• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scenariu de groază cu pierderi uriașe în zootehnie: 720 de milioane de euro!

    Violina Gorcinschi -

    Pagube de 720 milioane de euro în zootehnie. Într-un punct de vedere adresat, recent, prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și  Caprine, MOLDOOVIS, dr. ing. Ionică Nechifor a informat despre potențialele pierderi majore pe care sectorul le-ar suferi de pe urma apariției pestei micilor rumegătoare (PRM). Conform analizei, este vorba despre 720 milioane de euro, în contextul blocării exporturilor de animale vii. Se solicită luarea unor măsuri de protecție împotriva bolii, dar și de dezvoltare a zootehniei.

    Pesta rumegătoarelor mici a apărut, prima dată, în Coasta de Fildeş, însă aceasta evoluează în majoritatea țărilor din Africa (din nordul Africii până în Tanzania) şi în cele mai multe țări din Orientul Mijlociu, Turcia. Pesta rumegătoarelor mici este, de asemenea, larg răspândită în centrul, sudul, sud estul Asiei. În 2016, boala a apărut în Georgia (3 focare), iar, în 2018, în Bulgaria (7 focare).

    Sunt cunoscute 4 genogrupe virale PRM

    Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate in perioada de incubație sau bolnave).

    Citește și: ANSVSA: Numărul de focare de pesta micilor rumegătoare a ajuns la 56. Patru județe afectate

    În stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate. Tusea și strănutul formează aerosoli virulenți în aer ce ajung la animale, în special cele întreținute în contact strâns. Nu există transmitere pe verticală a PRM prin placentă.

    Perioada de incubaţie este cuprinsă între 4-6 zile, dar poate varia între 3 și 10 zile.

    Ionică Nechifor, MOLDOOVIS: Pierderi uriașe pentru sectorul ovinelor și caprinelor

    Pesta oilor în România: Pagube de 720 milioane de euro în sectorul de ovine și caprine

    În România nu a existat această boală. De aceea, se suspectează intrarea în țară, pe două direcții:

    „Cum este posibil ca primele focare de gripă aviară, pestă porcină africană și pestă micilor rumegătoare să fie confirmate mai întâi în județele Tulcea și Timiș? Țara noastră este într-o continuă competiție cu statele puternice (Spania, Australia, Noua Zeelandă), în aceste condiții , nu este exclusă neglijența instituțiilor abilitate și pătrunderea cu intenție a bolii, tocmai pentru a opri dezvoltarea sectorului ovin și caprin din România, singurul din zootehnia românească, rămas cu potențial”, a declarat Ionică Nechifor în adresa către Guvern.

    Citește și: China a interzis importurile de ovine și de caprine din România

    Prin această neatenție și lipsa unor măsuri de protecție, România riscă să piardă, prin blocarea exporturilor de animale vii:

    Total: 720 mil euro, reprezintă blocajul sectorului

    Pesta oilor: Măsuri necesare pentru a preveni prăbușirea sectorului

    Crescătorii de ovine sunt de părere că România trebuie să treacă urgent la măsuri de protejare a zootehniei , după cum urmează:

    – eradicarea PRM , în regim de urgență;
    – menținerea exportului în tările din Orientul Mijlociu, din zonele libere de focar;
    – menținerea exportului de carne refrigerată și congelată intracomunitar (Comisia Europeană a blocat comerțul cu carne de oaie, intracomunitar), întrucât există comunități arabe care sunt interesate de carnea de oaie. Acesta ar trebui să continue, cu sprijinul europarlamentarilor;
    – ministerul Agriculturii ar trebui să întreprindă măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de focarul PRM, dar și pentru cei care, din motive indirecte, sunt afectați la prețul/kg (prețul a coborât de la 21 lei/kg viu, la 17-18 lei/kg viu).

    De asemenea, sunt necesare investiții în zootehnia din România:

    – Centre de îngrășare/finisare animale: prin această măsură, pot fi controlate atât sanitar-veterinar, dar se asigură și îmbunătățirea calității;
    – Centre de testare reproducători: tot ce intră în țară trebuie verificat/testat . În acest punct, fermierii nu își mai permit ca animale purtătoare de boli să intre în țară și să ducă la pierderi economice;
    – Ferme de reproducție/producție: sunt esențiale în menținerea, selecția și ameliorarea raselor autohtone. Există un potențial extraordinar în îmbunătățirea raselor românești, adaptate la clima și mediul în care s-au format.

    „Aceste măsuri trebuiau să existe în PNS 2022-2027 , dar ele nu au fost considerate o prioritate pentru parlamentarii din România. Agricultura-Zootehnia, nu este un obiect pe care să-l mutăm de pe un mal pe altul sau să încui ușile unei clădiri, să o mai deschizi atunci când plouă sau în momente favorabile! Suntem dependenți de hrană și apă, trebuie să punem agricultura ca PRIORITATE JUDEȚEANĂ, REGIONALĂ, NAȚIONALĂ !!! Lipsa unei viziuni pe termen lung în AGRO-ZOOTEHNIA din România, atrage de la an la an, vulnerabilitatea ramurii și degradarea acesteia”, a conchis președintele MOLDOOVIS.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele ninsori. Meteorologii au anunțat când vom avea prima zăpadă Alertă meteo în 21 de județe. Fenomenele anunțate de meteorologi Casa Verde Fotovoltaice se lansează în august. Schimbare majoră pentru sprijinul de 30.000 lei/locuință

    Ultimele știri

    Rapița se scumpește din cauza recoltelor slabe. Prețul pe tonă Oier terorizat de un medic veterinar: ”Mi-a spus că-mi omoară oile, deși nu le-a făcut nici o analiză” AFIR – cereri pentru sprijinul nerambursabil de 70% în sectorul vegetal și zootehnie