• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Danemarca, prima țară care introduce o taxă de poluare pentru fermele de vaci

    Oana Timar -

    Prima țară din Europa care introduce o schemă de „taxă pentru flatulență”. Danemarca a primit sprijin la nivelul întregii industrii și este de așteptat ca noua impozitare să fie adoptată de parlamentul național, urmând să se aplice pentru creșterea vacilor și a porcilor.

    Danemarca va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile și porcii lor începând cu 2030, conform unei noi propuneri radicale a guvernului danez, anunță Euronews.

    Ministrul fiscalității, Jeppe Bruus, a declarat că schema urmărește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale țării din Europa de Nord cu 70% până în 2030. „Vom face un pas mare mai aproape de a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045”, a spus Bruus, adăugând că Danemarca „va fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură”. El speră că alte țări vor urma exemplul.

    Acordul a fost încheiat luni seara între guvernul de centru-dreapta și reprezentanții fermierilor, industriei și sindicatelor.

    Noua taxă de mediu va fi achitată de crescătorii de animale din Danemarca

    Crescătorii de animale danezi vor fi impozitați cu 300 de coroane (40,2 EUR) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în 2030, iar taxa va crește la 750 de coroane (100,5 EUR) până în 2035.

    Cu toate acestea, datorită unei deduceri de impozit pe venit de 60%, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (16 EUR) și va crește la 300 de coroane (40,2 EUR) până în 2035.

    Taxa trebuie aprobată în parlamentul cu 179 de locuri, Folketing, dar se așteaptă să treacă după consensul larg.

    Mișcarea vine după luni de proteste ale fermierilor din toată Europa împotriva măsurilor și reglementărilor de atenuare a schimbărilor climatice despre care, spun ei, îi conduc la faliment.

    Societatea Daneză pentru Conservarea Naturii, cea mai mare organizație de conservare a naturii și de mediu din Danemarca, a descris acordul fiscal drept „un compromis istoric”. „Am reușit să ajungem la un compromis cu privire la o taxă pe CO2, care pune bazele pentru o industrie alimentară restructurată – tot de cealaltă parte a anului 2030”, a spus șefa acesteia, Maria Reumert Gjerding.

    Taxa urmează să fie aprobată de Folketingul, sau parlament, cu 179 de locuri, dar proiectul de lege este de așteptat să treacă.

    Danemarca, o țară cu 1,4 milioane de capete de bovine

    Conform celor mai actualizate date de la Statistic Denmark, în țara scandinavă existau 1,4 milioane de vaci în iunie 2022. O vacă daneză tipică produce aproximativ 6 tone metrice de echivalent CO2 pe an.

    Danemarca, care este un mare exportator de lactate și carne de porc, va impozita și porcii, dar vacile produc emisii mult mai mari.

    Deși dioxidul de carbon primește în mod obișnuit mai multă atenție pentru rolul său în schimbările climatice, metanul captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură pe o scală de timp de 20 de ani, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA.

    Zootehnia reprezintă aproximativ 32% din emisiile de metan cauzate de om, precizează Programul ONU pentru Mediu.

    Noua Zeelandă a adoptat o lege similară Danemarcei în 2022, dar legislația a fost abandonată recent după reacțiile din sectorul agricol, iar guvernul și-a schimbat mâinile în 2023.

    Noua Zeelandă a declarat că va exclude agricultura din schema sa de comercializare a cotelor de emisii în favoarea explorării altor modalități de reducere a metanului.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații