• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura

    Angelica Lefter -

    Ferma de sparanghel a fraților Daniel și Florin Toma s-a dezvoltat frumos pe măsură ce și românii au început să aprecieze această legumă. In prezent, exploatația din Amara, județul Buzău, cuprinde trei hectare, iar valorificarea producției se face atât direct, la poarta fermei, cât și prin platforme de comenzi online, în București.

    Daniel Toma cultivă acum sparanghel pe mai bine de 3 hectare, în localitatea Amara, județul Buzău. Este o afacere în agricultură începută în 2012, când, împreună cu fratele său, Florin, a adus primele coroane (rădăcini) de sparanghel din Germania și le-a cultivat în țara noastră. Acum, după aproximativ 12 ani, sparanghelul este căutat atât de persoane fizice cât și de magazine, băcănii și restaurante.

    Citiți și: Cultivarea sparanghelului, o provocare! Frații Toma au început cu 3.500 de metri pătrați

    Frații Toma popularizează cultura de sparanghel la târguri și expoziții culinare

    În ferma lui Daniel Toma sparanghelul se recoltează acum, în luna aprilie, vremea fiind și destul de caldă până acum câteva zile. Fermierul este pregătit cu etichete și vinde planta fie la buchet de 450 de grame, fie vărsat, la kilogram, după cum  relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Cultura de sparanghel se află acum la recoltare. Am început mult mai devreme decât în anii trecuți, când recoltam după 10 aprilie, însă modest. Acum a fost acest val de căldură și ne-a cam dat peste cap, nu mă așteptam să iasă o cantitate așa mare. Respirăm un pic că a venit valul de frig, recoltăm o dată la două zile și mai avem timp și de altele. Cultura este plantată treptat, am început în 2012 cu câteva coroane aduse din Germania să vedem cum se aclimatizează și cum merge la noi pentru că nu erau culturi și nu aveam să știu dacă rentează, apoi în 2014-2015 am comandat cantități mai mari, vreo 7.000 de rădăcini trimise pe camion și multe au venit putrezite. Așa ne-am hotărât să să le producem noi aici. Rădăcina de sparanghel propriu-zisă rezistă mai mult, pot recolta profitabil dintr-o rădăcină cam 10 ani, după aceea începe să scadă producția, ea rezistă 15 ani. Noi vindem asemenea rădăcini cu 5 lei bucata. Vindem către persoane fizice în mare parte, am trimis peste tot în țară”, a explicat Daniel Toma.

    Sparanghelul românesc, vândut pentru restaurante și pe platformele online

    Sparanghelul, o cultură care se recoltează manual

    Cultura de sparanghel nu este foarte greu de întreținut, însă cea mai dificilă parte, a menționat fermierul Daniel Toma, este recoltatul.

    ”În mare parte este greu recoltatul pentru că trebuie să fii atent la ceea ce tăi. Când ajunge la 30 de centimetri, maxim, trebuie recoltat. Dacă l-ai lăsat, a doua zi îl găsești ramificat și nu prea mai poți să îl folosești. Mă ajută la recoltat fratele, nepotul, este mai greu, putem asemăna cu recoltarea la căpșuni. Nu pot compara cu Germania deoarece acolo se cultivă mai mult sparanghel alb și este altă tehnologie de recoltare, se fac niște biloane la 40-50 de cm și el practic crește în acel bilon cu o folie acoperit să nu intre razele solare că altfel înverzește. Terenul se lucrează între timp, arat, se plantează mai rar, noi plantăm 4 la metru liniar și la peste 1,5 metri între rânduri, să avem loc cu utilaje. Tragem pământ și întreținere până al finalul anului, undare, să nu fie buruieni. Tocăm partea de suprafață, intrăm 5 cm în pământ, în acel bilon, să afânăm solul, să faciliteze ieșirea în primăvară și să nu lăsăm crăpături în sol să intre insecte, larve. Avem și dăunători, am avut gândacul păros care-i mănâncă acel cap și nu mai poți să îl folosești, am scăpat repede cu găleți albastre și săpun de miros de flori. Am mai avut probleme cu ciorile care veneau pur și simplu și retezau sparanghelul”, a menționat fermierul buzoian pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Afacere pe suprafețe mici: Cultura de sparanghel aduce un profit tot mai mare

    Buchetele de sparanghel din ferma lui Daniel Toma ajung la consumator cu 20 de lei bucata

    Prețul unui kilogram de sparanghel este de 30-40 de lei la poarta fermei

    Sparanghelul românesc cultivat la Amara ajunge în Capitală la persoane fizice, restaurante, băcănii. Din poarta fermei se vinde la 35-40 de lei kilogramul, iar buchetul de 450 de grame ajunge la consumatorul final cu 20 de lei.

    ”Toată marfa ajunge în București. În pandemie am livrat la persoane fizice, am avut cerere mare atunci. Acum nu mai livrăm, avem câteva site-uri online, câteva platforme, care iau de la noi și la rândul lor le pun în vânzare către consumator. După recoltare noi punem sparanghelul în lădițe, mă întâlnesc cu reprezentanții lor și le predau marfa în lădițe și ei livrează la restaurante în București. La cele 2,5-3 ha am avut anul trecut o producție de 4 tone. Sperăm ca anul acesta să fie mai bun. Ca plantă rezistă mai mult fără apă, dar noi avem irigații, folosim gunoi de grajd, avem grijă ca de orice altă legumă. Într-un buchet sunt 450 de grame, strâns, cu etichete, îl dăm mai ieftin din poarta fermei, îl ambalăm acasă, manual, la consumator ajunge cu 20 de lei buchetul. Din poarta fermei dăm kilogramul cu 35-40 de lei”, a spus Daniel Toma.

    Sparanghelul este recoltat în ferma lui Daniel Toma

    Fermierul a explicat că sparanghelul poate fi consumat ca orice legumă, la grătar sau tras în tigaie cu unt. Totodată, partea mai fibroasă se poate folosi la supe creme, însă cel mai în măsură să vorbească despre pregătirea acestei legume sunt chiar bucătarii. Detalii despre sparanghelul cultivat de Daniel Toma puteți afla dacă intrați pe pagina de Facebook – Toma sparanghel.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului