• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Arsuri solare la pomi. Tratamente recomandate pentru protecție

  Violina Gorcinschi -

  Arsurile solare la pomi sunt o mare problemă în această perioadă. Radiațiile solare crescute și pe o perioadă îndelungată pot afecta negativ parcurgerea fenofazelor la pomii fructiferi, influențând atât sănătatea generală a acestora, cât și calitatea și cantitatea producției. Din cauza radiațiilor puternice apar arsurile solare care se manifestă prin decolorări ale țesuturilor, care pot duce la necrozare.

  Expunerea excesivă la radiații, deteriorează clorofila din frunze, reducând procesul de fotosinteză.

  Tratamentul împotriva arsurilor solare la pomii fructiferi implică mai multe măsuri preventive pentru a proteja lăstarii, frunzele și fructele de daunele cauzate de radiațiile solare intense.

  Deși nu există un tratament clasic care să fie folosit exclusiv pentru arsuri solare, se pot utiliza diverse produse și tehnici pentru a reduce impactul radiațiilor solare.

  Iată câteva soluții și recomandări din partea specialiștilor NATUREVO:

  Îmbunătățirea calității apei

  În cele mai multe cazuri, apa de tratat prezintă un conținut ridicat de săruri și cationi, se recomandă utilizarea unor produse specifice (a nu se confunda cu produse pentru corectarea pH-ului), precum EVORIGHT PLUS – adjuvant care îmbunătățește major calitatea apei pentru tratament și eficacitatea acestuia.

  EVORIGHT PLUS realizează corectarea durității și salinității apei prin inactivarea cationilor din soluție, realizează corectarea pH-ului soluției la un nivel optim și, în plus, realizează umectarea suprafeței foliajului pentru o eficacitate maximă a tratamentului.

  EVORIGHT PLUS asigură și o dispersie mai bună a soluției pe suprafețele tratate și implicit o absorbție superioară în plante a substanțelor active sistemice.

  Utilizarea uleiurilor parafinice

  Uleiurile parafinice precum OVIPRON TOP pot fi utilizate pentru a forma un strat protector pe foliajul pomilor, reducând major riscul de arsuri solare. Uleiurile parafinice reflectă o parte din radiația solară, ajutând și la menținerea unei temperaturi mai scăzute pe suprafața pomilor.

  Aplicarea de produse anti-stres pe bază de aminoacizi esențiali și alge marine

  În portofoliul NATUREVO, regăsim produse pe bază de aminoacizi precum KERAFOL, KERAFOL EVO, care ajută plantele să facă față stresului termic, echilibrează consumurile energetice din plantă, îmbunătățesc procesul de fotosinteză, refac țesuturile afectate de arsurile solare, accidente climatice, accidente mecanice.

  Produsele cu extracte de alge, precum ALGIFORTE, Basfoliar® Kelp O SL au valențe multiple asupra metabolismului plantelor și conferă o rezistenta sporită la factorii de stres abiotici, deoarece conțin o varietate de substanțe bioactive, inclusiv hormoni de creștere (cum ar fi auxinele, citochininele etc.).

  Fertilizanți foliari ce conțin potasiu, calciu și microelemente

  Aplicarea fertilizanților foliari pe bază de potasiu precum FINALEVO™ 5.5.45 + microelemente, HIDRO SUPER EVO 10.10.30 + microelemente, ajută la reglarea deschiderii și închiderii stomatelor, astfel încât se menține echilibrul apei în plantă, fiind esențială in condiții de stres termic.

  Produsele pe bază de calciu și microelemente esențiale, precum Basfoliar® CombiStipp SL, TerraPlus® Ca Fluid, Calsia, și REZISTEVO™ ajută la întărirea plantei și prevenirea apariției de arsuri solare.

  Tratamente cu siliciu

  Produsele pe bază de siliciu precum ALGASIL și BINAL creează o barieră protectoare pe frunze și fructe împotriva radiațiilor solare și, totodată, măresc rezistența la atacul agenților fitopatogeni, prin amplificarea mecanismelor proprii de autoapărare. Tratamentul are o perioadă lungă de acțiune, de aceea se utilizează de maximum 3 ori într-un sezon de vegetație.

  OmyaPro Calcium

  Utilizarea carbonatului de calciu sub forma de pulbere umectabilă

  Carbonatul de calciu sub forma de pulbere – OmyaPro® Calcium, este eficient în reflectarea luminii solare și reducerea temperaturii aparatului foliar și a fructelor expuse direct în radiația solară. Aplicarea produsului se efectuează pe tot coronamentul pomilor, astfel încât protecția împotriva radiațiilor solare să fie de lungă durată.

  Pe lângă rezistența plantei la radiațiile solare, calciul aplicat în perioada verii are multiple beneficii precum:

  Prin aplicarea corectă și la timp a calciului foliar în perioada verii, cumulat cu celelalte elemente nutritive, veți asigura o creștere sănătoasă a pomilor fructiferi și veți obține fructe de calitate superioară, cu o durată de păstrare mai lungă și o valoare comercială crescută, precum si diferențierea mugurilor de rod pentru anul următor.

  Combinația tratamentelor menționate ajuta la protejarea pomilor fructiferi împotriva arsurilor solare. Este important să se acorde atenție specificațiilor fiecărui produs și să se urmeze instrucțiunile de aplicare pentru a obține cele mai bune rezultate.

  Totodată, monitorizarea continuă și ajustarea metodelor utilizate în funcție de condițiile climatice și de starea pomilor sunt esențiale pentru o protecție eficientă.

  Ing. Răzvan Rădulescu

  Departamentul tehnic, NATUREVO


  Te-ar mai putea interesa

  Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă