• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cărți funciare eliberate gratuit. Terenurile agricole de la APIA, în programul național

    Violina Gorcinschi -

    Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în 262 de unități administrativ-teritoriale (UAT), cu o suprafață de peste 5,8 milioane de hectare. Cărțile funciare au fost eliberate gratuit pentru cetățeni, finanțarea fiind asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetele primăriilor. În alte 2.124 de UAT-uri și sectoare cadastrale sunt în derulare lucrări de cadastru.

    „Până la data de 1 august 2024, ANCPI, instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a eliberat, gratuit pentru cetățeni, prin programele derulate, peste 7,3 milioane de noi cărți funciare. Astfel, suprafața totală a imobilelor înregistrate este de 5.847.676 de hectare, iar cea pe care se desfășoară lucrări este de 7.020.351 de hectare”, au transmis reprezentanții ANCPI într-un comunicat emis astăzi, marți – 6 august.

    7,8 milioane ha de terenuri agricole, înregistrate în sistem (foto: vasluiazi.ro)

    82% din terenurile agricole care primesc subvenții, cu cadastrul făcut

    Dintre cele 262 de UAT-uri și 27.344 de sectoare cadastrale finalizate, opt UAT- uri și 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 52.200 de hectare au beneficiat de cofinanțare din veniturile proprii ale ANCPI. Alte 137 comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. Totodată, 511, dintre cele 548 de UAT-uri în care se derulează lucrări de înregistrare sistematică la nivelul întregii localități, beneficiază de finanțare din fonduri europene.

    Citește și: Cadastru 2024: Noi scutiri de tarife pentru proprietarii de terenuri

    Dintre cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,80 milioane de hectare (82%).

    „ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 hectare, din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Bugetul alocat a fost de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 – fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat. Proiectul a fost finanțat în cadrul Axei prioritare 11 din Programul Operațional Regional până la 31 decembrie 2023 și a fost etapizat, astfel încât, în perioada 2024-2027, ANCPI beneficiază de fonduri europene prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF)”, au comunicat cei de la ANCPI.

    Citește și: Terenuri la APIA cu cadastrul făcut! Anunțul ANCPI pentru fermieri!

    Mai multe informații referitoare la stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică sunt disponibile pe pagina web a ANCPI.


    Te-ar mai putea interesa

    Obligatoriu pentru subvențiile APIA – ITP la utilajele agricole de stropit. ANF face verificări în ferme Fermierii din Prahova: Ploi ”ca în povești” după oprirea rachetelor antigrindină Dimitrie Muscă așteaptă o producție de 12 t/ha la porumb, fără irigații: ”Apa din Mureș e dusă în Ungaria”

    Ultimele știri

    Oportunitate pentru fermierii români! Egiptul face licitație pentru patru milioane tone de grâu MADR: Nu există niciun risc de pierdere a banilor europeni alocați agriculturii și dezvoltării rurale Anunț APIA despre plata avansului din subvențiile pe acest an. Cuantum prima tranșă din bani