• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Barbu apasă accelerația în Guvern pentru subvenția de 100 de euro! Plățile – autorizate de vineri

    Roxana Dobre -

    Guvernul se reunește mâine, joi – 16 mai, într-o nouă ședință (a doua din această săptămână), pentru a debloca plata ajutoarelor de criză pentru Ucraina în cuantum de 100 de euro pentru sectorul vegetal (cu plată la hectar) și pentru sectorul zootehnic (cu plată pe UVM – Unitate Vită Mare). Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a insistat în cadrul Executivului pentru ca actul normativ prin care se majorează plafonul pentru aceste sume să fie aprobat în această săptămână, astfel încât fermierii să își primească banii cât mai repede.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi obținerea sumelor suplimentare necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro/ha, pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol.

    Florin Barbu a făcut un anunț privind plata subvenției de 100 euro/ha și a ajutorului de 100 euro pentru UVM la porc si pasăre

    ”Bugetul total este acum de 1,86 miliarde de lei, astfel încât toți beneficiarii eligibili vor primi ajutorul de 100 de euro”, a arătat ministrul Agriculturii care spera ca toate procedurile birocratice să fie încheiate până astăzi, 15 mai, iar sumele promise fermierilor să fie achitate integral. De precizat că acum pasul final este adoptarea unei hotărâri de Guvern prin care suma suplimentată să poată fi direcționată către APIA.

    Conform ministrului Agriculturii, fondurile vor fi distribuite astfel:
    – peste 1,53 miliarde de lei pentru fermierii din sectorul vegetal;
    – peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci;
    – peste 181 de milioane de lei pentru crescătorii de păsări.

    ”Așa cum Guvernul a promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc și pasăre. Actul normativ care permite efectuarea plăților este pregătit și va fi adoptat în următoarea ședință de guvern. Imediat, centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură vor efectua plățile către toți beneficiarii eligibili. Ne ținem de cuvânt și ne respectăm toate angajamentele luate în urma discuțiilor cu reprezentanții fermierilor! Le mulțumesc fermierilor pentru încredere, acest Guvern respectă munca fermierilor noștri și susține afacerile românești care produc hrană sănătoasă”, a mai precizat ministrul Barbu.

    Președintele Iohannis a promulgat astăzi legile ajutoarelor Ucraina

    Vă reamintim că ministrul Agriculturii și-a pus ”ambiția” de a plăti fermierilor ajutorul în cuntumul promis de 100 de euro la hectar, deși la nivel guvernamental au existat presiuni să fie achitat sprijinul în limita plafonului inițial alocat, ceea ce ar fi însemnat, pentru beneficiari, o plată de numai 78,09 euro pe hectar. Chiar și această sumă nu ar fi putut fi achitată până astăzi, când președintele Iohannis a promulgat legislația adoptată în urmă cu două săptămâni și jumătate de către Parlament și care implementează ultimele modificări pentru schemele de ajutor de stat de maxim 280.000 de euro pe fermă.

    Dacă totul va merge conform planului lui Barbu, iar Guvernul va adopta mâine HG-ul, acesta va putea fi publicat în Monitorul Oficial tot în cursul zilei de mâine, ca APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură să demareze autorizarea plăților, cu ”grosul” autorizărilor și probabil primele viramente pe parcursul zilei de vineri, 17 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații