• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șefa ANM: Acest an agricol – unul dintre cei mai secetoşi din istorie!

    Oana Timar -

    Meteorologii nu sunt deloc optimiști cu privire la evoluția vremii din punct de vedere pluviometric. Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a înaintat ipoteza ca anul agricol curent să fie unul dintre cei mai secetoși din istoria măsurătorilor ANM.

    Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie, în special pentru culturile prăşitoare, în prezent înregistrându-se secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

    ”Avem secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, dar cele mai afectate zone în care deficitul de apă este unul extrem sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi estul Moldovei, vestul Banatului şi al Crişanei. Culturile cele mai afectate sunt porumbul şi floarea-soarelui. Putem spune că din cele aproape 11 luni, de la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent şi până când se termină la 31 august 2024, şapte luni cantităţile de precipitaţii au fost deficitare şi trei luni la rând, din mai, iunie şi iulie, vorbim în medie de cantităţi sub normele lunare. Deci, va fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli, în special pentru culturile prăşitoare”, a precizat Elena Mateescu pentru sursa citată.

    Citiți și: Primul județ unde se suspendă tragerile cu rachete antigrindină, la cererea fermierilor

    Culturile agricole, afectate de arșiță

    Elena Mateescu a menţionat că specialiştii ANM publică frecvent prognoze agrometeorologice, dar analizează şi intensitatea stresului termic caracterizat pentru agricultură, iar pragul de arşită este de 32 de grade Celsius. ”În condiţiile în care am valori peste acest prag, atunci plantele sunt afectate de stresul termic”, a adăugat şefa ANM.

    Potrivit prognozei agrometeorologice emise de ANM pentru perioada 27 iulie – 2 august, conţinutul de umiditate din sol, în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Maramureş, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, a Crişanei şi a Banatului, izolat centrul şi sudul Transilvaniei. Pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local vestul, nordul, nord-vestul şi centrul Moldovei, sudul Crişanei, izolat nord-estul Banatului, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

    Citiți și: INS: Valoarea producţiei agricole – aproape de 110 miliarde de lei, în 2023

    În aceste condiţii, procesele de creştere, coacere şi maturare, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole se vor desfăşura în continuare cu dificultate, îndeosebi în sudul, sud estul şi estul ţării.

    ”Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu menţinerea deficitelor de umiditate în sol, la culturile de porumb şi floarea-soarelui în regim neirigat se va înregistra fenomenul de îngălbenire şi/sau uscare prematură a aparatului foliar, precum şi subdimensionarea elementelor de rod (boabe şiştave, seminţe seci, stiuleţi şi capitule incomplet formate, etc.)”, arată prognoza ANM.


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an Cadastru 2024: Noi scutiri de tarife pentru proprietarii de terenuri România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial

    Ultimele știri

    Preț record în Bavaria pentru un vițel din rasa Simmental Șefa ANM: Acest an agricol – unul dintre cei mai secetoşi din istorie! Ce i s-a întâmplat unei băimărence când a mers să cumpere varză de la un producător din piață