• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români exportă lapte în Bulgaria – cifrele oficiale

    Violina Gorcinschi -

    Bulgaria importă mult lapte românesc, iar fermierii bulgari lucrează în pierdere. Anul trecut, importul total de lactate al Bulgariei a ajuns la 204.460 tone, din care 44.430 tone au fost importate din România. Bulgaria importă lapte degresat și produse lactate din România.

    Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Alimentației din Bulgaria din ultimii doi ani, în 2023 s-au importat 204.460 tone produse lactate, din care 44.430 de tone au provenit din România. În 2022, bulgarii au cumpărat 166.500 tone de lapte și produse lactate, din care 32.540 tone de la români.  Numai în primele două luni ale acestui an, România a exportat Bulgariei peste 6.300 tone de produse lactate, import depășit de Ungaria, care a vândut Bulgariei aproape 7.500 de tone, potrivit akcent.bg.

    Bulgarii importă mult lapte românesc

    După România, cele mai multe produse lactate au fost importate din Germania și Polonia. În 2022, din ambele țări au fost livrate 28.300 tone și, respectiv, 26.800  tone de lapte și produse lactate, iar în 2023 – 27.500-28.000 tone fiecare. Cele două țări au fost însă depășite de Ungaria anul trecut, importurile din această sursă ajungând la 37.300 mii tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

    Citește și: Fermierii bulgari sunt furioși: Ouăle românești, vândute în Bulgaria ca produse autohtone

    „Într-adevăr, cantităţi mari de lapte şi produse lactate sunt importate din România, dar şi din Germania, Ungaria, Grecia, din păcate pentru noi. Ne-am pus întrebarea când vor fi egale subvenţiile noastre europene cu cele ale ţărilor noastre vecine. Marele vinovat este administraţia din Bulgaria. Funcţionarul bulgar a învăţat să calce cu îndrăzneală pe puţinii oameni rămaşi în Bulgaria în toată agricultura. Nu vedem respect din partea funcţionarului faţă de oamenii care lucrează în sectorul agricol. Trebuie să inventăm restricţii pe care să le facem cunoscute în UE şi să ni le protejăm”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Fermierii uniţi din Bulgaria”, Boiko Sinapov, adăugând că Bulgaria este „inundată” de legume, carne şi mezeluri importate.

    Aceste trei țări sunt urmate de Țările de Jos, Cehia, Serbia și Grecia. Anul trecut, acestea au exportat către bulgari 4.770-12.500 tone de produse lactate.

    Fermierii bulgari sunt în pierdere (foto: dairybusinessafrica.com)

    Importuri mari de lactate din România. Fermierii bulgari sunt pe pierdere

    Aproape o treime din importurile de lapte și smântână, precum de lapte acru,  provin din România. Germania este lider în furnizarea de lapte condensat și îndulcit. O treime din importurile de brânză și brânză de vaci, care au totalizat peste 37.500 de tone anul trecut, au venit din Germania, urmate de 6.500-7.000 de tone din Polonia și Țările de Jos. Potrivit reprezentanților producătorilor bulgari de lapte, această situație afectează grav fermele.

    „În acest fel, este „ucis” producătorul bulgar. În momentul de faţă, în Bulgaria nu există fermă de lapte care să nu fie în pierdere. Exportăm în principal în Grecia şi în România, dar o cantitate foarte mică. Ne luptăm singuri. Vorbim despre produse de înaltă calitate, produse bio”, a subliniat Sinapov, care a mai adăugat că guvernul interimar a reuşit, într-o perioadă scurtă de timp, să asigure fonduri şi să le plătească fermierilor.

    Citește și: Importurile de lapte – în creștere cu peste 30% în primele două luni din acest an

    În același timp, exportul de lapte și produse lactate din Bulgaria a ajuns la 38.619 de tone în 2022 și a crescut la 41.021 de tone anul trecut. Jumătate din toate exporturile sunt în principal către România și Grecia.

    La greci, Bulgaria exportă aproape toată cantitatea de lapte și smântână, care nu este îndulcită și concentrată, precum și 20% din iaurtul și smântâna de anul trecut. Dintr-un total de 21.820 de tone de brânză și brânză de vaci produse de bulgari, 5.554 de tone au mers în Grecia, iar 2.820 de tone în România. Cantități mici au fost exportate chiar și în Coasta de Fildeș, Kuweit, Qatar și Iordania.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului