• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu: Evaziunea cu cereale se pedepsește cu dosar penal. Fac apel la fermieri să facă sesizări!

    Roxana Dobre -

    Contrabanda cu cereale trebuie tratată ca orice altă încălcare a legii și trebuie pedepsită conform legislației românești, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta încurajează fermierii să depună sesizări dacă au bănuieli că există cereale importate fără șicență din Ucraina care rămân pe teritoriul țării noastre.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dezbătut în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, luni – 18 martie, problema tirurilor cu cereale care ar fi descărcate pe teritoriul țării noastre chiar dacă importul din Ucraina este interzis. Ministrul a vrut să lămurească această situație și a subliniat ferm că similar în cazul țigărilor, și contrabanda cu cereale constituie faptă penală și se pedepsește conform legilor românești în vigoare.

    Citiți și: Percheziții la o grupare de evazioniști cu cereale. Prejudiciul adus statului – 900.000 de lei

    Florin Barbu a afirmat că în România nu au fost deloc importante cereale ucrainene (foto: adevarul.ro)

    Florin Barbu, MADR: Din punct de vedere legal în România nu reiese că au rămas cereale din Ucraina

    Florin Barbu a mărturisit că a urmărit în de aproape problema cerealelor din Ucraina și din toate sursele legale pe care le-a avut la dispoziție a reieșit clar că pe teritoriul țării noastre nu au rămas astfel de produse.

    ”Haideți să lămurim și acest lucru. Din punct de vedere legal în România, din informațiile pe care Ministerul Agriculturii le are adunate fie de la vama Roman, fie de la alte instituții care se ocupă de comerțul cu cereale și de tranzitul cerealelor în România, nu reiese că au rămas cereale pe teritoriul nostru. Noi vorbim de piața legală. Dacă în România se face contrabandă cu cereale aduse din Ucraina, unde legislația noastră spune foarte clar că sunt interzise importurile, păi atunci cred că autoritățile de control, că vorbim de vamă, că vorbim de ANAF, că vorbim de antifraudă, trebuie să își facă treaba. Așa cum sunt  verificate anumite aspecte privind contrabanda de țigări, așa este și contrabanda cu cereale. Este același lucru pentru că vorbim de o faptă penală și consecințele se aplică și celor care fac contrabandă cu țigări și celor care fac contrabandă cu cereale”, a comentat Florin Barbu pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1. 

    Citiți și: Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ministrul Agrriculturii, apel către fermieri

    Ministrul Agriculturii a făcut prin intermediul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 un apel către toți fermierii care au bănuieli că anumite tiruri ar fi descărcate pe teritoriul țării noastre. ”Ei îi rog pe fermierii români să facă sesizări foarte clare către Poliția Economică, către vamă și către toate instituțiile care au atribuții în a verifica tranzitul de cereale pe teritoriul României, să facă aceste sesizări. Pentru că sunt convins că odată înregistrate aceste sesizări trebuie să li se dea un răspuns un răspuns și mai mult de atât, cred că și aceste instituții ar trebui să vegheze mult mai mult la acest tranzit, mai ales că vine perioada de recoltare și cred va fi o presiune și ne dorim foarte mult să verificăm cât mai bine toate aceste aspecte”, a mai spus ministrul.

    Acesta a dat asigurări că scopul ministerului și al Guvernului este să protejeze fermierii români de aceea nu va face niciun fel de rabat de la legislația în vigoare. ”Dar vă spun un lucru, așa cum am pus și m-am deplasat un vama Siret și am constatat anumite nereguli pe care imediat le-am comunicat domnului premier Marcel Ciolacu și s-au luat măsurile, așa voi face și în continuare. Pentru că îmi doresc în continuare să protejez fermierii români. Dar v-am spus încă o dată, din punct de vedere legal, în România, din deconturile pe care le are vama și alte instituții, pe teritoriul României nu a intrat niciun bob de cereală. Deci orice înseamnă contrbandă este faptă penală și cine e vinovat, plătește. Eu cred că până la urmă vor plăti toți dacă fac această practică neloială, mai ales că ne afectează practic pe noi, pe români și pe fermierii români”, a mai declarat Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till