• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți Tomata 2024 – prima tranșă. MADR a alimentat conturile, sumele ajung de miercuri la fermieri

    Roxana Dobre -

    Prima tranșă din ajutorul de stat aferent programului Tomata din acest an a ajuns în conturile Direcțiilor Agricole Județene. Sumele în cuantum de 1.500 de euro per beneficiar vor fi virate producătorilor agricoli în cursul zilei de mâine, miercuri, 17 iulie.

    Peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata beneficiarilor programului de tomate în spații protejate, potrivit unui anunț oficial făcut de către Ministerul Agriculturii. Instituția condusă de ministrul Florin Barbu a alimentat astăzi, marți – 16 iulie, conturile Direcțiilor Agricole Județene cu fondurile necesare pentru plata beneficiarilor sprijinului aferent ciclului I de producție la tomate. Fiecare beneficiar eligibil va încasa de mâine, miercuri – 17 iulie, 1.500 de euro.

    ”Astfel, de mâine, 17 iulie 2024, suma de 181.095.247,20 lei va ajunge în conturile a 24.472 beneficiari din toate județele țării. În topul județelor cu cei mai mulți beneficiari se află județul Olt cu 7.923 cultivatori, urmat de județul Galați cu 6.651 producători și de județul Dolj, cu 2.071 agricultori”, se arată în comunicarea MADR.

    Sprijinul se acordă în cadrul schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spatii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Spre deosebire de anii trecuți, ajutorul total de 3.000 de euro pe fermă este împărțit în două: o primă tranșă pentru înființarea culturii și o a doua pentru valorificarea unei producții minime de 3 kg/mp pentru o suprafață de minim 1.000 de metri pătrați de spațiu protejat cultivat cu roșii (seră sau solar).

    MADR reamintește că a făcut toate demersurile pentru asigurarea integrală a necesarului de fonduri aferente plății sprijinului acordat pentru ciclul I de producție la tomate, anul acesta fiind înregistrați cei mai mulți beneficiari, de când a demarat programul în anul 2017. Astfel, pe în ședința de Guvern din 11 iulie a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023. Prin document, s-a aprobat suplimentarea limitelor de credite de angajament și bugetare pentru luna iulie cu suma de 182.000.000 lei, pentru asigurarea integrală a necesarului de fonduri aferente plății sprijinului acordat pentru ciclul I de producție la tomate.

    Tomata 2024 –  a doua tranșă, la plată în septembrie

    Anunțul privind începerea plăților pentru legumicultori a fost făcut și de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook. Acesta a informat că fermierii vor primi cealaltă tranșă de 1.500 de euro, în luna septembrie, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafaţa de 1.000 mp. Documentele privind obţinerea şi valorificarea producţiei de tomate reprezintă copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare şi trebuie depuse de către beneficiari până cel târziu la data de 2 septembrie 2024 inclusiv.

    ”În piețe, în supermarket-uri sau în magazinele de cartier, din toată țara se găsesc roșii românești. Anul acesta, avem 24.472 de fermieri înscriși în Program, cei mai mulți fiind din județele Olt (7.923), Galați (6.651) și Dolj (2.017). Cu toții vor primi în conturi în zilele următoare prima tranșă de 1.500 euro. În total, am virat 180 de milioane de euro către Direcțiile Agricole Județene pentru a alimenta conturile fermierilor. Și pentru că ne dorim să avem roșii românești pe tot parcursul anului, fermierii vor primi cealaltă tranșă de 1.500 de euro, în septembrie. Succesul acestui program este meritul legumicultorilor noștri, acești români gospodari care au tot sprijinul și respectul nostru. Vom continua să lucrăm pentru a îmbunătăți acest program, care alături de alte măsuri susțin producția românească”, a transmis ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!