• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin în vigoare: Exploatația tip pășune a devenit eligibilă pentru subvenții la APIA

    Oana Timar -

    Exploatația de tip pășune, reglementată legislativ printr-un ordin ANSVSA publicat în Monitorul Oficial marți, 5 iunie. Actul normativ permite fermierilor să își înregistreze exploatațiile în care efectuează activitatea de pășunat, beneficiind de cod de exploatație pentru acestea, în baza înregistrării lor sanitar-veterinare la DSVSA județene. Pe baza recunoașterii acestui tip de exploatație, fermierii pot beneficia de subvenții de la APIA și mai ales pot accesa noua ecoschemă PD-27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

    În Monitorul Oficial nr. 520/2024 a fost publicat Ordinul nr. 102 al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privind modificarea și completarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 208/2022.

    Definiție pentru exploatația de tip pășune

    Ordinul reglementează exploatația de tip A ca fiind: ”exploatație comercială de tip A — exploatație de animale deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrată în SNIIA și care este înregistrată
    sanitar-veterinar; în cazul asociațiilor, composesoratelor, obștilor și al altor forme de organizare ce nu fac obiectul înregistrării la registrul comerțului, documentul ce atestă înregistrarea la registrul comerțului se înlocuiește cu certificatul de grefă emis de judecătoriile unde au fost înregistrate/certificatul de înregistrare de la administrația fiscală sau cu alte documente prevăzute de legislația în vigoare, în baza cărora își desfășoară activitatea”.

    De asemenea, același act normativ introduce definiția pentru exploatația de tip pășune ce reprezintă ”loc acoperit cu vegetație ierboasă perenă, destinat hrănirii animalelor, care este deținut sau cu privire la care există dreptul de folosință al unei persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrată în SNIIA, unde pasc bovinele, ovinele și caprinele, temporar/sezonier, în perioadele calde din an; în cazul asociațiilor, composesoratelor, obștilor și al altor forme de organizare ce nu fac obiectul înregistrării la registrul comerțului, documentul ce atestă înregistrarea la registrul comerțului se înlocuiește cu certificatul de grefă emis de judecătoriile unde au fost înregistrate/certificatul de înregistrare de la administrația fiscală sau cu alte documente prevăzute de legislația în vigoare, în baza cărora își desfășoară activitatea.”

    Exploatația de tip pășune deschide posibilitatea de accesare a subvențiilor agriole inclusiv a ecoschemei PD-27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Fermierii au fost sfătuiți la APIA să solicite la DSVSA deschiderea acestui nou tip de exploatație, aducând modificări cererii de plată și după data de 7 iunie, acestea fiind modificări ce țin de statusul exploatației și care pot fi operate în termen de 15 zile de la data apariției acestora.

    După apariția ordinului ANSVSA, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a venit cu clarificări importante cu privire la Eco-schema PD-27: Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Mai exact potrivit Ordinului ANSVSA nr.102/03.06.2024 de modificare și completare a Ordinului ANSVA 208/2022, ce a fost publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 520 în data de 04.06.2024 (pag.14-15), condiția obținerii unui cod de pășune pentru fermierii care vor să acceseze schema de sprijin PD-27 rămâne obligatorie, însă acest cod poate fi obținut și după închiderea cererii de plată la APIA.

    Director General APIA, domnul Tinel Gheorghe, îi îndeamnă pe fermieri să își închidă cererile până în data de 7 iunie, după care să meargă la Direcția Sanitar Veterinară de care aparțin pentru a obține codul de pășune, iar ulterior să îl depună la responsabilul de cerere de la Centrul județean sau local APIA. APIA menționează că acest cod de pășune este solicitat tuturor fermierilor care dețin animale și doresc să beneficieze de această formă de sprijin, el fiind necesar în momentul în care animalele vor fi controlate de inspectorii Agenției.


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Avans APIA 2024 – zootehnie. Plățile pe cap de animal la prima tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării” Vremea în următoarele patru săptămâni. Ploi și temperaturi mai scăzute Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!”