• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Turcia interzice importurile de grâu până în toamnă pentru a-și proteja fermierii

  Angelica Lefter -

  Turcia a anunțat că va interzice importurile de grâu până cel puțin la jumătatea lunii octombrie, cu scopul de a-și proteja producătorii. Anunțul a dus la scăderea cotațiilor la grâu pe principalele burse externe și destabilizează piața mondială.

  Guvernul de la Ankara va interzice importurile de grâu începând din data de 21 iunie şi până la data de 15 octombrie, cel puţin, pentru a-i proteja pe producători de fluctuaţiile de preţuri, a asigura achiziţiile interne de materii prime şi a crea o piaţă favorabilă pentru producători, a anunţat astăzi, vineri-7 iunie, Ministerul Agriculturii din Turcia, potrivit Reuters, preluat de Agerpres și citat de stiripesurse.ro.

  Citiți și: Raport USDA în februarie: Producția mondială de grâu, la aproape 800 milioane de tone

  Rusia, cea mai afectată de interzicerea importului de grâu în Turcia (foto: ziarulnational.md)

  Decizia Turciei de a interzice importurile de grâu ar putea să se prelungească și după luna octombrie

  Ministerul Agriculturii de la Ankara a menționat că oprirea importurilor ar putea fi prelungită şi dincolo de 15 octombrie ”în funcţie de condiţiile de pe piaţă la acea dată”.

  Anunțul a dus la scăderea cotaţiilor la grâu, pe bursele de la Chicago şi Euronext, în condiţiile în care interzicerea importurilor de către Turcia înrăutăţeşte perspectivele cu privire la evoluţia cererii şi contracarează îngrijorările referitoare la pagubele provocate de vremea nefavorabilă culturilor de grâu din Rusia.
  În jurul orei 09:35 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) era în scădere cu 2,1%, până la 6,26 dolari per bushel. La bursa Euronext, contractul futures la grâu cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 4,1%, până la 241 euro pe tonă, cel mai redus nivel din ultima lună.

  Citiți și: Rusia a reușit să vândă încă 300.000 de tone de grâu în Egipt

  Rusia va fi cea mai afectată de interzicerea importurilor de grâu în Turcia

  Turcia este o destinaţie importantă pentru grâul din regiunea Mării Negre, în special pentru grâul rusesc, iar absenţa cererii din Turcia ar putea agrava concurenţa pe alte pieţe de export.

  ”Cel mai probabil Rusia va avea cel mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii. Rusia furnizează între 60-75% din importurile de grâu ale Turciei şi această interdicţie se pare că va intra în vigoare tocmai când noua recoltă a Rusiei trebuie vândută. Dacă grâul rusesc nu mai poate fi vândut în Turcia, va trebui să fie oferit în alte părţi la preţuri mici, ceea ce ar putea însemna că alţi importatori din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia vor beneficia”, a apreciat un trader german de cereale.

  De asemenea, Ministerul Agriculturii de la Ankara a mai anunţat că exporturile de făină produsă din grâul cultivat local, care sunt interzise începând din luna septembrie 2018, vor fi permise din nou iar exporturile de orz şi grâu dur se vor putea derula pe baza unei licenţe de export şi într-un mod controlat.
  Datele furnizate de Consiliul Internaţional al Cerealelor arată că Turcia ar urma să importe 12 milioane tone de cereale în sezonul 2024 – 2025, dintre care 8,5 milioane de tone de grâu.


  Te-ar mai putea interesa

  Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă