• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina

    Oana Timar -

    Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Uniunii Europene la nivelul ambasadorilor (Coreper) a început discuții oficiale privind extinderea comerțului fără taxe vamale cu Ucraina pentru încă un an. Totodată, la inițiativa mai multor state membre, UE poate extinde „excepțiile” la livrările către UE, pe lângă grâu, semințe de rapiță și floarea soarelui, și la porumb și miere.

    Reprezentantul Președinției belgiene în UE a raportat că ovăzul, porumbul, cerealele și mierea sunt de asemenea propuse a fi incluse în produsele care pot face obiectul unor măsuri de protecție „automate”.

    Importurile de miere din Ucraina ar putea fi restricționate dacă denaturează piața UE

    Controale mai stricte pe importurile de cereale și floarea-soarelui

    În același timp, se propune reducerea perioadei de activare a unor astfel de măsuri de protecție de la 21 la 14 zile. Parametrii suplimentari care pot activa astfel de restricții sunt de așteptat să fie adoptați pentru grâu și alte cereale. În același timp, țărilor membre li se propune să introducă controale mai stricte asupra importului de cereale și floarea-soarelui. Se va cere Comisiei Europene să întărească controlul asupra volumului livrărilor de aceste mărfuri din Ucraina și să se ia măsuri în timp util pentru a preveni destabilizarea pieței agricole europene.

    „După cum înțelegem, unele delegații nu sunt încă pe deplin mulțumite de propunerile convenite în negocierile tripartite. Unele dintre ele ar dori să introducă o protecție și mai dură, în timp ce alții ar dori să mențină domeniul de aplicare al măsurilor autonome în comerțul cu Ucraina”, a spus reprezentantul Președinției belgiene a UE, citat de Latifundist.com.

    În urma discuțiilor la nivelul ambasadorilor, soluțiile de compromis, dacă se vor găsi, vor fi trimise capitalelor europene pentru consultare. Decizia finală era așteptată să fie făcută publică miercuri seara.

    Pierderi pentru Ucraina dacă importurile nu rămân scutite de taxe vamale

    Președinția belgiană a Consiliului UE a actualizat proiectul de acord privind continuarea comerțului fără taxe vamale cu Ucraina, ținându-se cont parțial de cerințele Poloniei și Franței. Potrivit documentului, perioada de bază care va fi luată în considerare la determinarea volumului livrărilor de produse agricole ucrainene va acoperi nu numai 2022 și 2023, ci și a doua jumătate a anului 2021, când volumul importurilor ucrainene a fost mai mic. Ucraina s-a opus acestei propuneri.

    Potrivit estimărilor Comisiei Europene, anunțate în cadrul unei reuniuni închise a ambasadorilor statelor membre UE, Ucraina va pierde 86 de milioane de euro dacă va fi luată ca bază de calcul și a doua jumătate a anului 2021.

    „În general, restricțiile, care se vor baza pe estimări de import pentru jumătatea anului 2021, precum și pentru 2022 și 2023, au fost estimate la 331 de milioane de euro de pierderi pentru bugetul ucrainean. Polonia și Franța au susținut versiunea actualizată a acordului, obținând sprijinul mai multor țări UE, inclusiv Italia, Ungaria și Austria”, potrivit unor surse de la Bruxelles.

    Germania, Țările de Jos, Finlanda, statele baltice și Luxemburg s-au opus amendamentelor.
    După cum sa raportat anterior, Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Uniunii Europene la nivelul ambasadorilor (Coreper) a început discuții oficiale privind extinderea comerțului fără taxe vamale cu Ucraina pentru încă un an. Totodată, la inițiativa mai multor state membre UE, UE poate extinde „excepții” la livrările către UE, pe lângă grâu, semințe de rapiță și floarea soarelui, precum și porumb, ovăz și miere.


    Te-ar mai putea interesa

    Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ