• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Florin Barbu: Fără aprobarea ministrului Agriculturii nu se vor mai trage rachete antigrindină

  Oana Timar -

  Fără aprobarea ministrului Agriculturii nu se vor mai trage rachete antigrindină, a anunțat Florin Barbu. Șeful de la Agricultură a declarat că se lucrează la un studiu care să evidențieze beneficiile, dar și minusurile sistemului de antigrindină folosit în România.

  In această săptămână, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut o întâlnire cu fermieri din mai multe județe. Aceștia au susținut în fața ministrului că norii de ploaie sunt ”alungați” prin lansarea rachetelor antigrindină ceea ce le-a cauzat în ultimul an secete pedologice crunte.

  ”Am avut o întâlnire cu fermieri din zona Prahova, din zona Vrancea, a participat și domnul director Căunei (directorul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Căunei-Florescu – n.r.). Astăzi (ieri, 21 martie – n.r.), în ședința de Guvern, am aprobat o hotărâre privind dezvoltarea sistemului antigrindină din România, încă 11 puncte, cu o finanțare de aproape 44,9 milioane de lei. Să știți că sunt în anumite zone în care fermierii, pe bună dreptate, atunci când vin anumiți nori de ploaie, se trag cu foarte multe rachete și acei nori se dispersează, tehnic vorbind, sunt convinși. Am luat hotărârea și săptămâna aceasta (viitoare – n.r.) am o întâlnire cu toate formele asociative, marți, am o întâlnire la ora 14:00 privind o dezbatere pe sistemul antigrindină”, a anunțat în emisiunea Agricultura la raport, pe Agro TV, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precizând că la discuțiile avute până acum au luat parte fermieri care au solicitat suspendarea sistemului antigrindină.

  Citiți și: Fermierii din Prahova cer stoparea sistemului antigrindină. Adresă cu semnături depusă la MADR!

  Grâu lovit de grindină

  Tragerile cu rachete antigrindină, numai cu aprobare de la MADR

  Șeful de la Agricultură a arătat că tragerile cu rachete antigrindină vor fi monitorizate și sistemul va fi activat numai la nevoie. „Decizia va fi foarte clară, am discutat-o, și așa cum am promis și fermierilor din județele Vrancea, Vaslui, Iași și Prahova, toată comanda va fi la Ministerul Agriculturii, cu domnul director general Căunei. Practic, nu se va mai trage cu rachete decât atunci când Serviciul de situații de urgență din cadrul MADR va da aprobarea pe tragere. Cred că ar trebui să lăsăm o perioadă să vedem cum se comportă fără sistem de antigrindină și sunt convins că ne vom lămuri cu toate lucrurile”, a spus Barbu.

  Ministrul Agriculturii a arătat că o preocupare suplimentară este reprezentată de activarea sistemului care generează ploi. ”In paralel lucrăm la un studiu privind sistemul antigrindină, ce beneficii aduce și ce rele aduce. Mai mult de atât, am discutat și cu domnul Căunei și i-am spus să ne găsească cele două variante de aeronave care să producă precipitații. Lucrul acesta este cel mai important in perioada în care nu avem precipitații să avem acele escadrile cu care să producem precipitații pentru fermieri”, a mai spus Barbu, concluzionând, pe subiectul rachetelor antigrindină că ”toată comanda privind tragerile cu rachete în sistemul antigrindindă va fi direct subordonat MADR, direct Serviciului de Situații de Urgență și fără aprobarea ministrului Agriculturii nu se va mai trage”.


  Te-ar mai putea interesa

  Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț Un nou sistem de lumini pentru lucrări agricole în condiții de vizibilitate redusă