• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme

    Oana Timar -

    Pentru prima dată anul acesta, Administrația Națională de Meteorologie a emis cod roșu. Astfel, specialiștii meteo au emis avertizări cod roșu, cod portocaliu și cod galben de temperaturi mari și disconfort termic deosebit de accentuat în România.

    Vreme tropicală în toată țara în următoarele zile.

    Mesaj 1 – Avertizare meteorologică

    COD GALBEN

    Interval de valabilitate: 21 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

    Valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

    COD PORTOCALIU

    Interval de valabilitate: 21 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat

    Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Crișanei, al Olteniei și al Transilvaniei, precum și în sud-vestul Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

    Mesaj 2 – Avertizare meteorologică

    COD GALBEN

    Interval de valabilitate: 22 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

    Valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragul critic de 80 de unități.

    Local la munte, precum și în regiunile vestice, nordice și în centru, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

    COD PORTOCALIU

    Interval de valabilitate: 22 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

    Valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Local noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

    COD ROȘU

    Interval de valabilitate: 22 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
    Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș

    În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Mesaj 3 – Avertizare meteorologică

    COD GALBEN

    Interval de valabilitate: 23 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

    Valul de căldură se va menține, dar va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) s eva situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

    Local, cu o probabilitate mai mare la munte, precum și în regiunile vestice, nordice, nord-estice și în centru, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

    COD PORTOCALIU

    Interval de valabilitate: 23 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat

    Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Local nopțile vor fi tropicale cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

    COD ROȘU

    Interval de valabilitate: 23 iunie
    Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
    Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București

    În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    La începutul săptămânii viitoare valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la castraveți: semne, combatere Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile

    Ultimele știri

    Fermieri, verificați conturile! APIA a efectuat noi plăți din subvenții Suprafețe calamitate – primele centralizări la nivelul județelor afectate de secetă și de grindină Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Reprezentant ANIF: Traversăm cea mai grea campanie de irigat