• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum obții fructe perfecte după modelul olandez: Sistem cu 3.333 de pomi la hectar, rărirea florilor, soiuri comerciale și fertirigare

  Gabriela Gimbășanu -

  Ceea ce credem noi că ar trebui să însemne livada sau cum modul în care noi știm că arată o exploatație pomicolă nu mai este de actualitate în marile plantații din UE, locul de unde ajung în România peste 60% din fructele de pe piața națională.

  În timp ce 7 din 10 livezi de la noi sunt încă în sistem extensiv – vezi livada bunicii, în Vest, s-a investit în inovații menite să maximizeze recolta, iar producția de fructe a devenit una standardizată în raport cu cererile pieței atât ca gust, cât mai ales ca aspect și formă. Un exemplu îl reprezintă Olanda, țară care își consolidează statutul de exportator de fructe printr-un sistem superintensiv de cultivare și exploatare a pomilor fructiferi, un model despre care nu spunem că ar fi mai bun sau mai frumos dar, care, cu siguranță, le garantează producătorilor străini producții mari, care se vând ușor în piețele și hipermarketurile din toată lumea, inclusiv din România.

  Sunt voci care spun că olandezii dau tonul în agricultura europeană, că au găsit cheia succesului pentru a putea intra în magazinele și piețele din întreaga lume, invadând Europa cu fructele produse de ei.

  livada superintensiva de mar in OlandaDespre conceptul producției moderne a fructelor în Olanda a vorbit, recent, în România, dr. Frank Maas de la Bioforsk – Institutul de Cercetare Agricolă și Mediu din Norvegia, care a dezvăluit că horticultorii din Tările de Jos folosesc o tehnică specială pentru a obține fructe sănătoase, aspectoase și având diametrul uniform cerut de retaileri. Acest model poate fi replicat cu ușurință și în România, crede specialistul, apreciind însă că singurul impediment îl reprezintă costurile mai ridicate pentru înființarea și întreținerea unei astfel de exploatații pomicole.

  flori de mar100 de fructe pe pom prin rărirea florilor

  Cel mai important lucru pe care pomicultorii olandezi îl au în vedere este obținerea fructelor frumoase, fără defecte și cu dimensiune standard, iar pentru a atinge acest țel, secretul stă în rărirea în primă fază a florilor. “Selecția florilor, care mai târziu se vor transforma în fructe, este un proces extrem de important, care implică în prealabil o informare adecvată. Pentru a avea fructe uniforme trebuie rărite florile astfel încât pe pom să îți rămână 100 de mere. Este mai bine să ai mai puține fructe și de o calitate deosebită, decât să ai să zicem 250 de fructe pe pom micuțe pe care nu vei reuși să le vinzi”, a declarat dr. Frank Maas în cadrul Conferinței Tematice “Pomicultura din perspectiva PNDR 2014-2020”.

  rarirea florilor in livada

  Trifosfat de amoniu și Benzyladenia 6

  Procesul de rărire a florilor nu este însă unul așa de simplu cum s-ar putea crede. “Procesul de rărire a florilor se face doar mecanizat și prin aplicarea unor produse chimice. Există echipamente special construite care fac această lucrare. Pentru suprafețe mici, se poate folosi lucra și manual, dar este un proces extrem de anevoios. Strategia actuală a răririi fructelor în Olanda implică folosirea unor substanțe chimice ca triosulfatul de amoniu care se aplică în timpul înfloririi, pentru a preveni germinarea și fertilizarea. Se aplică în doze o cantitate de 12 la 15 kilograme de substanță activă la hectar”, a precizat specialistul de la Bioforsk despre strategia de rărire a florilor aplicată de pomicultorii din Olanda.

  Un alt produs chimic utilizat de olandezi este Benzyladenina 6. “Acest produs se aplică atunci când, după ce au început să se formeze fructicele, observi că densitatea de fructe pe pom este destul de ridicată. Benzyladenina 6 se administrează atunci când fructele au un diametru de 10-12 mm. Este o substanță care se găsește în formă lichidă și se aplică în doză de 5,2-7,9 litri/ha”, deszvăluie Maas alt secret al producției de fructe olandeze. Specialistul spune că pe piață a intrat recent și o soluție promițătoare, care se numește Brevis. ”Este un inhibator de fotosinteză care a fost dezvoltat și înregistrat de ADAMA. Extrem de important este ca atunci când se aplică aceste substanțe, vremea să îndeplinească toate condițiile de umiditatea și temperatură, pentru a nu afecta viitoarele fructe”, a avertizat profesorul de la Institutul Bioforsk.

  cum arata o livada in Occident3.333 de pomi la hectar

  În Olanda o plantație pomicolă modernă diferă foarte mult de felul în care arată la noi o livadă modernă. “La noi plantațiile superintensive diferă foarte mult de o plantație pomicolă în România. O diferență majoră am remarcat în densitatea de plantare care, în Olanda, este de 3.0 x 1.0m. Prin acest sistem, la un hectar intră 3.333 de pomi fructiferi, față de 1.500 pomi la hectar cât se plantează în România”, a declarat Frank Maas. El a dezvăluit și că în Olanda, la măr se folosește portaltoiul M9. ”Principalele soiuri care se cultivă în Olanda sunt: Elstar, Kanzi, Junami. Toate lucrările din livezile noastre sunt mecanizate. Avem sisteme de irigații foarte bine puse la punct. Pentru a completa fertilizarea clasică folosim și fertirigarea, utilizându-ne de sistemul de irigare din dotare”, a povestit Maas despre felul în care arată o plantație pomicolă modernă.

  Olanda trece la cultura de pereOlanda renunță la măr pentru păr

  În ultima perioadă de timp, proprietarii olandezi de livezi au început din ce în ce mai mult să renunțe la cultivarea mărului axându-se mai mult pe păr. “Se găsește preponderent soiul de păr Conference, care ocupă peste 75% din producția de pere din Olanda. Producția medie obținută este de 65 tone/hectar. La noi se manifestă din ce în ce mai mult procesul de întinerire a livezilor. Astfel că olandezii mizează din ce în ce mai mult pe tehnologie și pe soiuri noi și pitice, care reduc cantitatea de muncă depusă, atât la aplicarea tratamentelor cât și la tăieri și recoltare. Poate cea mai mare problemă cu care se confruntă Olanda în acest moment este lipsa forței de muncă calificată”, a declarat în cadrul conferinței specialistul de la Bioforsk.

  Sfaturi pentru o livadă reușită

  Dacă te hotărăști să îți înființezi o livadă trebuie să iei în considerare câteva aspecte. Cel mai important lucru este ca la început, înainte de plantare, să faci o analiză a solului și, dacă ai posibilitatea, să studiezi condițiile climatice și regimul precipitațiilor din ultimii 20 de ani. Toate datele oferite de vreme și analizele de sol te pot ajuta să îți alegi soiul și specia care se pretează cel mai bine.

  Plantarea este foarte importantă, trebuie să te asiguri că ochiul portaltoiului este situat la 15 cm deasupra solului. Plantarea se poate face manual dacă suprafața este mică, dar dacă vorbim de suprafețe însemnate, ai nevoie de un echipament special de plantare pentru a obține o uniformitate a rândurilor.

  Trebuie să asiguri livezii unu sistem de irigare care să răspundă nevoilor pomilor. De asemenea, se poate lua în calcul și instalarea unor injectoare pe sistemul de irigare care să permită fertirigarea.   


  Te-ar mai putea interesa

  Îngrijirea pomilor fructiferi primăvara. 8+1 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență Tăieri la cais în funcție de vârsta pomilor și de soi Tăieri la gutui. Reguli de bază pentru tăierile de rodire și de formare la gutui

  Ultimele știri

  Fermierii continuă meciurile de la Campionatul Național de Fotbal Fertillia Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul!