• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri rămași fără subvenție dintr-o ”scăpare” a APIA. Producător: ”Cred că este mai degrabă nepăsare”

    Roxana Dobre -

    O situație aberantă a fost adusă în atenția redacției noastre de către un fermier alfat în imposibilitatea de a beneficia de sprijinul cuplat pentur producția de legume, în ciuda faptului că a vândut producția fiscalizat și că a valorificat cantitatea cerută de condițiile impuse de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Producătorul nu va beneficia de plata celor 737,10 euro pe hectar din cauza unei ”scăpări” care, deși a fost remediată pentru anul de cerere 2024, nu s-a soluționat pentru cererile depuse anul trecut și intrate acum la plată.

    Fermierul Attila Kiraly a transmis redacției Agrointeligența – AGROINTEL.RO un memoriu prin care atrage atenția că mai mulți producători de fructe riscă să rămână fără subvenția acordată în campania 2024 prin PD-19: Sprijin cuplat pentru venit – fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici) după ce funcționarii agenției de plăți nu au acceptat ca document justificativ bonul fiscal pentru vânzarea fructelor în stare proaspătă. Producătorul a ridicat această problemă și public pe pagina de Facebook a APIA dar nu a primit până în prezent nicio explicație.

    Citiți și: Fermieri excluși de la subvenție pentru că nu aveau culturile în teren

    Producător de fructe

    Producătorul de fructe a făcut apel la redacția Agrointeligența-AGROINTEL.RO să tragă un semnal de alarmă privind situația în care, susține el, se află mai mulți pomicultori. Acesta a decis să apeleze la ajutorul redacției noastre pentru a trage un semnal public care să ajungă în atenția directorului APIA, Tinel Gheorghe.

    ”Sunt un pomicultor care vă urmărește articolele zilnic. Vă scriu pentru a semnala să zicem o ,,scăpare,, dar cred că este mai degrabă neglijență/nepăsare din partea APIA și a Ministerului Agriculturii. Cei care se ocupă de pomicultură știu foarte bine că noi am fost uitați tot timpul când era vorba de subvenții cuplate beneficiind doar de plata directă pe suprafață (am primit subvenții la fel cu cei care aveau cereale). Acum cu sprijinul PD-19: Sprijin cuplat pentru venit – fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici) ne-am bucurat și noi un pic de atenție însă nu a durat mult. Domnii de la APIA și minister prin atenția sau neatenția lor au emis Ordinul 80/2023 și anexele în care au trecut următoarele: Dovada comercializării fructelor pentru consum în stare proaspătă și/sau către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranța alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Și cum la noi se ia totul cum este scris (nu se analizează sau se rectifică nimic) șefii APIA au făcut sistemul informatic pentru încărcarea documentelor doveditoare exact pentru aceste două modalități factură sau filă neputând procesa bonurile fiscale (mai bine zis rapoartele zilnice de la casa de marcat).

    Acum supărarea sau indignarea mea și cred că mai sunt câteva sute de fermieri în această situație, este de ce s-a refuzat acceptarea bonurilor fiscale emise de casele de marcat și s-a acceptat de exemplu fila din carnetul de producător (act cu valaoare fiscală mică)? Noi care vindem în piață sau direct din câmp și emitem bonuri pe case de marcat – care au cartele SIM deja de peste doi ani (transmiterea datelor către ANAF se face instantaneu) suntem lăsați cu ochi în soare. Ah, și era să uit: daca cineva citește Ordinul 80 va putea vedea că la dovedirea cheltuielilor pentru diferite măsuri de sprijin se acceptă bonul de la casa de marcat, dar la vânzarea produselor nu”, a fost mesajul fermierului.

    Citiți și: Bani mai mulți prin APIA pentru fermierii care livrează lapte, fructe și legume

    Ce spune legislația pentru subvenții: Bonul fiscal, introdus printre documentele eligibile din campania 2024

    Problema ridicată de cititorul Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost verificată în legislație și aberant este că APIA și-a dat seama de ”scăpare”, dar a făcut completarea legislativă prea târziu pentru a mai putea fi ”prinși” la plată fermierii care au depus cererile pe anul 2023 și care au valorificat cu casa de marcat. Astfel, pentru campania de subvenții din 2023, care se află în prezent la plată, bonul fiscal nu se afla printre documentele justificative eligibile pentru PD-19. Astfel, conform Ordinului nr. 80 din  publicat în Monitorul Oficial Nr. 168 din 27 februarie 2023, dovada comercializării fructelor pentru consum în stare proaspătă și/sau către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranța alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. 

    Din campania 2024, bonul/bonurile fiscale au fost introduse în legislație ca documente justificative, prin ordinul nr. 106 din 19 martie 2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 241  care prevede că pentru intervenţia PD-19 dovada comercializării fructelor pentru consum în stare proaspătă şi/sau către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, o constituie factura/facturile și/sau bonul/bonurile fiscal/fiscale și/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. În cazul valorificării prin industrializare, se va prezenta și contractul încheiat cu un procesator înregistrat potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008. Fermierul care exploatează suprafeţe cu livezi  în cazul în care este și procesator trebuie să facă dovada industrializării producţiei proprii  prin documente contabile interne.

    Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare pentru sprijinul cuplta la producția de fructe este 31 martie a anului următor anului de cerere.

    Pentru PD 19 Sprijin cuplat pentru venit – Fructe (prune, mere, cireşe, vişine, caise și piersice), cuantumul stabilit în campania 2023 a fost de 737,10 euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia