• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții

  Angelica Lefter -

  Fermierul Gheorghe Holom seamănă porumbul pentru a doua oară în această primăvară, după ce pe o parte din terenuri, cultura i-a fost distrusă de mistreți. Agricultorul are nevoie de producția de porumb pentru furajarea animalelor, așa că face un efort financiar foarte mare pentru a reînființa hectarele cu porumb.

  Gheorghe Holom este  un fermier din localitatea Boian, județul Sibiu, care cultivă 100 de hectare de teren. Anul acesta a ales să cultive 15 hectare cu porumb deoarece deține și o cireadă de vaci și una de bivolițe, iar porumbul ajută mult în hrana animalelor. Dintre acestea, patru hectare de porumb au fost semănate a doua oară tot cu porumb din cauză că porcii mistreți au făcut prăpăd.

  Citiți și: Hectare întregi de porumb, distruse. Fermier: La primărie au râs de mine!

  Porcii mistreți au distrus culturile de porumb abia semănate

  Patru hectare semănate cu porumb, distruse de mistreți

  Noapte de noapte, Gheorghe Holom merge în câmp unde stă de pază la porumbul încă neîncolțit. Mistreții vin în cârduri de câte 20-30 de capete și scot boabele de porumb semănate din pământ, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul sibian.

  ”Eu lucrez împreună cu familia 100 de hectare, am și animale, vaci de lapte și bivolițe. Am 60 de capete de bivoli, la SCZ numai 44. Producem lapte de bivoliță și brânză. Vaci de lapte am vreo 67 adulte și am și tineret. Eu pun porumb să am cu ce să le hrănesc. Practic agricultura de mic copil și iată că am 58 de ani, nu am renunțat, dar este foarte greu, mai ales când îți vezi culturile distruse. Acum avem probleme cu mistreții, mi-au distrus 4 hectare de porumb semănat, din 15 hectare cât am pus cu porumb. Am întors cele 4 hectare, am semănat tot porumb, dar mistreții vin în continuare. Merg în fiecare noapte în câmp să îi alung”, a povestit fermierul Gheorghe Holom.

  ”Noaptea stăm de pază în câmp și alungăm mistreții, ziua muncim în fermă”

  Problema porcilor mistreți nu este nouă în zonă, la confluența județelor Alba cu Sibiu și Mureș, ci veche de peste 35 de ani. Cu toate acestea, deși fermierii sunt păgubiți an de an, autoritățile par să nu vadă problemele agricultorilor.

  ”Eu vă spun drept, doi ani de zile la rând a fost problema cu pesta porcină africană și nu ne-au mai deranjat porcii mistreți, dar altfel, în fiecare an, după 1989 încoace, dacă nu întorceam 7-10 hectare cu porumb nu era nimic. De fiecare dată am avut promisiuni de despăgubiri și nu ne-au dat nimic. Am renunțat să mai chem comisie, mai bine stau eu de pază și băiatul meu, deși este greu pentru că noaptea alungăm mistreții și ziua trebuie să muncim în fermă. Mistreții vin în turme de câte 20-30 și distrug tot. Cu cât este vremea mai rece, cu atât vin mai mulți, cum a fost zilele acestea cu ploi, au venit cu zecile și am stat să-i alung de nu mai am voce. Nu mai zic că mergem în câmp cu mașina și consumăm carburant să ne încălzim toată noaptea, pentru că este frig”, a menționat fermierul sibian.

  Citiți și: Peste 180 de mistreți dintr-un fond silvic au fost depistați cu pestă porcină africană

  Porcii mistreți distrug recoltele de porumb

  Costurile pentru înființarea și întoarcerea culturii de porumb au fost foarte mari

  Gheorghe Holom a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că pagubele făcute de mistreți sunt destul de mari, atât în primăvară, la semănat cât și toamna, la recoltat. Situația nu este specifică doar în ferma sa, ci tuturor fermelor din zonă.

  ”Nu este vorba doar de mine, este vorba despre toți fermierii de aici, toți avem aceeași problemă: mistreții. Fie că vin primăvara și distrug semănăturile, fie că vin toamna și distrug culturile înainte de cules, mereu avem probleme. Aș fi pus garduri electrice, dar vă dați seama cât teren este de împrejmuit și parcele sunt multe. Am mers cu câinii, dar porcii mistreți sunt mari, au și 100 de kilograme, abia fac față câinii. Nu mai vorbesc de bani, că am resemănat și am dat 980 de lei pe sămânță la 1 ha de teren, am întors cultura și numai motorina cât a costat, am facturi de 10.000 de lei la fiecare două săptămâni, mâna de lucru nu o mai pun, că avem noi tractoarele noastre, altfel era foarte greu. Autoritățile nu zic nimic, noi tot spunem cu ce ne confruntăm, dar nimic. Anul acesta nu am chemat Comisie, dar acum trei ani am făcut toate demersurile și nu am primit un leu, nu știu care a fost cauza”, a mai spus fermierul Gheorghe Holom pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț