• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșiile negre și vechile soiuri românești – culturile cu care un legumicultor din Vidra vrea să dea lovitura în 2015

    Gabriela Gimbășanu -

    Anul roșiilor, așa ar descrie legumicultorii români anul 2014, când tomatele au reușit să își păstreze un preț bun aproape în toate sezoanele. Pentru acest an, însă, concurența se arată acerbă, așa că la înaintare, fermierii cu experiență au scos vechile soiuri românești, dar și cele mai noi tipuri de roșii, cele la care au remarcat că există o cerere în creștere și despre care se spune că au și proprietăți vindecătoare.

    Legumicultor de-o viață,  Dumitru Zaharia este unul dintre miile de cultivatori din județul Ilfov. Din solariile sale ce se întind pe o suprafață de 2.700 de metri pătrați, Tică, așa cum îi spun cunoscuții, aprovizionează piețele din București și, de anul trecut, a intrat și în programul ”Dor de gust„.

    ”Anul 2014 a fost cel mai bun an la roșii. Am avut și producție bună, și prețuri. Cred că la un calcul rapid, am dat kilogramul cu o medie de 3 lei. Cam un record pentru ultimii doi-trei ani, așa că am decis să dau atenție deosebită culturii de roșii în 2015”, dezvăluie ilfoveanul strategia sa de business pentru acest an.

    Față de anul trecut, legumicultorul a decis să parieze pe patru noi feluri de roșii: galbene, mov, negre și inimă de bou. ”Două soiuri sunt vechi, românești – cel galben și inimă de bou, pentru care am luat semințele de la institutul de cercetare de la Buzău. Roșiile negre și cele mov sunt cu semințe din import”, spune fermierul.

    Motivul pentru care cultivatorul s-a hotărât să încerce ceva nou anul acesta îl reprezintă nu doar concurența tot mai mare pe piața de roșii, dar și noile tendințe în preferințele cumpărătorilor. Astfel, pentru Dumitru, care vinde cea mai mare parte a legumelor în piețele din București, este important să fie mereu la curent cu noutățile și să își fidelizeze clientela.

    ”Anul trecut am cultivat câteva mii – două cred, de fire de tomate galbene și le-am vândut imediat. A fost o cerere uriașă, deși prețul de vânzare era dublu față de restul tomatelor. Așa am zis că în 2015 sigur dau lovitura cu noile roșii”, ne explică legumicultorul. Despre celelalte soiuri pentru care a optat: cele negre – roșii negre de Crimeea și roșiile mov, spune că a citit că sunt mai sănătoase, că au mai mulți antioxidanți și că se cer pe piață, mai ales pentru cei cu probeleme de sănătate, precum diabet sau chiar cancer.

    Zaharia Dumitru legumicultor VidraRăsaduri sănătoase cu pleavă de floarea-soarelui

    În curtea gospodăriei lui  Dumitru Zaharia din satul Vidra, lucrările sunt în toi și se pregătește substratul pentru primul ciclu de cultură a tomatelor. “Am început imediat după Anul Nou pregătirea solariilor, pentru a planta răsadurile. În acest moment mă ocup de pregătirea substratului din paie, pleavă de floarea-soarelui, mraniță și îngrășământ natural – gunoi de grajd. De fapt, totul este natural, așa cum am învățat să fac legumicultură din moși-strămoși”, ne spune fermierul care cultivă legume de când se știe și, după ce s-a pensionat din armată, s-a dedicat complet agriculturii. Ca și secret pentru răsaduri, ilfoveanul spune că, de cinci ani, a adăugat substratului folosit pleavă de floarea-soarelui, pe care o cumpără de la o fabrică de ulei.

    Tehnica folosită de  Dumitru Zaharia este identică cu cea a celorlalți fermieri din Vidra. Adică semănarea se face direct în solar, urmând ca după creșterea plantelor, să aibă loc repicarea și în cele din urmă plantarea. Ca și producție, legumicultorul speră la 4 kilograme de roșii pe fiecare fir cultivat, ceea ce înseamnă, dacă istoria se repetă și-n 2015, cel puțin 12 lei pe fiecare fir, în două cicluri de producție. ”Sper să ies în câștig că am investit în soiuri mai bune, care se caută. Este clar că prețul va fi cel al pieței, dar sper ca roșiile mov, negre, galbele și cel mai vechi soi românesc – inimă de bou, să-mi rotunjească veniturile”, încheie  Dumitru Zaharia. Legumicultorul estimează că primele roșii din solariile sale vor ajunge pe piață în jur de 1 iunie.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!