trei săptămâni Rusia a pus pe piață peste 20 de milioane de tone de grâu la un preț foarte mic, de dumping de 138 euro pe tonă și bineînțeles în bursă prețul a scăzut cu între 40 și 50 euro pe tonă”, a spus Florin Barbu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Acesta a venit și cu o veste bună pentru fermieri: Guvernul intenționează să acorde un nou ajutor în această vară, după rectificarea bugetară.

    ”Guvernul României și Ministerul Agriculturii încearcă pe lângă formele pe care noi le-am aprobat deja și o să urmeze să intre în conturile fermierilor, ca la rectificarea bugetară să venim cu o completare a sumelor pe pierderile de venit, dacă sunt înregistrate în contabilitate și bineînțeles le vom verifica împreună cu Ministerul Finanțelor și acolo unde înregistrează pierderi încercăm să acoperim acea pierdere pentru a încerca să stabilizăm firmele în anul acesta și bineînțeles ca fermierii români să poată să-și desfășoare campania agricolă și în anul următor. Toate lucrurile acestea le vom vedea în lunile iulie-august, după ce banii vor intra în contul fermierilor, granturile pe care noi le dăm, mai mult de atât, valorificarea produselor agricole în luna iulie și august și sigur că vom interveni prompt cu sume de la bugetul de stat pentru fermierii români”, a mai anunțat ministrul.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii – anunț despre plata ANTZ bovine. Cuantumul, mai mare decât anul trecut

    Ministrul Agriculturii: La ajutorul de 100 euro avem peste 200.000 de beneficiari

    Florin Barbu a amintit că fermierii urmează să primească în conturi și grantul de 100 euro pentru culturile înființate în toamna anului 2022, pentru care termenul limită de depunere a cererilor a fost  martie.

    ”Este un grad de agitație în rândul fermierilor și aici le dau și dreptate pentru că la sprijinul pe care noi îl oferim atât în vegetal cât și în zootehnie, pe cadrul Ucraina, unde am identificat sume în bugetul național este o perioadă de depunere în care trebuie să identificăm efectivele pe care noi le finanțăm. Gândiți-vă că în sectorul vegetal 100 de euro pentru culturile din toamna anului 2022 sunt peste 200.000 de beneficiari. Este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii alocă fonduri și persoanelor fizice, nu numai persoanelor juridice, așa cum în anul 2023 am dat 2 lei pe litru de motorină și pentru persoanele fizice și cele juridice. Să știți că politica mea ca ministru al agriculturii este ca toți fermierii din România să primească aceste subvenții, nu numai persoanele juridice ci și persoanele fizice din România”, a mai spus Florin Barbu.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Florin Barbu, Ministru al Agriculturii (18.03.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till