• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Chișcarul – peștele devenit brand turistic în Letonia

    agrointeligenta.ro -

    Letonia este una dintre statele europene care știu să exploateze inteligent resursele țării, reușind să își protejeze valorile, produsele tradiționale și rețetele. Era de așteptat, astfel, ca letonii să fie cei care obțin primii recunoașterea UE pentru un pește consumat pe scară largă: chișcarul de râu, transformându-l într-un adevărat brand de țară și magnet pentru turiști. 

    Din 20 februarie, Carnikavas nēģi (Lampetra Fluviatilis) sau chișcarul de râu a intrat în lista produselor cu indicației geografică protejată în Uniunea Europeană. Este vorba despre speciile de chișcar capturate într-o anumită regiune – în râul Gauja, pe teritoriul comunei Carnikava – și în cursul unei anumite perioade de timp (de la 1 august la 1 februarie).

    Proaspeți sau în aspic

    Letonia a reușit să înregistreze nu doar forma proaspătă a acestor pești, ci și comercializarea lor în aspic. Peștii în aspic se ambalează întregi, carnea are consistență moale sau este puțin mai compactă, sunt aplatizați, au culoarea maro, și sunt acoperiți de aspic galben sau maro transparent. Au un gust puternic, ușor sărat.

    Caracteristicile gustative ale chișcarilor „Carnikavas nēģi” se datorează abilităților locuitorilor comunei Carnikava de a prinde și de a prepara peștii; aceste abilități s-au păstrat din secolul al 17-lea până în prezent și se bazează pe muncă manuală și pe experiență.

    Pescarii de astăzi încă mai respectă vechile tradiții transmise din generație în generație în ceea ce privește zonele optime pentru pescuit, obiceiurile chișcarilor și influența condițiilor meteorologice asupra comportamentului lor. De exemplu, se spune, conform tradiției, că după o noapte cu lună plină nu vor fi chișcari în vârșe și că este mai ușor de prins peștii în apele mai tulburi; în plus, ținând cont că albia râului Gauja se modifică în fiecare an, este necesar să se găsească în permanență noi locuri pentru pescuit.

    pestele chiscar”Regatul chișcarilor de râu”

    Chișcarii au avut întotdeauna o semnificație aparte pentru Carnikava: prezența lor a însemnat locuri de muncă și prosperitate, dar și o bogată experiență în ceea ce privește pescuitul și abilitățile necesare pentru a crea feluri de mâncare delicioase. Acesta este motivul pentru care, în afara țării, Carnikava a fost numită chiar „regatul chișcarilor de râu”. Datorită acestor pești, denumirea Carnikava are o reputație începând cu secolul al 17-lea; la aceasta a contribuit, bineînțeles, și populația locală, care a rămas unită, locuitorii comunei susținându-se reciproc în perioadele de prosperitate, dar și în decursul celor dificile.

    Chișcarii au făcut cunoscută localitatea Carnikava mult dincolo de granițele Letoniei, iar acest lucru a permis ca meseria tradițională de pescar de chișcari de râu să continue în acest loc până în prezent. Chișcarul de râu figurează, de asemenea, pe stema comunei Carnikava.

    chiscar la gratarCum sunt protejate stocurile de chișcari

    Pentru a preveni epuizarea stocurilor de chișcar și pentru a transmite generațiilor viitoare abilitățile legate de capturarea și prelucrarea acestor pești, se fac eforturi considerabile pentru a reface această resursă – puietul de chișcar de râu crescut în apele Gauja este eliberat în fiecare an pe cursul superior al râului. Repopularea artificială a stocurilor de pește este o tradiție care există în Letonia de peste 100 de ani. Un incubator de icre de pește a fost înființat în Carnikava cu mult timp în urmă, în 1896.

    Chișcarul…turistic

    În prezent, reputația „Carnikavas nēģi” este confirmată de vizitatori din întreaga țară care vin în localitate pentru festivalul anual al chișcarilor. Tradițiile seculare ale comunei Carnikava referitoare la pescuit și la prepararea peștelui sunt celebrate anual în cadrul festivalului, care are loc în penultima zi de duminică din luna august; cu această ocazie se poate vedea cum se prepară supa de chișcar și chișcarii la grătar, are loc un concurs pentru a-l desemna pe cel care mănâncă cel mai repede pește și se pot cumpăra și vinde chișcari. Festivalul marchează deschiderea sezonului de pescuit de chișcar în Carnikava.

    Anumite întreprinderi locale au primit premii pentru modul în care au pregătit chișcarii în aspic, la târguri organizate atât în Letonia, cât și în străinătate. „Carnikavas nēģi” în aspic a primit unul dintre cele mai importante premii din Letonia – titlul de „produsul local al anului 2011” („Vietējās Identitātes produkts – VIP”), acordat de către Forumul rural leton (Latvijas Lauku forums) produselor alimentare care respectă anumite criterii prestabilite privind calitatea și gustul, care se bucură de o mare apreciere în rândul comunității locale, care sunt produse într-o anumită zonă geografică utilizând resursele locale și care contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei în cauză.

    O serie de circuite turistice includ, de asemenea, vizite la producătorii de chișcari pentru a gusta produsele și o vizită la muzeul de etnografie, unde există exponate care arată importanța pescuitului și a prelucrării peștelui pentru zona respectivă.



     


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor