• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul Wojciechowski ajunge astăzi în România – agenda primei zile include și o întâlnire cu fermierii români

    Oana Timar -

    Comisarul european pentur agricultură și dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski ajunge astăzi, luni – 13 mai, în România. Este prima vizită pe care oficialul Comisiei Europene o face în țara noastră, însă acțiunea are loc pe final de mandat al actualei CE, așa că fermierii nu au mari așteptări de la această deplasare.

    Janusz Wojciechowski urmează să se afle în țara noastră astăzi și mâine, având o agendă destul de încărcată chiar din prima zi. Astfel, prima discuție oficială a lui Wojciechowski este programată să aibă loc la București, la Palatul Victoria. De la ora 15:00, pe agenda premierului Marcel Ciolacu figurează o ”întrevedere cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură”. La discuții va participa și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

    După întâlnirea de la Guvern, polonezul va fi primit și separat, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru discuții aplicate. Se estimează că această a doua întrevedere să înceapă în jurul orei 16:00, urmând ca de la 17:00, Janusz Wojciechowski să aibă o întâlnire cu organizațiile de fermieri, ”cu părțile interesate și specialiști din domeniul agriculturii pentru a discuta despre viitorul Politicii Agricole Comune, precum și subiecte de actualitate pe agenda europeană”. Această din urmă discuție va avea loc la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, sala Schuman, și este programată să se desfășoare până la ora 18:30. S-a comunicat oficial că oficialul CE va avea tot astăzi și discuții cu Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

    Citiți și: Comisarul european Janusz Wojciechowski: ”Aștept cu nerăbdare să sosesc în România”

    Activitate normală în portul Constanța

    Comisarul Wojciechowski merge în portul Constanța în afara perioadelor aglomerate

    Cea de-a doua zi a vizitei comisarului Janusz Wojciechowski în România se va desfășura în județul Constanța. Primul obiectiv ce va fi vizitat la va fi portul Constanța, însă deplasarea oficialului de la Bruxelles are loc în afara campaniilor de recoltare și într-o perioadă în care nivelul de trafic în port este unul redus pe partea de cereale, așa că orice concluzie privind aglomerațiile și blocajele reclamate de fermierii români ar putea fi infirmate de situația actuală la fața locului.

    ”Vizita mea în portul Constanța va oferi o ocazie excelentă de a evalua situația actuală în ceea ce privește transportul cerealelor și al altor produse agricole din Ucraina. România a depus eforturi excepționale pentru a oferi un ajutor vital economiei Ucrainei în timpul celei mai profunde crize, facilitând cea mai mare rută alternativă de export pentru cereale și pentru alte mărfuri în afara coridorului Mării Negre. Din acest motiv, Comisia a aprobat recent o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 126 de milioane de euro, pentru a sprijini investițiile necesare în porturile care se confruntă cu fluxuri comerciale sporite. România poate beneficia, de asemenea, de finanțare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – componenta Transporturi, pentru a sprijini investițiile în infrastructuri noi și modernizate”, a declarat Wojciechowski.

    Vizita comisarului european pentru agricultură va bifa și câteva exploatații agricole ce au beneficiat de fonduri europene, inclusiv Crama Rasova din județul Constanța, potrivit surselor oficiale.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele”

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ