• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul unui șef APIA către Primării: Eliberați adeverințele pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Un șef APIA face apel către primării să se alinieze efortului depus pentru fermieri și să elibereze în timp util adeverințele pentru subvenții astfel încât niciun beneficiar să nu rămână fără bani. Acesta a sugerat ca documentele să fie eliberate până mâine, vineri – 31 mai.

    Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a făcut un apel către primării să elibereze în timp util adeverințele pentru subvenții, documente care sunt obligatorii pentru cererea pe suprafață din 2024. Acesta a spus că pentru încadrarea în termenul de 7 iunie dar și pentru depunerea care se poate face în week-endul din 1 și 2 iunie, primăriile ar trebuie să elibereze adeverințele până mâine, vineri – 31 mai.

    Citiți și: Depunerea cererilor pentru subvenții, pe ultima sută de metri. APIA – program normal în weekend

    Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Degeaba vii sâmbătă și duminică la lucru dacă fermierul nu are adeverință eliberată de la primărie

    Ovidiu Săvâșcă a reamintim că fermierii mai au termen până vineri, 7 iunie să solicite subvențiile pe suprafață și cap de animal pentru campania 2024. Acesta a spus că funcționarii APIA vor fi prezenți la lucru atât în week-end cât și peste program astfel încât niciun fermier să nu rămână fără banii pentru acest an.

    ”Așa cum am spus, ca să aibă fermierii bani în cont, trebuie să îndeplinească prima condiție de a depune cererea. Deci de aici pornim, suntem pe finalul campaniei de preluare a cererilor de plată aferentă anului 2024.  O noutate este că după termenul limită de 7 iunie nu se va mai aplica acea perioadă ulterioară cu penalități de 1% pe zi 25 de zile calendaristice.  De aceea atrag atenția că mai avem încă 6 zile lucrătoare de depunere. Bineînțeles ca și celelalte ultimele trei, patru weekend-uri colegii mei vor fi prezenți și pe 1 și 2 iunie la serviciu,  tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor. Dar evident, degeaba vii sâmbătă duminică la lucru dacă fermierul nu are adeverință eliberată de la primărie. Spun ca un caz ipotetic. Deci, totodată vin cu rugămintea ca și colegii noștri din conducerea unităților administrativ-teritoriale, începând de la primar, viceprimar, secretar, tot ce înseamnă pașaport de semnături pe acele adeverințe eliberate de la Registrul Agricol, care sunt semnate de către cei din fiecare primărie vin cu rugămintea ca până în ziua de vineri,nu am pretenția și nici nu pot să le cer să lucreze în weekend, dar până în ziua până în data de vineri inclusiv la sfârșitul orelor de program, să asigurăm un flux pentru fermierii care au rămas. Și aici trag un ușor semnal de alarmă, în sensul că termenul rămas este destul de scurt. De aceea rog toți factorii implicați să ne mobilizăm astfel încât niciun beneficiar de subvenții să nu rămână fără bani. Repet noi facem eforturi și suntem prezenți și după program, colegii mei nu pleacă undeva mai repede de ora 19.00 zi de zi”, a spus Ovidiu Săvâșcă pentru Radio Mureș.

    Citiți și: Un fermier a renunțat la subvenții de 58.000 de euro pentru a face ce vrea pe terenurile sale

    Termenul de 7 iunie nu va fi prelungit

    Șeful APIA Mureș a subliniat ferm că termenul de 7 iunie nu va fi prelungit astfel că fermierii care nu depun cererile până vinerea viitoare vor pierde banii pentru acest an.

    ”Apelul meu este să încercăm totuși să nu ajungem chiar pe ultima sută de metri, mă refer la ultimele zile din săptămâna viitoare, pentru că vinerea viitoare este 7 mai, ultima zi de depunere a cererilor și atunci e stop joc. Deci nu mai avem perioada de depunere cu penalități pentru că atunci suprapunem perioada de control, adică nu putem compromite controalele, să facem verificări de calitate, un control administrativ, un control pe cerere, pentru care există acea pistă de audit, acel flux de lucru pe care trebuie să respectăm conform regulamentelor europene și atunci riscăm să, nu știu, să nu mai dăm plata în avans, să dăm numai plată final. Nu cred că convine nimănui, în speță fermierilor, să nu mai putem respecta data de 15 octombrie, dată la care ne angajăm an de an că achităm avansul care desigur  este condiționată de finalizarea tuturor controalelor. Deci, noi dacă mai avem o perioadă de prelungire de depunere a cererilor, atunci automat tot calendarul se decalează”, a mai precizat Ovidiu Săvâșcă.


    Te-ar mai putea interesa

    Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații