Când vor crește subvențiile APIA. Achim Irimescu: Vom ajunge la 215 euro pe hectar
Roxana Dobre -Subvențiile pe hectar vor crește pentru fermierii români și vor ajunge la 215 euro pe hectar, cu o majorare progresivă de patru euro pe hectar până în 2027. Achim Irimescu, ministru Plenipotențiar Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană (UE) a explicat ce se va întâmpla pe viitor cu convergența externă a subvențiilor pentru producătorii agricoli.
Ministrul Plenipotențiar Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, a explicat astăzi, luni – 1 iulie pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, ce se va întâmpla cu nivelul subvenției pe hectar, în următorii ani. Acesta a spus că prin schemele de bază se va ajunge până în 2027 la o plată de 215 euro pe hectar, în prezent aceasta fiind de 195 euro/ha.
Achim Irimescu: Subvenția pe hectar va ajunge la 215 euro/ha în 2027
Achim Irimescu a oferit în premieră pentru emisiunea Agrostrategia o serie de detalii privind creșterea subvențiilor pe suprafață, un subiect de actualitate care s-a ”trașat” și la cel mai recent Consiliu de miniștri ai Agriculturii AgriFish.
”Aș clarifica puțin ce se înțelege prin convergența externă. Pentru că este, să spunem, formula pentru care România a insistat foarte mult. Convergența externă s-a aplicat practic de două ori, upă prima aplicare România a crescut subvenția de la 170 euro pe hectar la 195,5 și acum suntem la a doua aplicare a convergenței externe, de la 195 euro/ha vom avea teoretic în 2027 o plată de 215 euro/ha, deci o creștere de patru euro pe an, pe hectar”, a spus Achim Irimescu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.
România primește subvenții sub media europeană
Achim Irimescu a mai declarat că țara noastră primește în prezent o subvenție de 195 de euro/ha, mult sub media europeană care se acordă în restul țărilor.
”Media europeană este acum 262 euro pe hectar. România spuneam că este anul acesta practic la 195 euro pe hectar. Cele mai mici subvenții le au țările baltice, la un moment dat erau la 50% din media europeană s-a mai crescut și la ei după aplicarea convergenției externe. Urmează Bulgaria, Polonia și Slovacia inclusiv România”, a mai spus oficialul.