• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum grăbim intrarea pomilor pe rod. Metode de stimulare a fructificării

    Violina Gorcinschi -

    Intrarea pomilor pe rod – metode de accelerare a fructificării. Există metode pentru a determina pomii să producă fructe mai repede. Acestea diferă, desigur, de starea și vârsta pomilor, dar și de specie. Aflați din acest articol cum se poate grăbi fructificarea pomilor din livadă.

    Unii pomi din livadă pot crește viguroși și sănătoși, însă intrarea pe rod poate fi întârziată. De aceea, mulți proprietari de livezi caută diverse soluții pentru a accelera procesul de fructificare la pomii tineri. Există mai multe metode pentru a face acest lucru.

    Accelerarea fructificării la pomi (foto: timponline.ro)

    Intrarea pomilor pe rod mai devreme. Metode de stimulare a fructificării

    În primul rând, un pas pun ar fi efectuarea tăierilor minime la pomi. Pe de altă parte, se poate efectua un șanț la baza pomului și se taie câteva rădăcini groase. Astfel, vigoarea pomului va slăbi, iar formarea mugurilor va fi stimulată.

    O altă modalitate de a accelera fructificarea se poate efectua în sezonul de primăvară. După ce pomii se înfrunzesc, de la baza ramurilor groase se scoate din scoarță câte un inel lat de 5-10 cm, fără a atinge, însă, lemnul. După procedură, inelul de coajă se pune la loc, însă în poziție inversată. Locul vizat se leagă cu rafie. În acest fel, circulația sevei va fi îngreunată, vigoarea se va tempera și se vor forma muguri care vor înflori anul următor.

    Modul în care pomii intră pe rod este determinat de trăsăturile fiecărei specii. Piersicii și nectarinii sunt cei care intră cel mai repede pe rod. Aceștia pot produce fructe chiar din primul an de la plantare. Apoi, și caișii fructifică repede – este garantat că va rodi din al doilea an de la plantare. Perii, merii și gutuii, în schimb, dau fructe după 2-3 ani de la plantare, iar prunii rodesc după 3-4 ani. Cireșii sunt cei care fructifică cel mai târziu, la 4-5 ani de la plantare.

    O altă soluție pentru a obține mai repede recolte este plantarea pomilor cu coroană preformată. În cazul în care se plantează pomi cu coroana preformată, intrarea pe rod poate avea loc cu un an mai repede, potrivit zdravan.ro. Un alt avantaj al acestor pomi este că se plantează pomi cu înălțimea trunchiului deja definită de profesioniști în domeniu și cu câteva ramuri anticipate, care care vor constitui matricea viitoarei coroane.

    Strangularea pomilor pentru stimularea fructificării (foto: paradisverde.ro)

    Strangularea pomilor pentru stimularea fructificării

    Este modalitatea prin care se fixează inele de sârmă (sau coliere din metal sau plastic) pe ramurile principale sau chiar pe pomii întregi. De regulă, fixarea inelelor are loc în luna iunie și se îndepărtează în luna septembrie.

    Citește și: Prune roșii. Soiul Jamaica: caracteristici, producție per pom

    Indiferent de materialul folosit, fie sârmă sau coliere de plastic, la aplicare, acestea se fixează, nu se strâng. În cazul în care se utilizează sârmă, se recomandă o sârmă moale, din aluminiu, pentru a nu provoca răni semnificative pomului. În timpul acestei proceduri nu se folosesc cleștii deoarece acuratețea scade, iar pomul se poate deteriora.

    Strangularea ajută la obținerea recoltelor bune anul următor datorită faptului că ajută la diferențierea și dezvoltarea formațiunilor pe rod. Încetinirea fluxului de sevă duce la o dezvoltare mai slabă a lăstarilor, care preiau multe resurse în detrimentul fructificării.

    Totuși, este important de știut că această modalitate este una de finețe, trebuie făcută cu grijă, de preferat de persoane care au experiență și cunoștințe despre fiziologia pomilor. În cazul în care este prima dată când se apelează la strangularea pomilor, este indicat ca procedura să se facă pe o singură șarpantă. Nu se recomandă utilizarea metodei la pomii tineri, care au mai puțin de patru ani. Aceasta se aplică numai la pomii sănătoși, viguroși care au crescut în mod excesiv din cauza condițiilor de mediu.

    Citește și: Crestarea pomilor pentru a obține lăstari noi

    Dacă pomii înfloresc bine primăvara, dar rodesc puțin, cauza problemei poate fi alta, astfel că metoda nu va funcționa. Strangularea poate fi letală pentru pomii care au disfuncții fiziologice ori care sunt atacați de boli şi dăunători.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!