• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploi și caniculă la început de săptămână. Județele unde cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

    Roxana Dobre -

    Meteorologii anunță ploi și instabilitate atmosferică dar și un nou val de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi noi atenționări meteorologice valabile atât pe parcursul zilei de astăzi cât și pentru mâine.

    Începutul de săptămână aduce noi atenționări meteorologice, atât de ploi cât și de caniculă și disconfort termic ridicat.

    Citiți și: Prognoza meteo în luna septembrie – grafic temperaturi și ploi

    Noi avertizări emise de meteorologi

    Mesaj 1 – Atenționare meteorologică

    Cod Galben de ploi
    Interval de valabilitate: 26 august, ora 18.00 – 27 august, ora 10.00
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
    Zone afectate: conform textului și hărții

    În intervalul menționat, local în zona Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

    Conform unei note a meteorologilor, astfel de fenomene vor fi începând cu orele după-amiezii, local în zonele montane și pe arii restrânse în centru, sud și est.

    Județele unde vin ploile

    Citiți și: Ministrul Barbu: În România se lucrează acum la o rachetă care să aducă ploaia

    Mesaj 2 – Avertizare meteorologică

    Cod Galben de caniculă și disconfort termic
    Interval de valabilitate: 26 august
    Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat
    Zone afectate: centrul Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, Dobrogea continentală

    Valul de căldură va persista și va continua să se extindă. În centrul Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei și în Dobrogea continentală va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade.

    Cod Portocaliu de caniculă
    Interval de valabilitate: 26 august
    Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat
    Zone afectate: județele Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani

    Valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv. În județele Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 și 23 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.

    Județele aflate sub avertizări meteo de caniculă

    Mesaj 3 – Atenționare meteorologică

    Cod Galben: val de căldură
    Interval de valabilitate: 27 august
    Fenomene vizate: val de căldură, local caniculă, disconfort termic ridicat
    Zone afectate: nordul Banatului, sudul Crișanei și al Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei

    Valul de căldură va persista în nordul Banatului, sudul Crișanei și al Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei, unde local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…35 de grade.

    Conform unei note a ANM, pe parcursul zilei de marți, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului în zonele de deal și de munte și pe arii mai restrânse în restul teritoriului.


    Te-ar mai putea interesa

    Nou sprijin pentru fermieri: 3.000 lei/ha pe an! Șef APIA: Condiția pentru ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția la hectar Alertă de furtuni cu grindină în mai multe județe. Zonele aflate sub avertizare ANM

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux! Seceta face ravagii și în Ucraina. Cât de afectate sunt culturile Programul Tomata – schimbare majoră. Subvenția se va achita pe fiecare 1.000 mp