• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gabriela Rizescu, ALCEDO: Agricultura din România funcționează pe credit, inclusiv din partea distribuitorilor de inputuri

    Oana Timar -

    Piața de agribusiness a înregistrat în ultimii ani scăderi. Acestea au avut aceleași cauze ce au făcut ca și veniturile fermierilor să fie mai reduse, a apreciat Gabriela Rizescu, Președinte Alcedo. Invitată în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, aceasta a vorbit despre o normalizare a pieței agricole din țara noastră, dar și de nevoia de reluare a creșterilor pe toate segmentele pentru a se asigura continuarea dezvoltării la nivelul exploatațiilor.

    Potrivit Gabrielei Rizescu, anul agricol curent este unul cu multe provocări, ceea ce a făcut ca situația să nu fie uniformă la nivel național. ”Sunt zone unde lucrurile arată în regulă la ora actuală, dar sunt și zone care suferă destul de mult, cel puțin în sud și în sud-est unde sunt în continuare zone mari care au nevoie de apă. Este un an cu provocări, încă din 2022 am traversat o perioadă de turbulențe, așa cum le spun eu colegilor, turbulențe care s-au văzut atât în prețul inputurilor, în costul banilor, în prețurile produselor agricole”, a explicat Președinta Alcedo.

    Provocarea fermierului și nu numai: să reușești să-ți ții cheltuielile sub control

    O problemă actuală atât a fermierilor, cât și a întregii industrii este reprezentată de prețul produselor agricole. Nu doar că acestea nu oferă nicio predictibilitate, dar sunt la un nivel foarte scăzut în raport cu cheltuielile la hectar.

    ”Cred că la ora actuală intrăm într-o perioadă de normalizare sau îmi doresc să ne dorim cu toții să ajungem într-o perioadă de normalizare, dar încă mai sunt lucruri care trebuie să se așeze. Nu suntem încă în 100% în bucata asta de normalizare, suntem într-o perioadă în care prețurile produselor agricole nu sunt la nivelul de acum doi ani, nici nu ne putem aștepta să fie la nivelul acela. A fost un nivel excepțional, ceea ce avem acum din punct de vedere prețurile agricole, să spunem că sunt într-o zonă de normalitate. Însă iarăși un lucru pe care îl observ, apropo de prețurile produselor agricole, este că reacția prețului la cerere și ofertă nu se întâmplă firesc: adică atunci când prognozele mondiale sunt că nu ai suficient grâu, ajustarea de preț sau creșterile pe preț nu au venit imediat, ele au venit cu o întârziere. (…) Din păcate, noi în România, în continuare, avem un fenomen inflaționist peste ceea ce este în Europa și care, bineînțeles, se simte și în agribusiness. Știm foarte bine că agricultura în România funcționează pe credit, inclusiv din partea distribuitorilor de inputuri, de firmele de leasing. E clar că un cost al banilor mai mare are un impact în total cheltuieli la nivel de fermă. Ce este însă din ce în ce mai provocator este să reușești să-ți ții cheltuielile sub control, ținând cont că trebuie să faci corelația între ce cheltui și ce venituri obții”, a explicat Gabriela Rizescu, Președinte ALCEDO.

    La nivel de sector de agribusiness, și companiile partenere ale fermierilor au suferit scăderi importante, de cel puțin 10-20%, apreciază Rizescu. Aceasta a arătat că o serie de factori externi de agricultura românească reprezintă piedici importante în reechilibrarea sectorului.

    ”Economic acest Green Deal are un impact atât la nivelul fermierilor, cât și la nivelul companiilor din piața de inputuri și nu numai, asupra pieței agricole în general. De ce? Pentru că, ia gândiți-vă, până în 2023, fermierul și-a făcut planul, că 100% din suprafața fermei o lucrează, iar din 2023, din 1 ianuarie, adică din mijlocul sezonului agricol, lucrurile s-au schimbat. E dacă noi aveam informația, dacă eram acolo în mijlocul evenimentelor înainte de 2023 și știam la ce să ne așteptăm, poate lucrurile nu stăteau așa, nu ne apucam să cumpărăm pluguri în 2022, că au fost bani în direcția asta. Deci piața de agribusiness este și ea afectată de tot ce înseamnă Green Deal și trebuie să adapteze și ea”, a punctat Rizescu, salutând că, în prezent, organizațiile din sectorul agricol sunt implicate în dialogul de elaborare a viitoarelor politici agricole comune.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitată: Gabriela Rizescu – Președinte ALCEDO (08.07.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!