Ministrul Finantelor, audiat de Comisia de Agricultură pentru a fi convins să aplice reducerea TVA la carne și produse din carne
agrointeligenta.ro -Deputații din Comisia de Agricultură au decis ieri audierea miniștrilor Agriculturii și de Finanțe pentru a putea găsi o soluție legată de reducerea TVA la carne și produse din carne începând cu 1 ianuarie 2016. Audierea va avea loc marți, 3 martie 2015.
În cursul zilei de ieri a avut loc o audiere extinsă a reprezentanților organizațiilor patronale și profesionale din industria cărnii iar aceștia le-au spus parlamentarilor că dacă în următoarele luni nu se va lua o decizie politică, agreeată de toate partidele, privind reducerea TVA, sectorul va intra în colaps financiar.
Frauda cu TVA, sport național
”Industria cărnii ar trebui să plătească la bugetul statului 350 de milioane de euro. Din această sumă, doar 60 de milioane de euro sunt încasați în realitate. Dacă vom reduce TVA la 9% pentru carne și preparate din carne, încasările se vor dubla imediat. De asemenea, vom avea o creștere a consumului și o relansare a producției. Trebuie să ajungem la un nivel de TVA pe care să îl poată plăti fiecare firmă. Dacă nu, în câteva luni, se va alege praful, nu vom mai avea nici industrie alimetară, nici agricultură. Astăzi, în România, se mai fură doar TVA. Tentația e mare la 24%”, a spus Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.
Fără politicianisme
Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, a propus ca până la adoptarea unei decizii privind reducerea TVA, să se aplice de urgență taxarea inversă pe tot lanțul industriei de carne, de la furaje și până la magazin. Vicepreședintele Comisiei, Liviu Harbuz, a precizat, de asemenea, că este nevoie de renunțarea la abordări politicianiste când este vorba de sectoare strategice pentru România, așa cum sunt agricultura și industria alimentară. Toți deputații din Comisia de Agricultură s-au declarat în favoarea reducerii TVA la carne și produse din carne până la nivelul de 9%.