• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputații au votat în unanimitate ”Legea COPA-COGECA”: Federațiile agricole vor primi bani de la buget pentru a reprezenta agricultura românească la Bruxelles

    agrointeligenta.ro -

    Federaţiile din sectorul agricol cu reprezentativitate la nivel național vor beneficia de sprijin de la bugetul de stat pentru a-și acoperi costurile reprezentării agriculturii românești la cel mai înalt nivel la Bruxelles. Deputații au aprobat ieri, în unanimitate, un proiect de lege care prevede ca plata cotizației la COPA-COGECA să fie suportată din bugetul de stat, iar vocea fermierilor români să se facă auzită la masa unde se iau deciziile importante la nivel european.

    Actul normativ a fost inițiat de către deputatul Liviu Harbuz (foto) și susținut prin semnătura a 18 parlamentari co-inițiatori, printre care Valeriu Steriu, Vasile Iliuță, Marin Anton și Alexandru Stănescu.

    ”Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic pentru acordarea sprijinului financiar federaţiilor din sectorul agricol. Se are în vedere ca activităţile pentru care se oferă acest sprijin să fie aprobate prin ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Beneficiarii sprijinului financiar sunt doar federaţiile cu reprezentare naţională, legal constituite, care au reprezentare la nivel european şi îşi desfăşoară activitatea în grupurile de lucru ale organizaţiilor agricultorilor europeni de la Bruxelles”, a declarat, de la tribuna Camerei Deputaților, parlamentarul Liviu Harbuz, inițiatorul acestei legi și totodată vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură.

    Sprijinul pentru reprezentarea agriculturii la Bruxelles a fost susținut în plen atât de parlamentarii Puterii, cât și de Opoziție, astfel că, la votul final de astăzi, legea a fost adoptată cu unanimitatea voturilor exprimate.

    ”Deși România este a opta putere agricolă europeană potrivit Eurostat, asociațiile fermierilor români luptă să își facă auzită vocea la nivelul federațiilor europene, organizații extrem de puternice, care fac parte din organismele de dialog european, iar de poziția lor se ține întotdeauna cont în luarea deciziilor la nivelul UE. Interesele agricultorilor români nu au putut fi reprezentate până acum pe măsura ponderii pe care o avem în agricultura europeană dintr-un motiv nedemn pentru un stat membru UE: pur și simplu, asociațiile noastre nu au forța financiară să-și poată susține participarea, adică tot ce înseamnă taxe de încriere, cotizații anuale consistente și deplasări regulate la Bruxelles. Așa că acest proiect de lege le oferă o schemă de sprijin: cu banii de la MADR vor putea compensa această situație care durează deja de ani buni”, a declarat în Parlament și Stelian Dolha, parlamentar PNL și membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

    Ce cheltuieli vor putea fi acoperite de banii de la stat

    Legea adoptată de deputați prevede clar care sunt formele asociative care vor putea solicita sprijin de la stat în baza noii legi. Este vorba despre ”organizaţiile profesionale/interprofesionale constituite la nivel naţional, reprezentate în organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din Grupurile de Dialog Civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală”.

    În baza aceluiași act normativ, valoarea cotizaţiilor şi plafonul în limita căruia se decontează serviciile lingvistice, procedura de acordare, verificare şi control, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii.

    Mobilizarea deputaților a salvat proiectul de la respingere

    Faptul că sprijinul pentru federațiile de fermieri a fost adoptat în Parlamentul României se datorează în întregime mobilizării deputaților la votul de ieri. Astfel, inițiativa nu doar că primise aviz negativ din partea Guvernului, dar a fost respinsă în Senat, în octombrie anul trecut. După adoptarea în Camera Deputaților, actul normativ mai așteaptă doar promulgarea din partea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!