• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tragedie la o fermă: Peste 50 de vaci au ars de vii într-un incendiu

    Roxana Dobre -

    Un incendiu devastator a izbucnit sâmbătă la o fermă de animale din localitatea Griviţa, comuna Cordăreni, judeţul Botoşani. Alarma a fost dată de proprietar, iar în urma incendiului fermierul a pierdut 54 de vaci de  reproducție și pentru producția de lapte, cu certificat de origine care nu au mai putut fi scoase din flăcări.

    În ferma de animale din localitatea Griviţa, comuna Cordăreni erau în jur de 70 de vaci, mai mulţi baloţi de furaje, două autoturisme, o cisternă şi cauciucuri în momentul izbucnirii incendiului. Din tot efectivul, 54 de animale au pierit în incendiul care a avut loc ieri, sâmbătă – 13 aprilie, iar conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoşani, alarma a fost dată de proprietar, care era într-o rulotă, în apropierea grajdului de animale.

    Citiți și: 180 de miei au murit într-un incendiu provocat de o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare

    Vaci arse de vii în județul Botoșani (foto: stiri.botosani.ro)

    54 de vaci au ars de vii

    Un adăpost de animale, unde erau în jur de 70 de vaci, mai mulți baloți de furaje, două autoturisme, o cisternă și cauciucuri au luat foc. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cordăreni și patru echipaje din cadrul Detasamentelor de Pompieri Dorohoi și Botoșani, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o cisternă.

    ”La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cordăreni şi patru echipaje din cadrul Detasamentelor de Pompieri Dorohoi şi Botoşani, cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, dar şi o cisternă. Primii care au ajuns la faţa locului au fost pompierii voluntari. Aceştia au constatat faptul că ardeau violent adăpostul de animale, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, mai mulţi baloţi de furaje, cauciucuri, două autoturisme şi o cisternă remarcabilă. Din nefericire, cele aproximativ 70 de vaci nu au putut fi salvate”, potrivit ISU Botoşani.

    Proprietarul, care se afla în acel moment în apropierea grajdului, a auzit cum se agitau animalele și a ieșit. Atunci a văzut focul și a sunat la 112. El a declarat ulterior că numărul animalelor pierdute este de 54. „Eram în rulotă. Nu am mai reușit să salvez nici animalele. Erau 54 de vaci adulte. Nu aveam asigurare”, a spus proprietarul fermei, conform monitorulbt.ro.

    Citiți și: Incendiu puternic într-o fermă! Furajul s-a făcut scrum după ce câţiva copii s-au jucat cu chibriturile

    Incendiu uriaș la o fermă din Botoșani (foto: Monitorul de Botoșani)

    Fermierul și-a pierdut o mare parte din fermă

    Fermierul din județul Botoșani care și-a pierdut o mare parte din avere în incendiu de sâmbătă din satul Grivița- comuna Cordăreni se numește Stelian Ionescu și are 49 de ani. Botoșăneanul și-a creat, în urmă cu vreo șapte ani, propria  afacere în agricultură, crescând vaci pentru lapte și pentru carne.

    Întreaga afacere era pe persoană fizică, la ea muncind atât Stelian Ionescu, cât și tatăl acestuia, dar și fiul său. După ani de muncă, el a ajuns să construiască o adevărată fermă, în care avea peste 100 de bovine. Pe lângă vacile care au pierdut în incendiu, au ars, de asemenea, adăpostul de animale, aproximativ 18 de tone de furaje, patru generatoare de curent, un compresor aer, roata de la o cisternă, o mulgătoare, un autoturism, o motopompă și s-au degradat alte bunuri din apropiere, conform botosaninews.ro.

    În primă fază proprietarul a avansat ipoteza că în grajd ar fi circa 70 de animale. Ulterior s-a stabilit că ar fi vorba de 54, care au fost găsite fără viață după stingerea flăcărilor. „Toate animalele erau sub controlul oficial al producției, fiind animale de valoare genetică. Dacă ar fi să ne raportăm la prețul pieței, valoarea ar fi de peste 10.000 de exemplar. Plus, să vedem dacă erau juninci gestante. Câteva erau într-un țarc cu gard electric. Le-a dat drumul și s-au dus. Au fost evaluate, dar au spus că nu au nevoie de îngrijiri pentru că sunt sănătoase. Urmează să inventariem animalele care sunt în viață ca să știm cu ce a rămas”, a spus Ionuț Enache, medicul veterinar din comuna Cordăreni, care a mai precizat că toate cadavrele de la animalele moarte în urma incendiului vor fi transportate și îngropate, conform normelor legale, într-un loc autorizat, sub controlul autorităților.

    Incendiul de la Cordăreni a fost considerat cel mai mare din județ înregistrat anul acesta, având în vedere valoarea pagubelor care ar ajunge la 200.000 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor