• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ștefan Pădure, ARC: ”Se impune reducerea TVA și pentru carne, și pentru produsele din carne. Nu poți aplica 9% la carcasă și 24% la porcul în viu”

  Gabriela Gimbășanu -

  Vestea că proiectul noului Cod Fiscal prevede o cotă redusă de TVA de 9% pentru carne și pește a fost primită cu entuziasm moderat la sediul Asociației Române a Cărnii. Atât producătorii, cât și procesatorii speră ca textul actului normativ propus să fie clarificat în sensul care tăierea TVA-ului să se aplice atât pentru carnea în carcasă, cât și pentru produsele din carne.

  ”Propunerea înaintată de Ministerul Finanţelor este un pas înainte pentru sectorul cărnii. Ne bucurăm că am reuşit într-un final să ne facem auziţi şi că am găsit întelegere din partea autorităților statului. Suntem mulţumiţi de faptul că au fost ascultate şi cererile noastre. În schimb, cred că trebuie urmat exemplul de reducere a TVA exact aşa cum s-a aplicat pentru pâine. Adică nu a fost aplicat un TVA de 9% la făină, ci TVA a fost redus pe toată filiera de produs: şi la făină, şi la produsele de panificaţie şi specialităţi. Acelaşi lucru trebuie aplicat şi la carne şi la preparatele din carne. În caz contrar, evaziuane din sectorul de carne se va muta doar către zona de procesare a cărnii. Vom întâlni pe piaţă situaţia aberantă în care un kilogram de salam se va vinde la preţul unui kilogram de pulpă de porc”, a declarat pentru Agrointeligența Ștefan Pădure, directorul executiv al ARC.

  Citiți și: Victorie pentru sectorul cărnii și cel de legume-fructe: Proiectul noului Cod fiscal prevede TVA de 9% la aceste produse agroalimentare – UPDATE

  Reprezentatul din industria cărnii spune că asociația pe care o conduce susține în continuare tăierea de TVA pe filiera produsului. ”Noi asta am propus. Cred că pur şi simplu a fost vorba de o scăpare, sau poate prin carne leguitorul s-a referit şi la porcul în viu şi la preparatele din carne. Proiectul se află în acest moment pe site-ul Ministerului Finanţelor în dezbatere publică, unde se va veni cu completarea sau cu lămuririle referitoare la formularea utilizată de autorităţi”, a precizat Pădure.

  El explică faptul că ”ar fi extrem de ciudat să aplici un TVA redus doar la carcasă”. ”Ne-am găsi în situaţia în care pentru porcul în viu să se aplice un TVA de 24%, în timp ce pentru carcasă se va aplice 9%”, precizează Ștefan Pădure. Exact din acest motiv, reprezentantul ARC arată că trebuie urmat exact modelul de succes de la reducerea TVA pentru sectorul de panificație și morărit.

  ”Degeaba mai iei nişte măsuri dacă lucrurile nu se întâmplă în timp util”

  Ștefan Pădure spune că ARC a cerut un TVA de 5%, dar că varianta de 9% reprezintă un pas înainte, cu condiţia să se aplice pe toată filiera de produs. Și ar mai fi o problemă. ”Eu cred că termenul stabilit pentru 1 ianuarie anul viitor este destul de departe de atins de procesatorii români, care sunt supuşi unor presiunii imense. Cred că degeaba mai iei nişte măsuri dacă lucrurile nu se întâmplă în timp util, cât beneficiarul încă mai trăieşte. Dacă eşti bolnav de cancer, aşa cum este sectorul nostru, degeaba îi mai dai medicamente după ce a murit. Procesatorii se află într-o situaţie dificilă. Nu trebuie să te cramponezi de faptul că, aşa cum a spus premierul şi ministrul finanţelor că reducerea TVA va fi marcată de o scădere a încasărilor bugetare, pentru că dacă această măsură nu se aplică în timp util, statul nu va mai avea de unde să încaseze bani”, a avertizat Pădure.

  Citiți și: Aurel Tănase – OIPA Legume-Fructe, despre proiectul de Cod Fiscal: „Aplicarea unei cote reduse pe întreaga filieră va aduce beneficii de ambele părţi”

  Directorul Asociației Române a Cărnii s-a arătat convins încă de ieri că, deși nu se specifică încă foarte clar, reducerea TVA se va aplica atât la carne, cât și la produsele din carne. ”Dacă reducerea TVA nu va fi aplicată pe toată filiera de produs, nu se va rezolva nimic. Repet: evaziunea va fi mutată dintr-o parte în alta. Eu consider că a fost o simplă scăpare sau timpul a fost prea scurt ca să se specifice că este vorba de carne şi produse din carne, pentru că, să ne amintim, că în perioada în care se vehicula o scăderea a TVA la pâine, se vorbea doar despre pâine, nu de toată filiera. Vreau să cred că este vorba doar de o scăpare, nu de rea intenţie. Cred că au folosit termenul de ”carne” generic, pentru a include tot sectorul”, a încheiat Pădure.

  În această seară, invitat într-o emisiune la Antena 3, ministrul Darius Vâlcov a făcut precizările mult așteptate de toți cei din industria cărnii: cota redusă de TVA de 9% se va aplica atât pentru carnea în carcasă, cât și pentru produsele din carne.
  Te-ar mai putea interesa

  Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”