INTERESANTŞtiri agricole

Cât te costă să începi o afacere cu albine: Sfaturile unui tânăr apicultor pentru cei care vor să facă profit din creșterea albinelor

Creșterea albinelor este o afacere cu lipici pentru mulți români. Atrași de profitul dulce al mierii românești cu mare căutare la export, viitorii apicultori ar trebui să știe că activitatea apicolă este plină de capcane, cea mai mare dintre acestea fiind că, dacă nu există pasiune pentru stupărit, sunt șanse mici ca stupina să aibă profit.

Pentru a afla cât costă să înființezi o stupină de albine, am luat legătura cu unul dintre cei mai cunoscuți tineri apicultori din România. Alexandru Nicoară este din Moreni, Dâmbovița, și pe lângă faptul că, la doar 27 de ani, a ajuns să dețină 180 de stupi de albine, este și tâmplar și construiește stupi la comandă.

Pentru cei interesați de înființarea unei stupine în 2015, tânărul apicultor are câteva sfaturi legate de investiția inițială într-o astfel de afacere. ”Dacă nu știți nimic despre creșterea albinelor, este bine să începeți doar cu câțiva stupi, să căpătați experiență și să învățați să cunoașteți albina. Fără astfel de cunoștințe, puteți pierde tot efectivul de albine într-o singură zi!”, avertizează Alexandru Nicoară (foto jos).

Apicultorul Alexandru Nicoara MoreniSuma minimă cu care se poate înființa o stupină este, teoretic, de doar 600 de lei. Din acești bani se achiziționează un stup complet din lemn (vopsit, cu rame, podișor, hrănitor, etc.) cu 200 de lei și o familie de albine al cărui preț pornește de la 400 de lei. ”Familia de albine înseamnă câteva mii de albine și regina”, explică apicultorul. El detaliază și modul în care se face achiziția de albine, povestind amuzat cum unii clienți l-au întrebat dacă să vină cu un sac pentru a lua insectele. „Cumpărătorul fie ia familia cu tot cu stup, fie vine cu propriul stup”, explică apicultorul. Mutarea familiei de albine se numește transvazare și acțiunea de a transvaza se face cu ajutorul ramelor în noul stup, după care, seara, se închide urdinișul (deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele) și stupul poate fi mutat în siguranță în noua stupină.

The-People-Who-Feed-Us-Beekeeper-Mary-Woltz-3Deși suma inițială pentru înființarea unei stupine poate fi considerată cea de 600 de lei, de fapt apicultorul mai are nevoie și de alte echipamente. Lista minimă ar include:

-Stup din lemn (complet): 200-250 de lei/bucata
-Familie de albine: 400-500 de lei/familia
-Combinezon intergral (recomandat cel cu fermoar): 150 de lei
-Mănuși de piele: 25 de lei
-Afumător: 60 de lei
-Colector de polen: 20-30 de lei
-Centrifugă apicolă (recomandată cea din inox, cu patru rame): circa 1.200 de lei (nouă)
-Butoi pentru miere (din inox): circa 900 lei pentru cel de 300 litri
-Maturator de miere (din inox 100litri): de la circa 500 de lei

DSC_0421Pentru cei care fac apicultură pastorală, la listă se adaugă cel puțin costul unei remorci pentru transportul stupilor și al cărei preț pornește de la 3.000 de lei.

70 de stupi pot asigura venituri de 2.000 de lei/lună

”Eu pot să spun că am pornit de jos – cu un singur stup și două roiuri (jumătate de familie de albine), însă mi-a luat trei ani să ajung să spun că am avut profit. Din calculele mele, cred că 70 este numărul de stupi care ar asigura un trai decent pentru o familie, vorbind de un venit de 2.000 de lei pe lună”, declară Alexandru Nicoară despre numărul minim de stupi care poate asigura un profit sigur. Pentru a atinge însă această performanță pornind de la investiția minimă într-un singur stup, cu înmulțirea albinelor, este nevoie de doi-patru ani. ”În primii ani ai de ales: fie iei mierea, fie înmulțești familiile. Mierea lăsată în stup asigură hrana albinelor peste iarnă, vigoarea lor și înmulțirea”, explică tânărul din Moreni.

Ca și perioadă ideală pentru demararea unei afaceri cu albine, Alexandru îi sfătuiește pe cei interesați să cumpere albinele primăvara, după perioada de cules la rapiță. ”Atunci familia este în plină dezvoltare. Dacă se ia stupul, să zicem cu 10 rame, noul apicultor poate face deja și prima extracție de miere. Dacă, să spunem, s-ar cumpăra doar un roi, atunci nu va fi nici producție de miere, nici înmulțire, ci o cheltuială în plus cu siropul necesar pentru susținerea albinelor”, explică apicultorul motivele pentru care achiziția unui stup de albine se recomandă a fi făcută la sfârșitul lunii aprilie.

Producții medii de 40-45 kg/stup

Despre producția de miere ce se recoltează dintr-un stup, apicultorul spune că media este de 40-45 de kilograme de miere într-un an bunicel. Cu albine care au genetică bună – sunt mai strângătoare, și în condiții ideale de vreme, se ajunge ușor la o cantitate de 80-90 de kilograme de miere de la un singur stup. Într-un an slab, însă, se pot aduna 10-15 kilograme/stup.

DSC_0434Produse apicole la mare căutare

Valorificarea producției de miere este o altă provocare a apicultorilor români. Astfel, ei au două variante: fie vând la en-gros la jumătate din prețul pieței (circa 10 lei/kilogram), fie își ambalaează singuri mierea și participă la târguri sau comercializează către clienți fideli și în magazinele cu profil naturist. Pe lângă mierea de diferite feluri, apicultorul își poate rotunji profitul cu alte câteva produse apicole: polenul (strâns cu colectoarele de polen de la intrarea în stup – preț: 40-50 de lei/kilogram), propolis (se pun colectoare pe rame – preț: 300 de lei/kg), lăptișor de matcă (se culege greu, cu pipeta sau seringa – preț: 600 de lei/kg) sau cu apilanil (extract din larvele de trântor, mai conţine mici cantităţi de lăptişor de matcă, păstură, miere şi propolis – preț: 150lei/kg).

Etapele stupăritului pastoral

Profitul unei stupine depinde de modul în care apicultorul reușește să ”plimbe” stupii. Doar cei care locuiesc în zone cu floră deosebită au șanse să producă miere ținând stupii în spatele casei. ”Stupăritul pastoral este esențial pentru o producție mare de miere. În această perioadă (ianuarie), albinele stau în stup. Abia pe 15-20 aprilie voi pleca cu stupii la rapiță. După aceea, la o săptămână distanță înflorește salcâmul, iar perioada dintre este ideală pentru a extrage mierea de rapiță, care cristalizează rapid. După salcâm urmează teiul și floarea-soarelui, după care, în unele zone care au fost inundate – mai ales în Delta Dunării – se duc stupii la mentă. Apoi urmează perioada de miere polifloră. Sunt practic 6 luni la foc continuu – din aprilie până în octombrie, cu un calendar bine pus la punct și locații atent alese”, explică tânărul de 27 de ani.

Riscuri pentru profit și pentru albine

El atrage atenția că stupăritul pastoral, la fel ca și stupăritul staționar sunt expuse unor riscuri uriașe pentru albine. ”Spre exemplu, anul trecut a fost un an ploios din aprilie și până în iunie. Degeaba era salcâmul în floare dacă albina nu putea ieși afară din stup și era frig. Au murit albinele de foame în stup la toți cei care nu și-au putut permite să le asigure sirop ca hrană, să treacă peste acele momente critice”, povestește Alexandru Nicoară pentru Agrointeligența cauza care a dus la dispariția a zeci de mii de familii de albine în 2014.

Un alt risc îl reprezintă teiul, despre care apicultorii cu experiență știu că la trei ani face secreții toxice. ”Albinele trebuie urmărite. Dacă se vede o schimbare de comportament de la tei, trebuie mutate de urgență. Acele toxine le omoară”, atrage atenția tânărul.

albina la rapitaAlt pericol – poate și cel mai mare, îl reprezintă tratamentele de erbicidare aplicate de fermierii din cultura mare. Neonicotinoidele, mai exact. Pentru a preveni aceste situații, este în funcțiune un sistem în care apicultorii care doresc să amplaseze stupinele într-o loc, anunță primăria pe raza căreia se află terenul. La rândul lor, autoritățile locale au responsabilitatea de a avertiza fermierii care lucrează suprafețele din zonă , dar se pun la dispoziție și numerele de telefon ale acestora. ”Noi ne luăm toate măsurile de prevenție. Eu plec în pastorală cu un prieten care merge înainte în recunoaștere. Spre exemplu, anul trecut a mers la terenul cu rapiță și a reușit să găsească exact agricultorul care se ocupa de lucrări. Ne-a spus data când face erbicidarea și ne-a informat că după trei zile, zona e sigură pentru albine. Așa a și fost, nu am avut probleme. Fermierii știu că albinele le ajută cultura, nu le fac pagube”, vorbește Alexandru despre relația apicultorilor cu agricultorii.

Pentru a accesa fonduri europene prin proiecte pe PNDR 2014-2020 sau pentru a primi sprijin financiar prin Programul Național Apicol, crescătorii de albine trebuie să se înscrie în forme asociative. Cotizația anuală este de circa 250 lei/an.

Construiește stupi de albine personalizați

Creșterea albinelor este, pentru Alexandru Nicoară, strâns legată de producția de stupi. De fapt, prelucrarea lemnului a venit pentru Alexandru înainte dragostei pentru albine. ”Lucram deja ca tâmplar și construiam stupi pentru apicultorii din zona noastră. Zilnic, în drum spre atelier, treceam pe lângă o curte în care se creșteau albine și, într-o zi, am intrat în vorbă cu apicultorul. De la el am cumpărat și primii doi roi de albine acum cinci ani”, a povestit Alexandru cum a început afacerea sa cu albine pe vremea când nu avea decât 22 de ani și nu știa mai nimic despre stupărit.

În atelierul său, tânărul spune că primește comenzi din ce în ce mai multe, semn că interesul pentru apicultură este în creștere. ”Eu fac stupi pe comandă, stupi din lemn de brad, stupi din lemn de molid, lemn de conifere. Le și vopsesc personalizat pentru că albinele trebuie să-și recunoască stupul. Sunt insecte daltoniste așa că se merge mai mult pe culorile pastelate”, explică tâmplarul-apicultor. El recomandă ca stupii să fie contractați din timp (din ianuarie pentru martie, spre exemplu) pentru că producția lor este foarte migaloasa și durează.

stup facut la moreni 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


34 comentarii

 1. Sunt apicultor de peste 30 ani….si pot sa ajut tineri dornici sa se apuce de aceasta frumoasa indeletnicire. Important este …sa-si doreasca mult ..! Cu o investitie aproape de …zero , si mult vointa…pot sa garantez ca in maximum 4 ani ..pot avea cel putin 80 de familii de albine…si un venit minim de 1000 euro/ luna.Pentru eventuale informatii…0787679790. Pentru cei care au deja aceasta indeletnicire…multa sanatate si….butoaie pline !

 2. Măi românașilor, chiar dacă ar fi afacerea cu albini neprofitabilă nu ar mai da europenii fonduri pentru dezvoltare. Acei care scriu prostii sunt leneși și invidioși. Luați exemplu de la băiatul și nu bociți în prosop! Bravo Alexandru, mergi înainte și nu te uita la puturoșii ăștea!

 3. Doamne ce creduli sunt unii oameni sa știți ca și eu am 40 de familii de albine și nu sunt plini de nOsama și păduchi cu toate ca fumigatiile cu varacet nu mai au practic nici un efect numai matci carpatine și toate sunt tinere am făcut și proiect unde împărți banii cu consultanta cu dr Vet cu banca și sa nu uitam cu apicola după ce cumperi centrifuga inutila de 6000 de Ron alergi o vara intreaga și bei în câmp apa fiarta consumi motorina și ți se ia mierea pe 7 lei en gros și banii la Sfântul așteaptă sa nu uitam de temperaturile oscilante care răcesc puietul sau de ploile interminabile la salcâm sau de depoluare masiva de primăvară din cauza vanturilor mie una mia cam ajuns apincultura pastorală

  1. D-l Nicoara eu nu stiu ce apicultor esti tu dar pot sa-ti spun urmatoarele :
   Am lucrat cu albinele in familie de la bunic -tata si eu personal . Am lucrat cu stupina de la 5 familii la 90 . De la o singura familie nu vei putea sa ajungi Niciodata in 2-4 ani asa precum spui tu la 70 de familii din 2 motive simple :
   1.oricat ai imparti tu familiile in roiuri nu vei avea familii indeajuns de puternice anual sa treaca iarnain nr asa de mare oricat i-ai hrani si trata !
   2. Informatia genetica a unei singure familii va duce la cosangvinizare rapida fapt ce nu va permite o dezvoltare de familii Normale peste 15-20 de familii ! Peste acest numar familiile vor fi foarte slab dezvoltate din cauza aparitiei in nr foarte mare a celulelor de puiet haploide ! Astfel cu cat vei inmulti mai mult cu atat vei vedea aparitie in crestre de celule goale pe rama de puiet ! Faptul asta este rezultataul indepartarii de catre albine a acestui puiet neviabil ! Practic in final vei avea o inmultire de familii slabe cantitativ si calitativ si pline de trantori ! Deci daca intri in iarna cu familii pe 3-5 rame nu stiu cu cate mai iesi in primavara ! Iar unificarea in toamna tot nu rezolva problema informatiei genetice deteriorate cu repercursiuni pe anul urmator…doar lungeste boala inca un an…

   La toate astea se adauga povestea cu cei max 80-90 kg per familia de albine ! Iti spune cineva care a purtat albinele de la salcamul de Dunare pana la salcamul 3 la munte ! Practic albine ce doar salcam au cules cate 40 de zile apoi tei si floarea soarelui iar final de an apicol la izma pe malul Dunarii in zone inundabile ! Productia maxima medie obtinuta a fost in cel mai bun an de 70 kg/fam dar asta s-a intamplat intr-un singur an si datorita faptului ca la floarea soarelui am obtinut 25-30 kg/fam . Familiile au fost perfect sanatoase si puternice ce au intrat in iarna pe 7-10 rame si aveau la inceputul lunii mai la primul salcam echilibrate pe 14-16 rame cu albine !
   Productiile medii de care vorbesti sunt posibile doar in Australia unde exista cules intreg anul !

 4. Mă pricep la albine am avut acasă de când eram copil fără să studiezi bine despre albine şi pasiune investeşti degeaba mai nou cu pesticidele mai un risc e greu să numeşti apicultura afacere chiar că aduce profit

 5. Ca sa nu filozofam trebuie stiut ca apicultura nu se poate face decat cu pasiune, nu este ca orice alta indeletnicire.
  1.Poti ramane somer peste noapte la cat se fura, nu mai poti lasa stupii ca pe vremea ” aia” orisiunde.
  2.Mor pe rupte de la rapita si floarea soarelui din cauza insecticidelor si pesticidelor.
  3.La 70 de familii e de munca nu gluma.
  4.In 2-3 ani de abia te inveti cu impunsaturile si daca nu ai pasiune te doare rau de tot si albinele “e smechere” te citesc de nu te vezi.
  Deci, spor tuturor!!

 6. Atat de bine merge afacerea cu cresterea albinelor, incat eu vreau sa imi vand 30 de stupi + pavilionul, sa va imbogatiti si voi. 30 000 lei si sunt ale voastre toate. Are ITP valabil pana in 2018.

 7. …hai anul asta care te mai apuci de afacerea cu stupii, dupa ce in iarna -2016 – 2017 au murit peste jumatate din efectivul de albine la nivel de tara si nu a iertat nicio zona a ei !…din banat la malul marii sau dus dracu mii de colonii de albine , din cauza pesticidelor acumulate in cursul anului de la culesurile de rapita si floarea-soarelui…un fiasco total afacerea cu albine in Romania unde parlamentarii aproba derogari pentru folosirea celor mai periculoase pesticide in tratamentele fito-sanitare din agricultura Romaneasca, ba mai mult propun asta si UE pentru a ucide, se vede treaba , septelul de albine din tara !…sa vad unde este productia aia de 40 – 90 kg de miere pe stup !….voi va auziti ce spuneti aici stimabililor ???? fac stuparit de peste 20 de ani si am prins si culturile alea de floare-soarelui romaneasca care dadea nectar nu se juca si mai mult de 30-40 kg nu imi ramanea pe stup dupa ce trebuia sa le opresc si lor pentru rezerva de ienare si pentru stimulare primavara …tot din mierea pe care o strangea vara, ca miere faceau, poate 60-70 de kg, ori albina nu mananca fan si trebuia sa pastrez nu sa vand tot ca apoi sa cumpar zahar sau sa imi moara de foame iarna !…asa ca mai ganditi-va inainte sa credeti toate prostiile debitate de novici !

  1. Bravo.Deschide le ochii celor care cred va se îmbogățesc din stuparie.Am intenționat sa aplic ptr fonduri sa fac apicultura.M am lăsat păgubaș.

  2. Au murit multe famili de albine.DA .acolo NUMAI castigul au vrut proprietarii fara sa verifice fara sa ocroteasca si sa aiba grija de albine !Daca la N proprietari au murit multe familii de albinele la altii pierderile au fost mici,nesemnificative sau ddeloc .Daca unii pot sa aiba o stupine nummeroase frumoase ,alti DE CE NU pot avea ? ? ?

  3. Dnul Victor,comentul dumneavoastra mi-a parut cel mai inteligent si real.Eu nu conosc aproape nimic despre albinute,doar ca sunt pe cale de disparitie…ca noi toti.Eu de fapt am ajuns la acest articol cercand doar pretul unui stup.Am inchiriat o casa si de o luna ca sunt aici,zeci de albine de pun miere (ca sa zic asa..) pe pietrele terasei mele care au forma de fagure.Se vede ca sunt dezorientate.Credeti ca are vreun sens sa le cumpar un stup ca sa le salvez de iarna?

  1. Pt ca unii s-au apucat de apicultura crezand ca ii achizitioneaza le pun o canea la gura stupului si o deschid zilnic sa mai curga un chil doua de miere ! D-aia !

 8. Maistre vezi ca ai uitat de faguri de ceara care mai costa si aia 50 lei, poate sa depuna mierea si in binon de plastic. Daca te apuci de apicultura nu iese productia de miere din primul an. Asta fiind spusa nu mai mintit oameni.

 9. Te rog frumos dacă ai putea să-mi spui de unde as putea cumpara o carte unde scrie tot ce m-a interesează despre albine.Acum lucrez an străinătate dar vreau sa m-a reantorc an tara.As dori sa ancerc si eu sa lucrez cu albine mulțumesc frumos.

  1. stupii aceea cu robinet au ramele din plastic cu celule din acelas material care sunt conectate la o conducta-teava la capatul caruia este un robinet. puteti incerca unul sa vedeti cum este. cred ca sunt deja disponibili spre vanzare. o zi frumoasa

  1. Nu mai bine ati dresa voi albinele sa scoata singure cu galetusa mierea de pe rame si apoi sa o transporte afara la butoi ? Ar fi si mai simplu decat cu caneaua…

 10. pentru cine doreste sa ma cunoasca personal las numarul meu de telefon 0762 619 086. are dreptate cine spunea de persoanele rau voite cu comentarii rautacioase, cu cati se apuca mai putini de apicultura mai bine pentru ei. marea majoritate care acriu la adresa mea sunt decat soareci de apartament care au 2 stupi in gradina morti de foame, plini de noaemoza si paduchi care se plang de ce nu fac 50kg/stup/an, va raspund eu: pentru ca nu cititi carti de specialitate si sa ii tineti vigurosi si sanatosi. daca tu ca stupar ai grija de stupi si ei te vor rasplati.

  1. Eu locuiesc in Botosani si ptr a comanda stupi facuti de tine transportul cum se face ?Sau daca as dori sa cumpar stupi cu familii de albine tot la transport ma gandesc.

  2. nu cu productia este problema ci cu preturile infime de la richizitorii din romania anul asta vor sa plateasca 7 lei /kg . poate un sfat o colaborare pt un export ceva…

 11. Romanul este rautacios . Eu am stupari in familie de pe vrema lui Ceausescu si Niciodata nu am murit de foame .De secretosi sunt si de misei iara. Una spun si alta fac ! Cand te trezesti dimineata vezi ca au disparut fara urma cu toate ca seara la povesti spuneau ca inca baga bine si mai sta 2 zile.

 12. sall as dori sa stiu cam cat ma costa sa imi deschid o afacere cu stupine de la a la z sau daca stii u pot lua fonduri europene nerambursabile ma poti ajuta iti voi fii recunascator uite nr meu 0742835109

Scrie un comentariu