• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Monocultura, permisă pe terenurile care primesc subvenții APIA. Schimbări GAEC 7 și GAEC 8

    Angelica Lefter -

    Fermierii vor putea aplica diversificarea culturilor fără a fi obligați la respectarea practicii privind rotația culturilor pentru respectarea GAEC 7.  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a făcut publică o informare privind aplicarea GAEC 7 și GAEC 8 din Planului Strategic 2023-2027.

    Începând cu anul 2025 fermierii vor putea respecta standardele privind bunele condiții agricole și de mediu, schemele pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, conform Regulamentelor aprobate încă din luna mai a acestui an.

    GAEC 7: Diversificarea culturilor în loc de rotație anuală

    Conform informării MADR, pentru respectarea GAEC 7 fermierii pot aplica diversificarea culturilor fără a fi obligați la respectarea practicii privind rotația culturilor.

    ”În luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a Regulamentelor (UE) 2021/2115 și (UE) 2021/2116 în ceea ce privește standardele privind bunele condiții agricole și de mediu, schemele pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, modificările planurilor strategice PAC, revizuirea planurilor strategice PAC și derogările de la controale și sancțiuni, care, printre altele, aduce modificări la modul în care standardele GAEC 7 și GAEC 8 vor putea fi respectate de către fermieri începând cu anul 2025.

    GAEC 7: Rotația culturilor pe teren arabil, cu excepția culturilor cultivate sub apă, a fost flexibilizat prin aplicarea ca și alternativă la rotația culturilor pe terenul arabil cel puțin o dată pe an la nivel de parcelă agricolă prin aplicarea practicii de diversificare a culturilor pe terenul arabil.

    Astfel, pentru respectarea GAEC 7 fermierii pot aplica diversificarea culturilor fără a fi obligați la respectarea practicii privind rotația culturilor.

    Rezumatul practicii in situ pentru rotația culturilor

    a) o perioadă de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligația ca între două culturi principale să înființeze o cultură secundară diferită ca specie față de cultura principală;
    b1) o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafețele pe care cultura principală s-a recoltat toamna târziu (după data de 1 noiembrie) sau
    b2) o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, iar înființarea culturii secundare nu mai este posibilă întrucât nu există condiții optime de răsărire și dezvoltare a plantelor;

    Rezumatul practicii in situ pentru diversificarea culturilor

    Fermierii pot respecta standardul GAEC 7 inclusiv prin diversificarea culturilor pe terenul arabil, după cum urmează:

    a) în cazul în care suprafața terenului arabil al unei ferme este cuprinsă între 10 și 30 ha, diversificarea culturilor constă în cultivarea terenului arabil din fermă cu cel puțin două culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderentă nu trebuie să acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil respectiv;

    b) în cazul în care suprafața terenului arabil al unei ferme este mai mare de 30 ha, diversificarea culturilor constă în cultivarea terenului arabil din fermă cu cel puțin trei culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderentă nu trebuie să acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil, iar principalele două culturi nu trebuie să acopere împreună, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 95 % din terenul arabil respectiv.

    Obligația unui procent minim de teren pârloagă, eliminată din GAEC 8

    GAEC 8 a fost flexibilizat prin eliminarea obligației privind alocarea unui procent de 4% din terenul arabil la nivel de fermă dedicat zonelor sau elementelor neproductive (inclusiv pârloagă) fiind modificat și având următoarele cerințe:

    1. Se menţin elementele de peisaj, incluzând rigole, garduri vii individuale şi grupuri de rânduri de arbori, terase, movile, existente pe terenul agricol.
    2. Este interzisă tăierea gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice (15 martie-31 august).
    3. Se iau măsuri pentru evitarea instalării şi extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.

    MADR precizează că pentru implementarea aspectelor menționate anterior aduse prin Regulamentul (UE) 2024/1468 este necesară modificarea Planului Strategic 2023-2027, făcând obiectul unui amendament care va fi aplicat începând cu campania ce 2025 de depunere cereri de plată. De asemenea, ne exprimăm rezerva ca în urma procesului de negociere cu serviciile Comisiei Europene forma finală să sufere anumite modificări.

    ”Ulterior aprobării modificărilor aduse Planului Strategic, va fi modificată și legislația națională de implementare”, arată MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo în 21 de județe. Fenomenele anunțate de meteorologi Subvenția nouă la APIA: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Dimitrie Muscă așteaptă o producție de 12 t/ha la porumb, fără irigații: ”Apa din Mureș e dusă în Ungaria”

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive: Suprafețele cultivate cu porumb vor continua să scadă Heidi, orzul de toamnă care îți garantează producții ridicate și siguranță în fermă Monocultura, permisă pe terenurile care primesc subvenții APIA. Schimbări GAEC 7 și GAEC 8