• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA a inaugurat noul sediu al IISPV – Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară

    Roxana Dobre -

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a inaugurat noul sediu al Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV). Evenimentul are o dublă semnificație, pentru că, în România, pe data de 15 mai se sărbătorește Ziua Națională a Medicului Veterinar.

    ANSVSA a inaugurat miercuri, 15 mai noul sediu al Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară(IISPV), în a mai multor personalități din domeniul agricol și cel guvernamental. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, relocarea IISPV într-un sediu nou, cu un spațiu de 3.400 de metri pătrați, comparativ cu 1.600 de metri pătrați de la vechea locație, va asigura un salt cantitativ si calitativ substanțial în activitatea analitică a institutului.

    Citiți și: ANSVSA – controale în industria laptelui. Ce nereguli au fost găsite și sancționate

    Sediu nou la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (foto: Adrian Pintea/Facebook)

    IISPV are în portofoliu 121 de metode de laborator

    ANSVSA subliniază că elementele constructive și facilitățile, împreună cu baza tehnico-materială, îmbunătățită prin ultimele achiziții de echipamente, sunt proiectate pentru a susține diverse tipuri de analize, experimente și cercetări, la cele mai înalte standarde analitice. IISPV este acreditat RENAR încă din 2002, și, în prezent, are în portofoliu 121 de metode de laborator prin care se analizează peste 900 de parametri fizici, chimici și microbiologici pentru diverse tipuri de matrici (produse alimentare, hrana pentru animale, produse biologice provenite de la animale).

    Se preconizează dezvoltarea capacității analitice cu peste 35 %, prin creșterea numărului de analize efectuate anual pe domeniul siguranței alimentare, la aproximativ 28.000 (în comparație cu media ultimilor 4 ani, ani de 20.448 analize).

    Prin facilitățile existente la noul sediu, se vor putea dezvolta 12 metode de analiză prin extinderea domeniului de aplicare pe mai multe tipuri de matrici, dar și prin mărirea numărului de parametri (compuși, substanțe nocive) pe care institutul îi poate detecta și cuantifica, ceea va îmbunătăți și diversifica considerabil gama de analize.

    Citiți și: Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

    Laborator din cadrul noului sediu al Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară

    Institutul va putea să efectueze analizele într-un interval de timp mult mai scurt

    Prin mutarea la noul sediu, cu echipamentele ultraperformante existente, dar și cu cele care vor fi achiziționate în 2024, cu suportul specialiștilor IISPV, a căror competență este demonstrată prin participarea la teste internaționale, institutul va putea să efectueze analizele într-un interval de timp mult mai scurt, astfel că operatorii din industria alimentară, dar și operatorii economici vor putea valorifica, utiliza și comercializa mult mai repede produse sigure pentru consum, mai notează ANSVSA.

    De asemenea, la noul sediu au fost alocate spații pentru laboratorul dotat cu echipamente specifice analizei noilor substanțe psihoactive pe diverse matrici care, deși nu fac parte din domeniul siguranței alimentelor (pulberi, tablete, plante, lichide etc.), au o relevanță și participare importantă în realizarea obiectivului “Dezvoltarea sistemului de avertizare timpurie (EWS)” prevăzut de “Strategia națională în domeniul drogurilor 2022-2026”.

    În anii 2022 și 2023, cu sprijin guvernamental, prin alocare de fonduri de la ANSVSA, s-a îmbunătățit substanțial dotarea cu aparatură de laborator, fiind achiziționate 21 echipamente noi, de ultimă generație, capabile să atingă precizia de măsurare conform ultimelor cerințe ale standardelor și referențialelor internaționale, unele din cele 21 echipamente noi determină parametrii la concentrații de ordinul părților per trilion (nanograme/kg).

    Totalul investițiilor în echipamente noi și performante, realizate în perioada 2022 și 2023 pentru îmbunătățirea capacității analitice a institutului, a fost de 8.153.709 lei, din care 4.650.000 lei au fost alocați în anul 2022 și 3.503.709 lei în anul 2023.

    Alocarea bugetară pentru construcție a fost de peste 27 milioane de lei, la care se adaugă și suma de 1,8 milioane de euro pentru cheltuielile aferente lucrărilor de împrejmuire a terenului, amenajării terenului și a unei parcări.

    „Prin mutarea la noul sediu, cu echipamentele ultraperformante existente, dar și cu cele preconizate a fi achiziționate în 2024, cu suportul specialiștilor institutului, a căror competență este demonstrată prin participarea la teste internaționale, se vor putea efectua mai multe analize, într-un interval de timp mult mai scurt, ceea ce va impacta semnificativ atât gradul de protecție al sănătății publice, dar și operatorii din industria alimentară, care vor putea valorifica, utiliza și comercializa mult mai repede produsele analizate”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

    Inaugurarea a fost onorată de prezența consilierului prezidențial Diana Păun, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mihai Ghigiu, Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, conducerea ANSVSA, secretarul de stat în MADR, Adrian Pintea alte oficialități politice, personalități din mediul de afaceri, mediul academic și de reprezentanți ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și ai Institutelor Naționale de Referință ale Autorității.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”