• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A sunat clopoţelul la Bursă şi pentru fermieri! Cum pot afacerile agricole să obţină finanţare prin intermediul unei platforme a Bursei de Valori Bucureşti

    agrointeligenta.ro -

    Companiile din toate sectoarele, inclusiv din agribusiness, au acum acces la o nouă formă de finanţare a afacerilor lor. Este vorba despre platforma AeRO – un mecanism creat din nevoia de a furniza antreprenorilor o alternativă de finantare pentru dezvoltare şi este segmentul dedicat titlurilor de capital (acţiunilor) din cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

    Mai simplu spus, cu ajutorul unor consultanţi specializaţi, o afacere cu perspective şi un plan de business bine pus la punct, poate convinge investitorii să îi finanţeze proiectele. Ieri, în Capitală, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au înmânat, de altfel şi primele certificate pentru 27 de Consultanţi Autorizaţi (Authorized Advisers)  să asiste antreprenorii şi companiile pentru acest nou tip de finanţare.

    Piaţa AeRO este dedicată finanţarii companiilor care nu îndeplinesc criteriile de mărime sau vechime pentru listarea pe Piaţa Reglementată.

    „Acesta este un segment de piaţă dedicat listării companiilor la început de drum, ca să îşi finanţeze proiectele, poveşţile lor de creştere, să îşi sporească vizibilitatea şi să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. Bazându-se pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, existent din 2010, piaţa AeRO, sub un concept reproiectat şi reconstruit, va fi lansată pe 25 februarie 2015”, anunţă reprezentantanţii BVB.

    Platforma AeRO este opţiunea potrivită pentru antreprenorii aflaţi în cel putin una din următoarele situaţii:
    • au o idee excelentă care, pusă în practică, ar putea fi revoluţionară
    • lipsa capitalului este cel mai mare obstacol în calea creşterii companiei
    • compania se dezvoltă, dar vrea ca modelul lor de business să devină cunoscut (produsele şi serviciile oferite să beneficieze de o mai bună promovare)
    • doresc o evaluare la un preă obiectiv pentru companie, stabilit prin întâlnirea cererii şi a ofertei.

    Criteriide listare pe AeRo

    Criteriile minime pentru listare sunt un free-float (proporţia din capitalul social al unei societăţi comerciale, disponibilă pentru a fi tranzacţionata în mod public în cadrul unei burse de valori) de cel puţin 10% sau minimum 30 de acţionari, precum şi o capitalizare anticipată de cel puţin 250.000 de euro.

    În mod practic, orice companie care are perspective bune pentru a fi listată pe bursă poate să apeleze la adviser autorizat pentru a oferit consultanţă de specialitate. Din lista de 27 de companii care au primit certificare pentru o astfel de activitate în cadrul proiectului AeRO am discutat cu Nicolae Ghergus, general manager în cadrul SSIF Confident Invest SA şi totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor din România.

    DSC_0245Specialistul ne-a spus că rolul unui astfel de serviciu este, evident, de a facilita accesul la finanţare. În acest sens, compania din sectorul agricol sau oricare alt domeniu poate lua legătura cu un adviser autorizat. “Se face o evaluare a companiei în primul rând. Pentru atragerea unei finanţări, mai ales în vederea unei listări la Bursă, este nevoie ca acea companiei să beneficieze de o organizare şi o implementare a unui plan de guvernanţă corporativă. Sună dificil, dar este vorba despre o perioadă de câteva luni în care întreaga afacere îşi revizuieşte politica, organizarea internă, relaţia cu acţionarii, cu angajaţii şi clienţii, totul fiind un proces de bun simţ prin care respectiva afacere ajunge să se organizeze eficient, să elaboreze documente şi rapoarte standardizate. Este vorba despre un mod transparent de a face afaceri, de a avea toate documentele conforme”, a explicat brokerul în linii mari.

    Guvernanţa corporativă în cadrul unei companii este esenţială întrucât la finalul ei, brokeul întocmeşte documentaţia pentru listare (document de prezentare al societăţii), un dosar complet despre compania respectivă şi care va conţine nu doar informaţii despre cifrele de afaceri, ci şi despre întreaga activitate şi proiectele de viitor. “Adviserul face o evaluare a companiei, una în care foarte important este şi componenţa echipei de management, modul în care acea societate se raportează faţă de concurenţă şi inclusiv reputaţia ei pe piaţă”, atrage atenţia brokerul care avertizează că la Bursă nu este loc pentru acele firme care fac evaziune sau au o politică concurenţială neloială.

    Paşii listării pe AeRO

    Potrivit reprezentanţilor BVB, după alegerea unui consultant autorizat şi p

    Nicolae Ghergu atrage atenţia că un potenţial investitor este atent la toate aspectele ce ţin de istoricul companiei şi că inclusiv o societate cu datorii la stat sau care întâmpină probleme financiare poate atrage finanţare atât timp cât prezintă un plan de business bun, o idee de dezvoltare, o perspectivă bună de profit. În final, la fel ca şi orice business, investitorii sunt interesaţi de profit, vor ca banii investiţi să rodească.

    Principalele caracteristici ale platformei AeRO:

    ***Este o nouă soluţie alternativă pentru finanţare, în principal a IMM-urilor, dar şi a start-up-urilor;
    ***Oferă noi oportunităţi investitorilor de a descoperi companii cu potenţial ridicat de creştere, cu proiecte promiţătoare, încă din etapa de început a acestora;
    ***Se distinge prin tarife competitive şi proceduri simple şi eficiente, armonizate cu principiile Uniunii Europene în domeniul pieţelor financiare;
    ***Oferă companiilor posibilitatea finanţării fie prin emisiune de acţiuni, fie de obligaţiuni corporative (se alege cea mai potrivită strategie de finanţare);
    ***Admiterea la tranzacţionare se face pe baza unui document de prezentare al societăţii;
    ***Este o piaţă administrată de Bursa de Valori Bucureşti, care promovează principiul parteneriatului între BVB şi companiile listate;
    ***Introduce conceptul de Consultant Autorizat, care oferă companiilor asistenţă în vederea listării si a respectării obligaţiilor de raportare ulterioare. Consultantul Autorizat facilitează obţinerea de finanţare prin oferte publice sau plasamente private. Acest concept este utilizat în pietele similare ale burselor dezvoltate şi contribuie la succesul companiilor din sfera pieţei de capital.

    Pentru listarea pe AeRO o companie are urmatoarele alternative

    -Plasamentul privat – oferta adresată către un număr limitat, de până la 150 de potenţiali investitori. Plasamentul privat nu necesită realizarea unui prospect şi aprobarea acestuia de către Autoritatea de Supraveghere Financiară

    -Oferta publică iniţiala de acţiuni (IPO) – necesită realizarea unui prospect şi prin urmare parcurgerea procedurilor legale şi regulamentare

    -Listarea tehnică – listarea are loc fără derularea în prealabil a unei oferte publice.

    DSC_0266

    Lista completă a consultanţilor autorizaţi de Bursa de Valori Bucureşti poate fi consultată pe www.bvb.ro.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”