• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Majorarea subvențiilor și achiziția de animale cu fonduri UE – subiecte fierbinți la întâlnirea Barbu-Wojciechowski

  Oana Timar -

  Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, s-a întâlnit astăzi, 13 mai 2024, la sediul MADR, cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură. Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale pe care comisarul o realizează în România, în perioada 13-14 mai 2024. Alături de ministru s-au aflat secretarii de stat Violeta Mușat și Adrian Pintea, secretarul general Mihai Puțintei, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală, Dana Rebega, directori ai direcțiilor de specialitate din MADR, precum și directorul general al APIA, Corel Turcescu și Cristiana Constantinescu, director în cadrul AFIR, potrivit unui comunicat de presă al MADR.

  Principalele subiecte aflate pe agenda discuțiilor au vizat: prelungirea perioadei și creșterea plafonului cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majorarea sprijinului și suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, precum și derogarea pentru neonicotinoide în vederea protejării culturilor de primăvară.

  În cadrul discuțiilor, comisarul Wojciechowski a apreciat evoluția pe care țara noastră a avut-o ca producător agroalimentar în ultimul deceniu, considerând esențial ca fermierii din România să continue să producă în cantități mari și cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieței UE și al securității alimentare mondiale.

  Unul dintre punctele aflate pe agenda discuțiilor a vizat eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție, în acest sens ministrul Barbu a subliniat că dezvoltarea zootehniei este esențială pentru a valorifica cerealele obținute pe plan local și pentru a spori autosuficiența în producția de carne, lapte și alte produse de origine animale. Ministrul Florin Barbu a precizat că solicită sprijinul CE în ce privește necesitatea modificării Regulamentului UE 2115/2021, respectiv art. 73 în vederea introducerii eligibilității achiziției animalelor de reproducție.

  Ministrul Barbu i-a cerut comisarului UE să modifice regulamentele privind utilizarea neonicotinoidelor

  Referitor la acordarea derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor, ministrul Barbu a explicat: ”Solicităm modificarea Regulamentelor 783, 784 și 785/2018 în sensul completării cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în anumite regiuni, unde se identifică depășirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol. Este foarte important pentru fermierii români să poată folosi în continuare cele 3 substanțe neonicotinoide interzise, care nu au înlocuitori adecvați. În acest sens, România va propune în cadrul Consiliului de Miniștri o solicitare de modificare a Regulamentelor mai sus menționate, împreună cu toate argumentele tehnice necesare. Este importantă pentru România acordarea în continuare a derogărilor pentru neonicotinoide”.

  De asemenea, oficialul român a punctat importanța adoptării următoarelor măsuri: o susținere financiară bugetară mai consistentă a Politicii Agricole Comune (PAC), corelarea bugetului pus la dispoziție cu cerințele pentru fermieri și identificarea de soluții pentru o simplificare reală a mecanismelor de implementare a acestei politici, utilizarea integrală a fondurilor alocate PAC, reducerea sarcinii administrative în aplicarea condiționalităților de către fermieri în contextul dificultăților și a incertitudinilor excepționale cauzate de conflictele din vecinătatea Uniunii, a fenomenelor meteorologice extreme și într-un context economic dificil, amânarea aplicării condiționalității sociale, care pune presiune suplimentară pe fermieri și necesită mai mult timp pentru a putea fi pusă în aplicare.

  Totodată, oficialul MADR a subliniat oportunitatea de a fi evaluate următoarele elemente esențiale pentru producătorii agricoli din țara noastră: sprijin egal pentru toți fermierii din statele membre ale UE, menținerea unui buget consistent al plăților directe din Pilonul I, acestea fiind vitale în garantarea veniturilor și securității alimentare. În viitoarea PAC este esențială asigurarea unui buget consistent pentru plățile directe, prin care să se acorde același nivel al plăților pentru toți fermierii din UE, acestea fiind vitale în asigurarea veniturilor și securității alimentare.

  Comisarul european pentru agricultură a fost însoțit de șeful de cabinet, Andreas Schneider, iar din delegația Comisiei Europene au făcut parte Mara Roman, șefa interimară a Reprezentanței Comisiei Europene în România, alături de alți decidenți ai Reprezentanței Comisiei Europene în România.


  Te-ar mai putea interesa

  Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț