• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Rapsodia, noul soi românesc de roșii în trei culori, poate ajunge la 7 kilograme pe plantă

  Roxana Dobre -

  Rapsodia – un nou soi de roșii. Cultivatorii și consumatorii de roșii se vor putea bucura de un nou tip de tomată cherry tricoloră, pentru care cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) așteaptă brevetarea după 20 de ani de muncă. Noul soi ”promite” o producție de șapte kilograme pe plantă și poate ajunge până la cinci metri înălţime în spaţii protejate.

  Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) este în curs de a obţine brevetul de invenţie pentru un nou soi de tomată cherry tricoloră, denumită provizoriu ”Rapsodia”. Planta ”promite” că va ajunge la o producție de până la șapte kilograme și poate creşte până la cinci metri înălţime în spaţii protejate.

  Citiți și: Roșia în formă de inimă, vedetă de Ziua Îndrăgostiților la Banca de Gene de la Buzău

  Cercetătorii de la Buzău vor scoate pe piață un nou tip de roșie (foto: agerpres.ro)

  Roșia cherry Rapsodia: caracteristici

  Specialiştii de BRGV au detaliat că noul soi de roșie cherry este în trei nuanţe, de mărime medie, cu fermitate ridicată. Soiul are fructe rotunde, cu o aromă şi un gust specific, parfumate şi intens aromate.

  ”Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de ”Rapsodia”. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni. Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut”, a declarat pentru Agerpres directorul BRGV, Costel Vînătoru.

  Citiți și: Roşia – fruct sau legumă? Argumente pro și contra

  Cum se cultivă soiul de roșii Rapsodia

  Conform cercetătorilor de la Buzău, noul soi de tomate, este preţios şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători şi tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, așadar vorbim de o producţie sănătoasă. Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că există o serie de substanţe benefice sănătăţii, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale.

  Pentru obţinerea soiului cercetătorii au lucrat peste 20 de ani. ”Soiul a fost finalizat, aşteptăm brevetul de invenţie, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate. Este o premieră spunem noi pentru România şi nu numai”, a precizat cercetătorul buzoian.

  Costel Vînătoru a mai spus că noul soi va fi lansat pe piață după obținerea brevetului iar seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate.

  BRGV Buzău deţine o colecţie bogată de germoplasmă de roşii, constând din peste 3.600 de genotipuri, dintre care peste 35% sunt soiuri de cherry.


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate