• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zece recomandări pentru o producție bună de ardei

    Violina Gorcinschi -

    Producția mare de ardei – reguli de înființare a răsadurilor și îngrijirea culturii de ardei. Aflați din acest articol care sunt regulile esențiale prin care se obțin recolte bune de ardei în grădină sau în solar – plantarea răsadurilor, transplantarea, îngrijirea plantelor.

    Producțiile mari de ardei sunt posibile dacă se respectă regulile de cultivare încă de la înființarea răsadurilor. Totul începe de la pregătirea prealabilă, în care se alege soiul potrivit și se asigură condițiile de mediu potrivite. Fiind o cultură care se înființează prin răsad, acest stadiu al plantei este unul important, în care se asigură îngrijirea necesară și se manevrează delicat la transplantare.

    Producție bună de ardei. Alegerea corectă a soiului

    Primul pas pentru o recoltă bună de ardei este alegerea soiului potrivit. Semințele de calitate sunt un element fără de care recoltele de succes de ardei nu sunt posibile. Se acordă deosebită importanță în ceea ce privește compatibilitatea soiului cu zona în care va fi înființată cultura. În zonele mai reci și instabile, sunt recomandate soiurile timpurii de ardei.

    La alegerea semințelor, se ține cont de caracteristicile acestora și mai puțin de pozele de pe ambalaj: condiții de creștere, rezistența la boli și la fluctuațiile de temperatură.

    Producție bună de ardei. Momentul optim de plantare

    Ardeii sunt legume care se cultivă prin răsaduri. La calcularea momentului semănatului se ține cont de momentul în care plantele tinere vor tolera condițiile din grădină sau solarii de după transplantare. Răsadurile alungite au rădăcini mai slabe și stagnează în creștere la transplantare.

    Citește și: Cum se cultivă Carolina Reaper, cel mai iute ardei din lume

    În schimb, dacă semințele se pun în răsadniță la momentul potrivit, atunci când trecere pericolul de îngheț și solul se încălzește (temperaturi de 15-17 grade Celsius), răsadurile ar trebui să aibă cam 60-80 de zile. Plantarea semințelor de ardei în răsădnițe se realizează în perioada 15-20 februarie pentru ardeiul gras timpuriu și 10-25 martie pentru celelalte culturi de ardei grași, gogoșari, lungi, iuți.

    Producție bună de ardei. Germinarea semințelor

    În încăperi încălzite la temperatura corespunzătoare, semințele de ardei germinează în 7-10 zile. Înainte de plantare, semințele se tratează pentru a preveni apariția bolilor și întărirea lăstarilor.

    Semințele se înmoaie într-o soluție de aloe și apă, în raport de 1:1. În acest fel, se va preveni apariția căderii plăntuțelor la răsaduri.

    Pentru germinare, semințele se pun între două discuri de bumbac umezite și se lasă la loc cald. Semințele se verifică zilnic și, la nevoie, se pulverizează cu apă. După ce încep să se umfle, semințele se călesc. Materialul săditor se pune la frigider pentru 10-12 ore, iar procedura se repetă după jumătate de zi. Prin această procedură, plantele vor fi rezistente la stresul de după transplantare.

    După germinare, se poate trece la plantarea semințelor de ardei.

    Plantarea semințelor de ardei (foto: peppergeek.com)

    Producție bună de ardei. Plantarea în recipiente, repicarea

    Deoarece ardeiul este sensibil la spațiile aglomerate și nu tolerează repicarea, cea mai bună soluție este semănarea semințelor direct în ghivece mari (500 ml volum) sau în tablete de turbă care sunt transferate ulterior în recipiente sau în solul din solarii. În acest fel, se evită deteriorarea rădăcinilor.

    În același timp, având în vedere că rădăcinile de ardei nu suportă lumina, recipientul pentru răsaduri nu trebuie să fie transparent.

    Semințele nu se îngroapă prea adânc, ci se presară cu un strat gros de 1 cm de substrat.

    Producție bună de ardei. Îngrijirea răsadurilor

    Pentru a obține răsaduri puternice de ardei, sunt necesare udări și fertilizări regulate. În principiu, este importantă prevenirea uscării solului. Răsadurile de ardei se udă de două ori pe săptămână, astfel încât solul să fie mereu umed. În același timp, se menține o umiditate ridicată a aerului din încăpere, respectiv de 60-65%.

    Prima fertilizare a răsadurilor de ardei se efectuează după apariția a două frunze adevărate. În acest scop, se utilizează orice îngrășământ mineral organic lichid pentru răsadurile. În acest fel, dezvoltarea plantelor va fi stimulată fără riscul de a arde rădăcinile.

    Fertilizarea combinată cu udarea se realizează la fiecare 7-10 zile.

    Plantarea răsadurilor de ardei în grădină (foto: harvesttotable.com)

    Producție bună de ardei. Unde se plantează răsadurile

    Pentru a alege cu succes un loc bun de plantare, se ține cont de caracteristicile culturii. Ardeiul iubește căldura, lumina și solul fertil cu o reacție neutră. Sunt indicate dealurile mici, unde solul se încălzește mai repede.

    În plus, se evită plantarea răsadurilor în spații unde anterior au crescut roșii, cartofi sau vinete deoarece agenții patogeni comun pot rămâne în sol. Totodată, locul în care se vor cultiva ardei trebuie să fie ferit de curenți.

    Producție bună de ardei. Cultivarea în paturi calde

    Pentru ardei, temperatura aerului și a solului este deosebit de importantă. Dacă părțile aeriene ale plantelor se pot adapta și la condiții mai reci, acest lucru nu se aplică și pentru sistemul radicular. Prin urmare, este recomandată cultivarea ardeilor în parcele calde sau în solarii.

    În plus, merită menționat faptul că ardeii nu tolerează schimbările bruște de temperatură. Pentru a evita astfel de condiții, în solarii se pun sticle din plastic cu apă. În acest fel, apa se va încălzi ziua, iar noaptea va degaja căldură.

    Producție bună de ardei. Vecini compatibili

    Ca în cazul oamenilor, vecinii sunt importanți și pentru plante. Fiecare cultură, inclusiv cea de ardei, are vecini cu care este sau nu compatibilă.

    Ceapa, usturoiul, gălbenelele, busuiocul etc. au un efect benefic asupra ardeilor grași. Acești „vecini” protejează legumele de boli și dăunători prin eliberarea de fitoncide. Pe de altă parte, mărarul și feniculul inhibă dezvoltarea ardeilor. Se recomandă ca leguminoasele și plantele înrudite cu ardeii să fie cultivate mai departe de această cultură.

    Producție bună de ardei. Îngrijire

    Plantele de ardei nu pot fi lăsate fără umiditate și fertilizare. Acestea se udă cu apă caldă o dată la 4-6 zile, pentru a preveni uscarea și formarea de cruste la nivelul solului. După udare, solul se slăbește la o adâncime de 1,5-2 cm. Nivelul necesar de umiditate se poate asigura și prin mulcire, lucrare care se recomandă și la ardei. Mulciul se reînnoiește o dată la 3-4 săptămâni, pe măsură ce se diminuează.

    Ardeii grași se fertilizează de 2-4 ori pe sezon, alternând îngrășămintele minerale cu cele organice. La prima administrare a îngrășămintelor, care se efectuează la două săptămâni după plantare, se folosesc 25 grame sulfat de potasiu, 30 g superfosfat și 15 g uree/găleată de apă. Ardeii se udă la rădăcină.

    Citește și: Îngrijirea culturii de ardei în august și septembrie pentru a prelungi producția

    Alternativ, se poate folosi îngrășământ complex sau infuzie din gunoi de grajd de la păsări diluat în apă (în raport de 1:20), precum și alte rețete populare: infuzii de cenușă (1 pahar la 5 litri de apă) sau urzici cu adaos de gunoi de grajd.

    Când se formează ovarele la ardei, se aplică a doua fertilizare, când se reduce ușor doza. 10 grame de uree și 25 g de superfosfat și sulfat de potasiu se dizolvă într-o găleată cu apă. De regulă, două tratamente de fertilizare la ardei sunt suficiente. Aplicarea suplimentară a îngrășămintelor are loc în cazul în care plantele sunt mai lente în creștere, caz în care tratamentele nu sunt mai dese de o dată la două săptămâni.

    Ciupirea ardeilor (foto: gardeningchores.com)

    Producție bună de ardei. Ciupirea ardeilor

    Pentru a canaliza resursele de nutrienți către recoltă, este necesară ciupirea ardeilor. Această procedură se face la toate soiurile de ardei, cu excepția celor care au o creștere redusă.

    Primele flori care își fac apariția la ardei se înlătură, pentru ca planta să crească în masă verde. După ce răsadurile de ardei prind bine rădăcini și se adaptează complet după transplantare, se pot forma tufișurile. Lăstarii laterali de la bază se înlătură complet până la prima bifurcație, precum și floarea coroanei, situată în partea de sus a lăstarilor principali.

    Pe plantele formate nu se lasă mai mult de 20 de ovare. La plantele înalte, se pot elimina și frunzele de la bază. La în luna august, toate florile nou apărute trebuie îndepărtate din tufele de ardei. Acest lucru va oferi ultimei recolte șansa de a se coace complet.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare