• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA a făcut anunțul: De astăzi, crescătorii de animale pot lua în avans din subvențiile pe acest an

    Roxana Dobre -

    Plăți în avans din subvențiile APIA pe acest an, direct de la bănci, și pentru crescătorii de animale. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că fermierii din sectorul zootehnic pot solicita adeverințe-punte dacă doresc să acceseze credite bancare, în baza subvenției.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat astăzi, miercuri – 24 iulie, printr-un comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic. Adeverințele sunt eliberate la cererea beneficiarilor care au depus cereri de plată, în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

    Citiți și: Anunț de ultimă oră de la APIA pentru crescătorii de animale

    Adeverințe pentru subvenții în avans, acordate crescătorilor de animale

    Schemele pentru care se eliberează adeverințe APIA – zootehnie

    Conform APIA, fermierii pot solicita adeverințele-punte pentru mai multe scheme pentru care au solicitat subvenții în campania 2024 astfel:

    – PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
    – PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
    – PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
    – PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

    Agenția mai precizează că convențiile încheiate cu băncile se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA. Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2024, a Cererii de plată pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus, conform procedurilor aprobate și transmise spre aplicare Centrelor Județene ale APIA.

    Citiți și: Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans

    Ce sume pot încasa fermierii ca avans din subvențiile APIA

    APIA mai notează că valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar minim planificat conform Planului Național Strategic PS 2023-2027, pentru anul de cerere 2024, cu numărul de animale confirmate prin adeverință pentru fiecare intervenție în sectorul zootehnic, gestionat de APIA și menționate în convenție.

    Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

    ”Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%”, se ma arată în comunicat.

    APIA compltează că în ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, agenția atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

    Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

    Ultimele știri

    Casa Verde Fotovoltaice 2024 – sesiune nouă. Când se depun dosarele pentru cei 30.000 lei/locuință APIA a făcut anunțul: De astăzi, crescătorii de animale pot lua în avans din subvențiile pe acest an Crescătorii de animale, chemați urgent la APIA. 31 iulie – termen limită